Lucas Gerritsen van Lange Ben

Vader Ben Gerritsen werkte in de jaren ’80 als schilder, toen hij na een ongeluk thuis kwam te zitten. “Dat vond hij maar niets; hij wilde graag aan het werk”, vertelt Lucas. Toen er een vergunning vrijkwam voor een kraam op de hoek Kikkertstraat/Molenlaan, besloot hij daar een haringkar neer te zetten. Al gauw verkocht ‘Lange Ben’ ook kibbeling en patat. De zaken liepen voortvarend, het aanbod werd steeds breder. In 2013 schafte Ben een eigen kar aan; in 2014 ging Lucas voor zijn vader werken, nadat hij eerst enkele jaren elders ervaring in het werkveld opdeed.

“Na de middelbare school en een basis-koksopleiding heb ik tussen 2006 en 2010 bij Bruintje Beer – tegenwoordig de Kastanjeboom – gewerkt. Toen dat werd overgenomen, ben ik van baan geswitcht: de keuken en de late werkuren was ik zat en de overname leek me bovendien een goed moment om iets anders te zoeken.” Bij Hotel Kogerend werkte Lucas zich van allround medewerker op tot semi-manager. “Daar heb ik veel geleerd: mensen aansturen, de kaart in elkaar zetten, kostprijs-berekeningen maken – daar heb ik nog steeds profijt van.”

 

Ondernemersgeest

De toko van zijn vader overnemen, wilde Lucas altijd al. “Het ondernemersbloed zit er in. Als 8-jarige had ik thuis een ontbijtservice opgezet. Bovendien zag ik mijn vader altijd werken: ’s zomers was hij nooit thuis en in de winter was hij er juist veel.” Dat werkrooster is nu voor Lucas – met een gezin met twee jonge kinderen - ook de dagelijkse realiteit: “Van de week vóór Pasen tot en met de herfstvakantie ben ik dag in, dag uit aan het werk. Daarna ben ik vijf maanden dicht. Alleen de weekenden of vakanties open gaan, levert niet genoeg op. Zeker niet als we dan elke zondagavond van alles weg moeten gooien en elke week weer moeten afsluiten en opstarten. Gelukkig kunnen we ons die luxe permitteren”, vertelt Lucas. “In het hoogseizoen ben ik alleen op maandagen thuis, zodat ik er ook ben voor het gezin.”

 

Alles of niks

“Het is alles of niks”, vervolgt Lucas. “’s Winters heb ik eigenlijk veel te veel tijd. December is nog een gezellige feestmaand, maar januari, februari, maart duurt lang: dan is verder iedereen aan het werk en is er weinig te doen. Om me van de straat te houden, zoek ik voor die maanden nog een leuk baantje.” Wat Lucas de komende maanden gaat doen? “De tuin onder handen nemen, een nieuwe vloer leggen, de oprit aanleggen, klussen in de kar en op vakantie met het gezin. En ik doe in De Cocksdorp aan zaalvoetbal, met het team The Final Goal. Elke dinsdagavond spelen we een wedstrijd.”

 

Patat en kibbeling

Vooral om de zelfgemaakte patat staat Lange Ben goed bekend. “We gebruiken de aardappels van Lap, van De Hemmer. Daar kan geen fabriekspatat tegenop”, vindt Lucas. Ook de zelfgemaakte kibbeling is een succes, blijkt uit de reacties die Lucas krijgt. En waarom ‘Lange Ben’? “Mijn vader heet Ben en is 2.02 meter. Ik ben 2.05 meter, dus heb gewonnen. Dat heeft overigens voor- en nadelen: met concerten heb ik het beste zicht, maar een vliegreis is eigenlijk niet te doen.”

Wanneer Lange Ben een week voor Pasen weer opent (“Dan hebben de Duitsers vakantie en gaat het eiland weer leven”), zijn de openingstijden van 12:00 tot 18:57 uur.

 

Waarom bij TOP?

“TOP doet veel voor Texel en voor de aangesloten ondernemers. TOP kijkt naar het complete plaatje, niet naar de voordelen voor één bedrijf, en dat bevalt me. Tijdens corona was het TOP dat ervoor zorgde dat de TESO bleef varen. Maar ook als je als individuele ondernemer een keer problemen hebt, heeft TOP de knowhow om mee te denken. Ik vind het mooi om aangesloten te zijn bij zo’n platform. Hoe groter de groep, hoe meer slagkracht. En bovendien: voor het bedrag hoef je het niet te laten.”

Ondernemer uitgelicht

Leuk op Texel

Wally en Annemiek van Beek vertellen in de nieuwste 'Ondernemer uitgelicht' over hun souvenirwinkel 'Leuk op Texel'.
Lees verder

Onze nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws rond het Texels Ondernemers Platform.