Marcel van Benthum van Kees Hin Banden

“Het is altijd druk rond deze tijd van het jaar”, vertelt Marcel. “In het najaar is er natuurlijk ook
bandenwissel, maar dan is het minder druk van nu. Zo in het voorjaar moeten veel voertuigen
nagekeken worden. Je wil veilig met de camper op pad, gebreken aan trekkers komen weer aan het licht en plezierwagens hebben weer aandacht nodig.”


Marcel is eigenaar van Kees Hin Banden sinds 2019. “Voor die tijd zat ik al een jaar of tien met Kees in een VOF”, vertelt hij. “Toen hij de pensioenleeftijd bereikte, ben ik alleen verder gegaan.” Als 16- jarige begon Marcel eind jaren ‘70 in de garage van Reij, waar Kees magazijnmeester was. Toen Kees naar Harry Keijzer Banden verhuisde, ging Marcel hem een jaar later achterna. “Het gespecialiseerde bandenwerk trok mij meer dan het gewone garagewerk. Een grote beurt vond ik eentonig, veelherhaling. Dat is met banden in zekere zin ook zo, maar de klussen zijn korter. Dat maakt het werk afwisselender.” Na een uitstapje op de vrachtwagen vanaf 1990 en daaropvolgend het runnen van eigen zaak Pizza Mondo samen met Hans Dijker, keerde Marcel in 2001 terug naar de garage, toen op verzoek van Kees bij diens bedrijf Kees Hin Banden. “En daar zit ik nu nog steeds.”

“Kees Hin Banden is een begrip op Texel”, vertelt Marcel. “Banden zijn onze specialisatie. We werken vooral aan luxe personenauto’s, maar zijn ook gespecialiseerd in industriebanden, landbouwbanden et cetera. Eigenlijk kun je hier voor alle banden terecht, behalve voor fietsbanden.” Het werk bestaat uit (de)monteren, balanceren – zodat het wiel overal even zwaar is en het stuur niet gaat trillen – en uitlijnen. “Als de wielen niet goed zijn uitgelijnd, kun je dat zien aan een ongelijk slijtageprofiel. Dan moet het onderstel goed gecontroleerd worden.” Ook voert Marcel regelmatig onderhoud uit aan aanhangwagens. “En we kunnen uit de voeten met accu’s en schokbrekers: eigenlijk alles onder de auto. Alleen voor motorische gebreken hoeven we door te verwijzen naar de garage.” In samenwerking met bandenspecialist Vredestein wordt bij Kees Hin Banden jaarlijks een taxatiedag voor oldtimers georganiseerd; dit jaar op 2 september. “Dat levert altijd leuke praatjes op”, vertelt Marcel. “Oldtimers moeten officieel eens per drie jaar worden getaxateerd, dus daarvoor komt een
erkend taxateur naar Texel.”


De rechterhand in de garage van Marcel is Peter Dijkhuizen. “Hij is erbij sinds Kees gestopt is. Samen kunnen we het werk prima behappen, alhoewel we wel merken dat het drukker wordt. Er zijn minder mensen op de werkvloer in garages, en veel werknemers werken geen volle weken meer.” Ondanks de drukte, valt het bij Kees Hin Banden mee qua wachttijd. “En voor spoedgevallen en lekke banden hebben we altijd wel een gaatje.”


Kees Hin Banden is sinds de oprichting lid van TOP. “Het lidmaatschap zat erbij toen ik  instapte”, lacht Marcel. “Ik heb het zelf niet nódig, maar vind het een goede gedachte dat we samen sterk staan en iets kunnen betekenen wanneer dat nodig is. Kijk bijvoorbeeld nu naar Kaap Noord: als er iets is, gaan we voor elkaar aan de gang, met steun van TOP. Dat wil ik graag blijven steunen.”

Ondernemer uitgelicht

Robin Schoo

Veel Koogser dan Robin Schoo (28) krijg je het niet. De mede-eigenaar van de Sporthop Texel aan het dorpsplein van de badplaats werd geboren in De Koog en woont er al zijn hele leven. “Ik heb hier alles. ..
Lees verder