Texeltours

“Ik ben ondernemer, wil nieuwe dingen proberen, uitdagingen aangaan.” En daarom werkt Marcel Slikker nu niet in de accountancy, maar runt hij maar liefst vier Texelse bedrijven: TexeltoursTaxi TexelOrganisatiebureau Dagje Texel en sinds januari van dit jaar ook Evenementenbureau Texel. Een mooi staaltje Texels ondernemerschap. Hij is immers niet de enige Texelaar die vanwege de seizoensinvloed van het toerisme één of meer nevenactiveiten ontplooit. Maar Marcel laat er geen twijfel over bestaan waar zijn hart ligt: “Eigenlijk ben ik busboer.”

Door: Clara Jonker

Marcel Slikker studeerde voor accountant, maar ontdekte al tijdens zijn eerste stage (bij RAB) dat een kantoorbaan hem niet gelukkig zou maken. Met de oprichting van automatiseringsbedrijf Marstex zette hij in 1999 een eerste stap op de weg naar het zelfstandig ondernemerschap. In die tijd werkte zijn vader, Jos Slikker, als planner en chauffeur bij Texeltours. De busonderneming, een van oorsprong Texels bedrijf dat in de jaren zeventig werd opgezet door Sjors en Mieke van Boven, was onderdeel geworden van het overkantse Peereboom touringcars. De belangen van dat moederbedrijf gingen steeds vaker boven die van het busbedrijf op Texel. Daarom besloten Jos en Marcel Slikker in 2005 om het Texelse bedrijf over te nemen. Marcel had als assistent accountant bij Peereboom de ins en outs van het touringcarbedrijf aardig in de vingers gekregen, maar hij moest nog wel zijn ondernemersdiploma personenvervoer halen. Dat is verplicht om bussen te mogen exploiteren. Nu gaat Marcels vader over de techniek en het onderhoud. Marcel runt het kantoor en rijdt soms zelf als chauffeur. De boekhouddiploma’s komen nog altijd handig van pas bij het reilen en zeilen van de verschillende bedrijven. En hij geniet van het rijden op de bus.

Texeltours verzorgt alles wat met busvervoer te maken heeft: rondritten op het eiland, dagtochten voor Texelaars en langere reizen. Net als de andere chauffeurs van Texeltours fungeert Marcel op de bus niet alleen als chauffeur maar ook als reisleider. En dat sluit weer mooi aan bij de activiteiten van Organisatiebureau Dagje Texel en Evenementenbureau Texel, waar zo’n veertien charmante Texelse gastvrouwen werken. Organisatiebureau Dagje Texel bedient veelal de kleinere groepen tot vijftig personen. Evenementenbureau Texel richt zich op de zakelijke luxe markt voor grote groepen. Het bedrijf van Harry en Ans Keizer was al jaren de grootste klant voor evenementenvervoer van Texeltours. Omdat ze prettig samenwerkten, wist de familie Keizer dat het bedrijf bij Marcel Slikker in goede handen zou zijn toen ze een koper zochten. En met de aankoop kreeg Texeltours niet alleen meer invloed op de eigen ritten, maar ook op de samenwerking met hotels, vakantieparken en andere ondernemers die actief zijn in de toeristische dienstverlening. En zo is het plaatje rond.

Samenwerken lijkt een gewoonte voor Marcel Slikker. Hij is lid van TOP, van JONT, van ondernemersvereniging Oudeschild en o ja, ook van brancheorganisatie KNV Bus. Hij houdt van kleinschalige samenwerkingsverbanden, zoals Open Coffee, waarvoor hij onlangs het vervoer verzorgde van het uitstapje naar de vuurtoren in De Cocksdorp. Maar Texeltours praat ook mee in BOVT, de pilot voor beter openbaar vervoer op Texel waar de Texelse Courant al maanden bol van staat (al is dat voornamelijk in de rubriek Wat ik zeggen wou). Marcel Slikker denkt dat het verstandig is om mee te gaan in zo'n nieuwe ontwikkeling. Als onderaannemer van Connexxion maakt het voor Texeltours geen verschil of buslijn 29 blijft of gaat. De betrokkenheid bij BOVT komt dan ook niet voort uit eigenbelang. Maar Nederland staat aan de vooravond van grote bezuinigingen. Texelaars kunnen er alleen maar beter van worden als de provincie dan nu met een subsidiepotje voor openbaar vervoer op Texel aan komt zetten.

Hoe het er over vijf jaar voorstaat op Texel? Marcel Slikker denkt dat het accent binnen VVV Texel geleidelijk zal verschuiven van baliefunctie naar online marketing. Hijzelf zal nog steeds ‘busboer’ zijn, Evenementenbureau Texel een belangrijkere speler op de Texelse markt. “En over vijf jaar is de crisis voorbij, ook op Texel. Nu begint die hier pas echt, voor mijn gevoel. Maar over vijf jaar kunnen we weer echt ondernemen!”

Wilt u ook met uw bedrijf in Ondernemer Uitgelicht? Neem dan contact op met het secretariaat.

Ondernemer uitgelicht

Twitter