Mayke Veeger van Stedebouwkundig AdviesBureau Texel

Meedenken, binnen de kaders naar mogelijkheden zoeken, veel uitzoekwerk doen, puzzelen en schrijven. Met haar bedrijf Stedebouwkundig Adviesbureau Texel adviseert Mayke Veeger over ruimtelijke ordening en bestemmingsplannen. Ondernemers en collectieven, maar ook particulieren.

 

Mayke kwam in 2006 naar Texel voor de liefde: haar man Ingmar leerde ze op een studiereis in Schotland via hun opleiding Bouwkunde kennen. Ze werkte bij de gemeente Anna-Paulowna, waar ze onder meer bouwplannen toetste, en reisde dagelijks op en neer. Toen de eerste zoon van Mayke en Ingmar ter wereld kwam, bleek werken op afstand echter niet meer ideaal. “De fusie naar de gemeente Hollands Kroon was voor mij een goed moment om te stoppen in Anna Paulowna en te reageren op een vacature bij de gemeente Texel. Dat bleek helaas niet zo’n goede keuze in combinatie met het architectenbureau van Ingmar. Omdat alle aanvragen van het architectenbureau op mijn afdeling werden behandeld, was er schijn van belangenverstrengeling. Daar had ik geen goed gevoel bij.” Na de geboorte van haar tweede zoon werd het contract van Mayke niet verlengd, waarna ze in 2012 besloot voor zichzelf te beginnen.

 

Advies

Toen Mayke van start ging met haar eigen bedrijf, werd al snel het bestemmingsplan Buitengebied ter inzage gelegd. “Direct kon ik veel verschillende belanghebbenden helpen met hun zienswijzen indienen en de fouten eruit halen. Zo was er een grote groep hoteliers met een onbeperkt aantal bedden, die in het nieuwe bestemmingsplan opeens gelimiteerd zouden worden in het aantal slaapplaatsen. Voor die groep ben ik toen nagegaan of dat wettelijk wel mocht, om hun belangen te behartigen.” Ook particulieren kunnen terecht bij Mayke. “Ik kan het proces begeleiden van het wijzigen van een bestemming, bijvoorbeeld van ‘agrarisch’ naar ‘wonen’. Ik kijk naar de mogelijkheden en schrijf onderbouwingen.”

Advies over ruimtelijke ordening geeft Mayke eveneens. “Denk aan een camping die de slaapplaatsen wil omzetten naar huisjes. Hoe pak je dat aan? Hoe kun je het terrein optimaal inrichten, met in acht name van genoeg groen, genoeg privacy en een zonnige ligging?”

 

Regelgeving

De afwisseling is wat haar werk leuk maakt. “En het meedenken met opdrachtgevers: soms denken mensen dat iets niet binnen het beleid past en dus niet mogelijk is. Samen gaan we dan op zoek naar de mogelijkheden. Niet alleen op basis van parate kennis, hoor”, lacht ze. “Soms moet ik er echt in duiken. De regels verschillen op gemeente-, provinciaal en landelijk niveau én veranderen ook nog eens regelmatig.”

Bij aankoop van onroerend goed, tipt Mayke dan ook om eerst goed te kijken of de plannen die je hebt tot de mogelijkheden behoren. “Bijvoorbeeld bij een b&b of bedrijf aan huis. Al is het reeds gerealiseerd, er kan toch opeens handhaving komen op iets dat in het verleden misschien niet volgens de regels gedaan is aan de woning.”

 

Toekomst

Een uitdaging voor de toekomst voor alle sectoren, waar Mayke veel mee te maken heeft, is het stikstofbeleid. “Opdrachtgevers denken er vaak niet bij na dat we rekening moeten houden met stikstofregels. Maar dat dat alleen in de agrarische sector een issue is, is een misvatting. Ook bij kleine verbouwingen heb je ermee te maken, zeker op Texel. Hoe dat zit? Texel telt veel natuurgebieden. Dat is prachtig, maar ook erg vervelend. Op Texel slaat veel stikstof uit Engeland en de scheepvaart neer. We zitten dus snel aan onze taks, terwijl wij het niet zelf produceren – we hebben nu eenmaal met landelijke regelgeving te maken.”

Wat betekenen die regels voor iemand met bouwplannen? “Als je vlak bij een natuurgebied iets wil bouwen – al is het maar een dakkapel – dan moet je bijvoorbeeld rekening houden met extra verkeersbewegingen. Alles wat tijdens de bouw gebeurt, zorgt op papier voor extra uitstoot. En is het voor toeristische doeleinden? Dan moet je óók rekening houden met de verkeersbewegingen in de toekomst.” Vooralsnog weet Mayke haar onderbouwingen rond te krijgen. “Maar de regels kunnen rap veranderen. Dat maakt mijn werk lastiger: een puzzel oplossen is leuk, maar ik houd hier liever bij mijn werk, zonder randzaken.”

 

TOP

Mayke is bij TOP aangesloten sinds haar bedrijf begin dit jaar samenging met het Architectenbureau Veeger van Ingmar. “Ik kende het platform natuurlijk al, mede omdat ik advieswerk doe voor ondernemersgroepen – zoals de eerder genoemde hoteliers bij het bestemmingsplan Buitengebied en TOP zelf. Dat zijn interessante opdrachten: welke groepen worden benadeeld? En wat kan TOP daarin betekenen? Voor mijn werk is het netwerk een groot voordeel.”

“TOP is van groot belang voor het eiland. Ben je niet direct afhankelijk van het toerisme, dan ben je het wel indirect. Er is op Texel een uitgebreid aanbod aan voorzieningen. Dat is mogelijk door het toerisme en zorgt voor werkgelegenheid in allerlei sectoren. Het toerisme maakt het uiteraard druk, maar zolang je niet op maandagochtend Den Burg in gaat en je wandelgebieden zorgvuldig kiest, valt het reuze mee. Je moet het in perspectief plaatsen: na de stille coronatijd líjkt het ook weer drukker. Ik vind het een slechte ontwikkeling dat we ons als Texelaars negatief uitlaten over die drukte. Straks blijven toeristen weg, met alle gevolgen van dien voor onze eigen leefbaarheid. TOP heeft in de regulatie van het toerisme ook een belangrijke taak. We moeten het samen doen.”

Ondernemer uitgelicht

Dennis Vonk

Dennis Vonk, bij velen bekend van zijn glazenwasserij en schoonmaakbedrijf, zijn prachtige oude foto’s op Facebook en natuurlijk van de tennisbaan. Een man met een duidelijke mening die de discussie niet uit de weg gaat…
Lees verder

Onze nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws rond het Texels Ondernemers Platform.