Uitdagingen

Gepubliceerd op: 18 augustus 2023

Na een paar stralende voorjaarsweken liet de zomer lang op zich wachten. Wind en regen, in combinatie met warmere weken, kleurden het landschap groen. Gelukkig weten de trouwe gasten het eiland te vinden en zitten de musea op mooie bezoekersaantallen. Voor retailers en restaurants was er een stroeve start en een beduidend andere bezetting en besteding dan in afgelopen jaren. 

De agenda’s staan vol, maar het vervroegd vertrek of de verlate aankomst van fervente kampeerders geeft de grasmatten extra lucht om bij te kleuren. Ondanks het minder fijne weer in de eerste helft van de zomervakantie, is de bezetting op de campings niet per definitie slecht. Het aantal vroege vertrekkers of verlate aankomsten is wel beduidend groter.

Een rondje langs de restaurateurs en retailers op het eiland geeft een ander signaal. Omzetten lopen veelal achter op gestelde budgetten waar kosten nog steeds stijgen. De bezetting is beduidend minder ten opzichte van voorgaande jaren. Het bestedingspatroon is door een samenloop van allerlei omstandigheden veranderd. Daarbij nog een kritische noot richting prijs-kwaliteitverhouding en het feit dat er simpelweg minder gasten op het eiland zijn. Opnieuw liggen er uitdagingen. Hoe zorgen we ervoor dat onze economie stabiel blijft en we ons duurzaam, met oog op maatschappelijk perspectief kunnen ontwikkelen?

 

Zorgen van nu voor later

Vliehors 

Een voorlopig einde is gekomen aan een lang lopend dossier, de aangepaste vliegroute van Defensie waarbij het luchtruim boven Texel in het geding was, evenals de verhoogde geluidshinder langs de kustlijn. TOP heeft in samenwerking met diverse ondernemers bij de Raad van State gepleit voor het terugdraaien van de aanpassing in de vliegroute ten behoeve van het algemeen eilandbelang. (Zie pagina 2.).

Haven van Oudeschild

Een veranderend havenzicht is helaas een voldongen feit. Afgelopen weekend een prachtig HavenVIStijn met de onthulling van de 'kont' van de TX29, met een lach en een traan. Een prachtig aandenken aan een zichtbaar gemis in de vissersvloot in de haven van Oudeschild. Na een inspirerende pitchavond (zie linksboven) waarbij verschillende leden en belanghebbenden van de haven zich hebben laten horen, is er door de TOP een Havenplan Oudeschild opgesteld. In september zal dit worden overhandigd aan de gemeente Texel.

Verbinding met de overkant

Aan het eind van de zomer staat een bijeenkomst van de Ondernemersvereniging Den Helder en TOP gepland, waarvan de agenda gevuld is met topics omtrent de verbinding. Mobiliteit, bereikbaarheid, samenwerking en synergie. Den Helder heeft in de afgelopen jaren met veel mankracht een flinke metamorfose ondergaan. Texel heeft hierin een grote en eervolle rol. Het belang van de samenwerking moge duidelijk zijn. Het benoemen van knelpunten en kansen geeft inzichten die naar de provincie en het rijk versterkend kunnen werken.

Nu voor later

Het komende halfjaar staat in het teken van terugkoppelingen naar aanleiding van eerder gestelde vragen vanuit TOP aan onze gemeente. Er zullen mogelijk aanpassingen in bestemmingsplannen en regelgeving worden doorgevoerd als resultaat van eerder gevoerde discussies. In sommige gevallen zou je er een beetje neerslachtig van kunnen worden, maar als je het goed tot je laat doordringen en de discussie met elkaar kunt blijven voeren, is er veel ruimte voor het ontwikkelen van kansen. Om het ondernemersgeluid van Texel voor onze 950 leden goed te kunnen laten doorklinken, is er binnen diverse secties en het hoofdbestuur van TOP ruimte voor een aantal nieuwe bestuursleden. Wil jij je graag inzetten voor ondernemend Texel, meld je dan aan per e-mail aan secretariaat@top-texel.nl.

 

Marianne Langeveld

 

P.S. Compliment aan alle evenementenorganisaties en eenieder die zijn nek uitsteekt om er op vrijwillige basis een mooi seizoen van te maken voor Texelaar en toerist. Dergelijke evenementen zijn de kers op de taart.