Ondernemer uitgelicht - Robin Schoo

Geboren en getogen Koger als vis in het water in zijn sportshop

Veel Koogser dan Robin Schoo (28) krijg je het niet. De mede-eigenaar van de Sporthop Texel aan het dorpsplein van de badplaats werd geboren in De Koog en woont er al zijn hele leven. "Ik heb hier alles. Mijn werk, mijn vrienden, familie, de winkels en het voetbal. Ik wil en hoef hier niet weg."

Hoewel hij hoofdzakelijk de Sportshop runt, is hij ook vaak te vinden in het naastgelegen en aaneengesloten Mieters, een cadeau- en woondecoratiewinkel die wordt gerund door zijn moeder Elly. Ook vader André zit nog in het bedrijf en gedrieën houden ze de zaken met veel plezier draaiende. "Dit is alweer het negende jaar. Ik werkte al in de Sportshop toen het nog van mijn oom was. Eerst in Den Burg en later in De Koog, op de plaats waar nu de zaak van Van Beek Byoux zit. Mijn oom wilde me al als manager toen hij dit pand kocht en Elly begon Mieters. Ik had toen de ambitie al om de zaak uiteindelijk over te nemen en door omstandigheden gebeurde dat eerder dan verwacht", legt hij uit.

"Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan het dorpsleven"

In de sportshop is van alles te vinden. "Dat zijn niet alleen de sportartikelen, maar ook veel vrijetijdskleding en spullen voor op het strand. Van vliegers tot kleding en van ballen tot zonnebrillen." Ondanks de concurrentie van de webshops, heeft Robin over klandizie niet te klagen. "Er is altijd reuring in De Koog. Het is nu natuurlijk iets rustiger, maar met name in de weekenden is er genoeg te doen. In de zomer lopen er de hele dag mensen in en uit. Afgelopen jaar hebben we de winkel verbouwd, zodat Mieters en Sportshop Texel beter in elkaar overlopen. Je kunt zo door de winkel naar de andere kant lopen. In de rustige tijd sta ik ook wel eens een uurtje daar als Elly even de deur uit is en andersom. Bovendien is alles gedigitaliseerd zodat het niet uitmaakt aan welke kassa je iets aanslaat. Dat werkt een stuk efficiënter natuurlijk."

 Als gezegd is Robin een echte Koger. Hij voetbalt in het tweede van de plaatselijke voetbalclub en hij zit in de organisatie van de nieuwsjaarsduik bij Paal 20. Tijdens Ouwe Sunderklaas is hij samen met de mannen van het voetbal aan het speulen. "De voorpret is al groot, soms maanden van tevoren. Vaak moet er op het laatste moment nog veel gebeuren, maar er wordt gespeuld. Het is belangrijk dat dat soort tradities behouden blijft. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan het dorpsleven, mijn roots liggen hier. Ieder dorp heeft zijn eigen sfeertje. De Koog is toegankelijk, mensen kennen elkaar en helpen elkaar. Je moet elkaar ook supporten, je moet het met zijn allen doen. Kijk nu naar Planet De Koog. Er wordt flink gewerkt aan het dorp en het wordt echt prachtig. Er is al veel gebeurd"

 Werk gaat voor het interview

Doordat hij al zijn hele leven al in de badplaats woont, zag hij de veranderingen. "Het seizoen wordt langer. Vroeger was het alleen in de zomer druk, nu eigenlijk het hele jaar, op de doordeweekse dagen aan het begin van het jaar na dan. De gasten zijn iets ouder geworden, maar de verschuiving valt op zich ook wel weer mee." Gedurende het interview gaat het werk in de sportshop gewoon door. Robin neemt er uitgebreid de tijd voor. "Het werk gaat voor het interview hé", lacht hij. De vrouw vertrekt uiteindelijk tevreden met een fel oranje voetbal uit de winkel. Aan de manier waarop hij acteert is te zien dat het ondernemen hem makkelijk afgaat, hij komt dan ook uit een echte ondernemersfamilie. Naast het bedrijf dat hij met zijn ouders runt, heeft zijn broer Mark restaurant Passie bij hotel Zeerust, iets verderop in het dorp. "Die doet het ook geweldig, moet je zeker een keer gaan eten hoor", stelt hij.

 Robin heeft oog voor de mensen om zich heen en komt rustig over. De rust is ook terug te zien in de zaak. Het oogt geordend en ruim, maar toch alles behalve saai. Door de juiste indeling met fleurige artikelen op verschillende plaatsen in zijn zaak, oogt het vrolijk.

 "We kunnen hier voorlopig wel vooruit. Ik heb nog ideeën genoeg. We zitten op een prachtige locatie midden in het dorp. Misschien dat we Mieters en de Sportshop in de toekomst nog meer tot één zaak maken, maar dat is toekomstmuziek. De samenwerking met Elly en André bevalt uitstekend. In de winter draaien Elly, André en ik de winkels en in de zomer en in de weekenden hebben we er personeel bij."

Ondernemer uitgelicht

Twitter