Interview met Carst Komdeur en Florian Julius

Samenwerking opent deuren voor WEBJONGENS

In deze nieuwe editie van Ondernemer uitgelicht brengen we een bezoek aan de WEBJONGENS Carst Komdeur en Florian Julius die met hun bedrijf – gespecialiseerd in alles dat met websites te maken heeft – gevestigd zijn aan de Stoompoort in Oudeschild.

Wat doen de WEBJONGENS?

Carst: “Kort gezegd houden wij ons bezig met alle webgerelateerde zaken. Van het bouwen van websites, tot mailings, hosting en domeinnaamregistratie.”

Hoe lang werken jullie al samen en hoe is dat ontstaan?

Florian: “We werkten beiden al in de ICT-wereld, zo was ik zelf onder meer actief bij EN/OF en tot het begin van de samenwerking – juli afgelopen jaar – was ik al drie jaar zelfstandig met mijn eigen bedrijf “OnlineTexel”. Carst had mij al eerder benaderd,  maar ik wilde eerste helemaal op eigen benen staan.”

Carst: “Ik ben sinds 2006 actief. Eerst werkte ik er naast in de Horeca. Op een gegeven moment had ik zoveel werk dat ik nog maar één dag in de horeca kon werken. Toen zei mijn toenmalig werkgever dat ik het maar eens helemaal zelf moest gaan proberen. Ik kreeg het drukker en drukker en kende Florian al langer. Ik heb hem na zijn eerste afwijzing nogmaals benaderd en we zijn om tafel gegaan.”

Florian: “Ik wilde niet meer onder een baas werken. Maar al snel werd duidelijk dat ook Carst op basis van gelijkwaardigheid aan de slag wilde gaan. We hebben nog altijd beiden onze eigen klantenkring. We hebben absoluut geen spijt van de samenwerking, want we versterken elkaar. Bovendien hebben we klussen binnengesleept die te groot zouden zijn voor één persoon. Een goed voorbeeld daarvan is het zijn van webmaster bij de KNRM. Ik heb dan niet over de Texelse afdeling, maar over de landelijke tak. Alle stations schrijven hun eigen verslagen over acties. Je hebt dus eigenlijk te maken met 45 webmasters. Dat begeleiden wij onder meer. Bovendien ontvangt de KNRM geen subsidies en zijn ze zelf verantwoordelijk voor het werven van fondsen. Wij denken dan mee over online acties.”

Carst: “Iedere week zit er één van ons twee dagen in de week op het hoofdkantoor in IJmuiden. Door onze samenwerking kunnen we dat goed afstemmen.”

Hoe komt de KNRM bij een relatief klein bedrijf op Texel terecht?

Carst: “Ik ben in het verleden actief geweest bij de KNRM en Florian is nog steeds actief als opstapper bij KNRM-station De Cocksdorp. Toen wij van deze vacature hoorden, hebben wij ons gemeld. Doordat wij weten wat er zich afspeelt bij de KNRM, was er direct een klik.”

Een knappe prestatie. Waar ligt de kracht van de WEBJONGENS?

Carst: “Je hebt vaak mensen die vooral kiezen voor de grote bedrijven. Dat doen ze niet alleen omdat die nog wel een stunten met prijzen, maar ook omdat ze bang zijn dat ‘de kleintjes’ het wellicht niet aankunnen. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet zo is. Bij een kleiner bedrijf zijn de lijntjes juist kort en is het contact nog echt persoonlijk. Kleine bedrijven werken harder om te kunnen leven.”

Florian: “We zijn misschien niet zo goedkoop als de grootste bedrijven aan de overkant. Maar we leveren ook kwaliteit. Daar ben ik van overtuigd en onze klanten ook. Als een klant hier een probleem heeft, weet hij waar hij moet zijn en kunnen we snel schakelen. Als je bij een enorm bedrijf aan de overkant zit, moet je eerst door een web van telefooncentrales heen waarbij je steeds iemand anders aan de lijn krijgt. Ook kom je sneller even langs om zaken op te lossen. Dat gaat toch makkelijker dan zes keer heen en weer mailen.”

Carst: “Dat is niet alleen zo in onze branche. Dat geldt voor alles. Niet alles hoeft op Texel te blijven, maar zeker ook niet alles hoeft van de overkant te worden gehaald. Als ik iets op Texel kan halen, begrijp ik dat dit soms iets duurder is. Dat heeft in veel gevallen te maken met extra kosten die gemaakt moeten worden door het bedrijf zelf door de eilandsituatie. Er zit daar wel een grens aan natuurlijk. Voor mijzelf houd ik altijd de ‘tien procent marge-regel’ aan. Je moet het samen doen op Texel. Daarom zijn wij bijvoorbeeld ook lid van TOP.”

Wat valt er nog te winnen?

Carst: “Het team gaat versterkt worden met een eigen vormgever. Op deze manier kunnen we nog een kwaliteitsslag leveren. Het gaat hierbij nog steeds puur om websites. We gaan ons niet ineens met drukwerk bezighouden bijvoorbeeld. Wel zal de vormgever een keer een logo restylen, zodat het beter aansluit op de kwaliteit van de websites.” 

Florian: “En we willen dit jaar meer focus leggen op het kenbaar maken van onze internetdiensten. We hebben regelmatig vaste klanten die ons vragen of wij weten waar ze zaken als hosting of domeinregistratie kunnen laten doen. Als we dan zeggen dat wij dat kunnen doen, zijn ze verrast. Dat moet natuurlijk beter. De mensen moeten wel weten wat je allemaal kunt doen.”  

Carst: “en we moeten natuurlijk kijken naar nieuwe huisvesting. We moeten hier uiteindelijk weg, omdat we geen industrie zijn. We zijn natuurlijk bezig in Den Burg, maar dat is nog lang niet rond. Den Burg zou voor ons helemaal geen slechte locatie zijn, mooi centraal.

Is er in alle drukte van het werk nog ruimte voor andere zaken?

Carst: Gelukkig wel. Ik ben de laatste jaren actief geweest voor de stichting rond Larissa Klaassen en was vrijwilliger bij de KNRM. Bovendien zijn er nog altijd politieke ambities, maar dat is meer toekomstmuziek. Over muziek gesproken, ik heb het spelen van saxofoon weer opgepakt. Via een spin-off van Overstag ontstond de formatie Motown Caravan. Een modern koor met liveband. Ik vind dat heerlijk om te doen, ik had al jaren geen saxofoon meer gespeeld. Verder ben ik getrouwd met Rachel Kruk. Samen hebben we drie kinderen in de leeftijd van tien, dertien en zestien jaar.

Florian: Mijn vrouw Annemiek en ik houden van reizen, maar daar komt het met het werk nou even wat minder van. Daarnaast ben ik dus al jaren actief als opstapper bij de KNRM. Toen ik heel klein was ging ik met een vriendje – Jan van Wijk – al mee kijken bij de KNRM met zijn vader Henk van Wijk. Ik vond het toen al prachtig. Ik ben hier opgegroeid, maar ben voor studie en werk naar de overkant geweest. Inmiddels ben ik alweer twaalf jaar terug op Texel. Toen ik net terug was op het eiland zag ik een vacature van de KNRM in de krant en van het één kwam het ander. Ik ben een paar keer meegegaan en nooit weer weggegaan eigenlijk.    

 

Tekst: Job Schepers

Foto: Evalien Weterings

 

Ondernemer uitgelicht

Twitter