Morris Koopman en Andries Arnout van De Texelse Visspecialist en De Oude Vismarkt

Gepubliceerd op: 01 januari 2024

Samen bestieren ze twee viswinkels in Oudeschild: De Oude Vismarkt en De Texelse Visspecialist. Andries Arnout (35) en Morris Koopman (29) zijn allebei via hun eigen weg bij het bedrijf van Peter Bongaards terechtgekomen, maar hebben twee jaar geleden de handen ineengeslagen om in het bedrijf te stappen.

 

Morris begon als 13-jarige al bij De Texelse Visspecialist. Eerst als afwasser op de zaterdagen en in vakanties, later In de groothandel en in de winkels. “Ik startte in 2008 en ben eigenlijk ‘blijven hangen”, lacht Morris. “Het begon als bijbaantje en later, toen ik in vaste dienst was, kreeg ik gaandeweg steeds meer verantwoordelijkheden. Toen ik na de middelbare school de opleiding tot docent Engels volgde, vertelde ik tijdens een werkdag aan Peter dat ik twijfelde. Was dit wel wat ik wilde? Hij zei toen: ‘Lijkt het je niet iets om hier iets te betekenen?’ Daar heeft hij een zaadje geplant.”

Ook Andries werkte al enige tijd bij de viswinkels voor hij samen met Morris aan het roer kwam te staan. “Ik begon in 2015”, vertelt Andries. “Voor die tijd heb ik vijf jaar in Utrecht gewoond en werkte ik in de horeca. Dat leven wilde ik echter niet meer. Op Texel zag ik een vacature bij De Oude Vismarkt. Van het hele pand had ik geen weet: dat is gebouwd in de jaren dat ik niet op Texel woonde. Maar ik schreef en ik kon direct aan het werk.” Andries ging voor 20 uur in de week aan de slag, maar dat werden er al gauw 32. “En binnen een half jaar had ik een leidinggevende functie.” 

Net als Morris werd ook Andries gevraagd of hij het niet zag zitten in het bedrijf te stappen: “Dat we bijna twee jaar geleden samen de twee locaties zijn gaan pachten van Peter, is eigenlijk ideaal: Morris had al jarenlange ervaring ‘aan de achterkant’ – in de groothandel - en ik had al een leidinggevende functie op de vloer. Al is er zeker overlap. We hebben er alleen beiden meer taken bijgekregen. En als we er niet uitkomen, staat Peter altijd voor ons klaar. We zijn ontzettend blij dat hij ons deze kans gegeven heeft.”

Andries is niet de enige bij De Texelse Visspecialist die uit de avondhoreca komt. “Het is geen horeca, maar je bent wél met eten bezig. Dat spreekt veel mensen aan: de tijden passen vaak beter en de mentaliteit is anders.” Morris: “We hebben in de zomer zo’n 35 mensen in dienst. We mogen van geluk spreken dat we zo veel mensen hebben en zijn erg blij met de mensen die we hebben.”

 

Twee winkels en een groothandel

De Texelse Visspecialist is een seizoenswinkel en geopend van april tot en met oktober. “De Vismarkt is in de winter 7 dagen open, als de Visspecialist open is 6 dagen”, vertelt Morris. “En het is – met uitzondering van de kerstdagen en nieuwjaarsdag – een gegeven dat als je bij de ene winkel voor een dichte deur staat, de andere áltijd open is.”

Behalve de viswinkels is er ook nog de groothandel. Is dat nog haalbaar, met steeds minder aanvoer van vis? Morris: “Het aanbod slinkt en de vraag blijft hetzelfde. Dat is nooit anders geweest. Noordzeevis moet nu soms van onze zuiderburen komen, waar nog wel wordt ingezet op visserij. Het is echter tweeledig: omdat we een groothandel zijn, kunnen we ook in de winkel een breed assortiment bieden. En onze horecaklanten vinden het op hun beurt prettig dat we ook per stuk verkopen en niet per se per x-aantal kilo. Gelukkig is de mentaliteit van de klant ook veranderd: als we geen zeeduivel hebben liggen, zijn er nog twintig andere vissoorten in de vitrine, en kiest een klant vaak net zo lief iets anders. Er is begrip voor.”

 

Ook een legere haven vormt voor de viswinkels geen direct probleem: “Het blijft een haven waar dagjesmensen naartoe gaan. En gaan ze naar Oudeschild, dan halen ze ook graag bij ons een visje.” Andries: “We maken ons niet per se zorgen. Bovendien wisten we voor wat voor uitdaging we stonden: het is in alle sectoren lastig – qua kosten en personeel. Als we geen uitdaging wilden, hadden we het niet gedaan. Gelukkig is het een golfbeweging - al hopen we natuurlijk dat er, op wat voor manier ook, meer leven in de brouwerij komt in de haven.”

 

In de winkels zelf wordt ook het een en ander gedaan aan ‘beleving’ van de visserij en het vissersdorp. “Bij De Texelse Visspecialist hebben we het grote aquarium met haaien; in De Oude Vismarkt hebben we homariums met levende kreeften oesters en kokkels, en een zoetwateraquarium, en kun je meekijken met het vis snijden op de productievloer. Ook zijn we bezig met het nieuw leven inblazen van de expositie op de bovenverdieping. We willen onze gasten – zowel Texelaar als toerist - de beste vis aanbieden, in combinatie met de leukste beleving. Zodat ze terugkomen, natuurlijk. En dat doen ze: je gaat hier voor relatief weinig geld goed gevuld vandaan.”

 

Over TOP

Andries en Morris zijn onder de vleugels van Peter ook TOP-lid. “We zijn nu een aantal keer mee geweest naar bijeenkomsten”, vertelt Morris. “We zijn tot nu toe nog niet echt betrokken geweest bij het platform, maar zien wel de meerwaarde. De bezettingscijfers bijvoorbeeld, zijn voor ons super relevant. De leidende rol die TOP neemt, als klankbord Texel-breed, is goed. TOP luistert en zorgt ervoor dat ‘losse flodders’ op een goede wijze verzameld en verwoord wordt.”

Andries: “Een mooi initiatief vonden wij de brainstorm over de inrichting van de haven bij Kaap Skil vorig jaar. De insteek was: kom met ideeën, afgezien van of het praktisch of regelgeving-technisch mogelijk is. Om zo te zien hoe TOP zich inzet voor ondernemers, maakte onze betrokkenheid groter.