‘Alle hens aan dek’

Gepubliceerd op: 01 juni 2023

Als de handen even flink uit de mouwen gestoken moeten worden, is het op de werkvloer ‘alle hens aan dek’.

De zegswijze is afkomstig uit de scheepvaart. Wanneer men daar sprak van ‘alle hens aan dek’ was er vaak sprake van een probleem. Alle beschikbare krachten moesten komen opdraven om te helpen. Het gaat met 'alle' om een oproep tot eensgezindheid, met 'hens' bedoelt hij dat er daden moeten volgen en met 'aan dek' wijst hij op de focus die nodig is.

De krapte op de arbeidsmarkt en op de woningmarkt wordt steeds penibeler. Drie initiatieven, die we vandaag nog met elkaar kunnen omarmen en uitvoeren. 

Heb je een medewerker, die zich voor langere tijd op Texel wil vestigen? Zorg dan dat hij zich inschrijft bij Woontij (wonenindekop.nl/inschrijven/inschrijven) en overweeg of jij, als werkgever, de kosten van €35,- voor jouw rekening te nemen. Op deze manier wordt beter inzichtelijk hoeveel serieuze woningzoekenden we op Texel hebben en kunnen we de doorstroom mogelijk iets versnellen.

Ik zag laatst een mooi artikel over 150 senioren, die de diverse attracties van het Apeldoornse attractiepark Julianatoren bedienen. Deze medewerkers krijgen de meer comfortabele baantjes van het park. Een idee voor Texel? Zijn er Texelaars, die al genieten van hun pensioenjaren, maar het stiekem hartstikke leuk zouden vinden om nog iets te doen? Dat kan natuurlijk in de vorm van vrijwilligerswerk, want ook daar bent u van harte welkom. Maar heeft u er weleens aan gedacht om een aantal uur in de week een handje te helpen in de horeca, of bijvoorbeeld bij een van de vele evenementen op Texel of op een van de schitterende campings die ons eiland rijk is? Neem gerust eens vrijblijvend contact op via TOP (renate@top-texel.nl).

Nederland telde in 2022 anderhalf miljoen baanwisselingen, becijferde het UWV. Heel normaal dus dat een werknemer de overstap maakt naar een concullega, niets mis mee ook mijns inziens. Kunnen we alleen wel met elkaar afspreken dat we het initiatief hiertoe bij de medewerker laten? Niet bewust overbieden of een visitekaartje afgeven. Laten we elkaar helpen! Dat kan onder meer in de HR netwerk Texel groep op Linkedin. 

 

Zie ik je daar? Namens alle TOP-bestuursleden: een fijn seizoen toegewenst! 

Alle hens aan dek!

 

Yvette van Veen