Ondernemer uitgelicht - Stefan Krofft
Reclamefotografie en -video: het hele pakket op het eiland
Spelen met licht, reflectie, kleur en achtergrond. Je onderdompelen in een creatief proces. Met een team een eerste idee uitwerken tot eindproduct. Stefan Krofft praat met passie over de werkzaamheden voor zijn bedrijf Krofft Visuals. Hij levert bedrijven het hele pakket aan reclamefotografie en -video: van productfotografie (basis en high-end) tot sfeerbeelden van een zaak of portretten van werknemers. Een mooi overzicht van zijn werk is te vinden op zijn vernieuwde website: krofftvisuals.com. Sinds twee jaar is Stefan TOP-lid; hij besloot zich onlangs aan te sluiten bij het sectiebestuur van de dienstverlenende tak. Waarom? “TOP houdt ons scherp.”
Stefan kwam al vroeg met fotografie in aanraking: “Mijn vader houdt van fotograferen. We hadden thuis kasten vol dia’s. Hij maakte foto’s van landschappen, details, kiekjes, van alles. Ik ging graag met hem mee op pad om zwart-witfoto's te maken. En daarna ontwikkelen en afdrukken in onze eigen doka. Magisch vond ik dat!”
Toen hij wat ouder werd, kreeg Stefan andere hobby’s (“brommers, meisjes...”), maar toen hij als 26-jarige in Utrecht ging wonen, werd zijn interesse voor fotografie weer gewekt. “Ik werkte voor een juwelier die een fotograaf zocht om zijn sierraden voor online veilingen te fotograferen. Dat wilde ik wel doen. Maar zonder fatsoenlijke camera en fatsoenlijk licht was dat een behoorlijke uitdaging. Hoe kon ik met huis-, tuin- en keukenmiddelen toch zorgen voor foto’s met goede belichting en kleuren? Het wekte mijn interesse voor de technische kant van het vak. Ook Photoshop ontdekte ik in die tijd.”
Een eigen handtekening
In 2003 verhuisde Stefan terug naar Texel, waar hij eind 2007 als vormgever aan de slag ging bij Texelse Media. “Toen de fotograaf – Edo Kooiman – daar stopte, nam ik zijn taak over als fotograaf voor human interest-artikelen. Ik fotografeerde voor het eerst mensen en bracht mijn ‘handtekening’ aan in mijn fotografie: het gebruik van off-camera flitsers. Dit noem je ook wel strobist-fotografie, waarbij je één of meerdere kleine flitsers gebruikt om je onderwerp mooi uit te lichten.”
In 2011 schreef Stefan zich in bij de KvK en begon voor zichzelf als zelfstandig fotograaf. Eerst nog naast zijn baan als vormgever bij Langeveld & De Rooij, waar hij na zijn tijd bij Texelse Media werkzaam was. “Hier lag voor mij meer uitdaging, met fotografie voor Texel Magazine en werk voor de drukkerij.” Ook naast zijn 9-tot-5-baan fotografeerde Stefan steeds meer voor eigen klanten: “Via Texelse Media kende ik al diverse bedrijven die vraag naar mijn fotografie hadden.” Dat verliep goed: toen in 2015 door reorganisatie zijn baan bij L&R kwam te vervallen, stortte Stefan zich volledig op zijn eigen bedrijf.
Fotografie en natuurkunde
Core business van Krofft Visuals is nu reclamefotografie. In zijn studio aan de Gravenstraat maakt hij onder meer productfoto’s. Zowel basis als high-end fotografie. “Voor basis-productfotografie, die doorgaans voor webshops wordt gebruikt, zijn een blanco achtergrond, goed gebalanceerd licht en consistente belichting eigenlijk genoeg. De kleuren moeten kloppen en het product moet mooi uitkomen, daar draait het om.”
High-end productfotografie (voor reclame en advertenties) is de echte uitdaging: “Daar komt veel meer bij kijken, zoals styling en set dressing. Het moet de klant echt verleiden het artikel te gaan kopen. Daarnaast moet je weten wat licht doet, wat reflectie doet: het is een soort natuurkunde. Daar experimenteer ik graag mee. Zo heb ik een lanceerapparaat gefabriceerd dat met behulp van veren en een elektromagneet dingen de lucht in schiet en de flitsers en camera activeert als er iets langs een laserstraal vliegt zodat het product op de foto als bevroren in de lucht hangt. Een goede high-end foto kost soms wel een dag om te maken: je begint met een plan, verzamelen wat je nodig hebt, de set opbouwen, de foto maken, toch onvoorziene problemen oplossen, nog meer foto's maken, weer een beetje aanpassen, net zo lang totdat alles klopt en dan; nabewerken.”
Creatief proces
Ook met video houdt Stefan zich inmiddels al enkele jaren bezig. “Bewegend beeld wordt steeds belangrijker voor bedrijven: voor een website of voor social media.” Hoe hij bij bewegend beeld kwam? “Via een fotoshoot voor CIV raakte ik in 2018 bevriend met Tom van Loon. Hij had allerlei leuke ideeën. Gewoon voor ons plezier maakten we samen een video voor Noorderwiend van Texels. Toen ging het balletje rollen: voor Brouwerij TX maakten we een reclamefilmpje voor de Barrel Aged Bock. Iets waar ik nog steeds met trots op terugkijk. Naar aanleiding van die video boekte de VVV ons voor een reclamevideo voor het Texel Paspoort. Daarna kwam er een video over wellness op Texel. En zo kreeg ik steeds meer vraag naar korte video's voor onder meer social media. Het verhalende en filmische vormt voor mij de uitdaging en vind ik het leukst om te maken. Ik ben niet zo van ‘standaard’: er moet een 'ziel’ in zitten. Samen een verhaal bedenken, het uitwerken: van concept naar eindproduct.”
Eén van de leukste opdrachten die Stefan had, was een campagne voor Museum Kaap Skil. “Na corona was het de bedoeling om de jeugd te enthousiasmeren voor het museum. Met een klein team hebben we een serie foto’s en video’s gemaakt, met een acteur die eruitzag alsof hij zo uit de Kapitein Iglo-reclame gestapt was. Het is te gek om met een club mensen creatief bezig te zijn. Net als bij de corona-proof check-in-filmpjes voor Just Texel, een video over hoe Hotel Texel met lokale en zelfs eigen producten werkt en een promo voor TexelNu, ook in coronatijd.”
Momentopname
Een blauwe maandag dompelde Stefan zich onder in de gezins- en bruiloftsfotografie. “Dat is níets voor mij”, blikt Stefan terug. “De druk om het perfect te doen, is te hoog. Je kunt het bruidspaar moeilijk vragen om iets ‘even over’ te doen. Bij een portretserie kun je indien nodig nog een keer op pad, maar dit moet in één keer goed. Na m’n eerste huwelijksfotografie-opdracht, dacht ik, dit doe ik nóóit meer.” Stefan houdt zich nu, naast zijn core business, af en toe bezig met modefotografie. “Maar sinds de coronacrisis is de manier van werken op dat gebied aan de vaste wal behoorlijk op de schop gegaan”, vertelt Stefan. “Grote merken werken óf met grote namen, óf nemen jonge fotografen in dienst, die op de hoogte zijn van wat hip & happening is, gevoel hebben voor mode en styling én niet duur zijn. De fotografen daar tussenin, worden veel minder geboekt.” Gelukkig heeft Stefan op Texel wat vaste mode-adresjes: “Zo doe ik fashion-fotografie voor bijvoorbeeld het lokale kledingmerk Island Living en de Sail 2023-lijn van CIV.”
Behalve voor commerciële productfotografie, is Stefan ook te boeken voor bedrijfsreportages, interieurfotografie, video’s en portretten in de studio of op locatie. Ook voor fotobewerkingsklussen (bijv. oude foto’s optimaliseren en Photoshopwerk) ben je bij Krofft Visuals aan het juiste adres. “Alleen event- en partyfotografie doe ik niet meer, dat is niet te regisseren: in die tak van sport ben ik een héél slechte fotograaf”, lacht Stefan.
“Top houdt ons scherp”
Stefan heeft zich ingeschreven bij TOP toen VVV hem graag wilde boeken voor een klus, maar dit geen optie bleek, omdat Krofft Visuals geen lid was van het ondernemersplatform. “Maar in coronatijd kreeg ik via TOP eigenlijk weinig opdrachten en de meeste opdrachtgevers wisten mij ook zonder TOP te vinden. In december wilde ik me daarom uitschrijven. Peter Koorn, voorzitter van het sectiebestuur zakelijke dienstverlening, belde me meteen: wist ik dat wel zeker? Vervolgens Frank Spooren van de VVV: zou ik dat nou wel doen? Peter wist mijn bezwaren tegen het lidmaatschap weg te nemen: er is een nieuw bestuur met jonge mensen, een frisse wind door de organisatie. Ik sloot me aan bij het sectiebestuur van de dienstverlenende tak. En inmiddels is mijn kijk op het geheel veranderd: TOP zorgt ervoor dat je elkaar scherp houdt, biedt een platform voor die bérg aan onbekende ZZP’ers, die ook aandacht verdienen: zo houd je werk op Texel, dat door onwetendheid anders naar de overkant zou verdwijnen.”