Ondernemer uitgelicht met Ralph Koning

Vakantiepark De Bremakker op naar vijftigste verjaardag

Vakantiepark De Bremakker, een begrip al bijna zo oud als het eiland zelf. Het was Joop Koning, vader van de huidige eigenaren Ralph en Berry, die de term “natuurgericht kamperen” introduceerde in 1991. Een term die nog steeds de sfeer van de Bremakker typeert, al zijn ze natuurlijk wel met hun tijd meegegaan. We spreken af met Ralph af op het park aan de Tempelierweg in De Dennen.

Wat voor vakantiepark is De Bremakker?

De Bremakker is geen alledaags vakantiepark. Hier geen schuttingen, pergola´s en complete bloementuinen. De natuurlijk omgeving staat hier centraal. Dat is zo geweest zolang ik me kan herinneren, en dat is dus nog steeds zo.

Wie een wandeling maakt over het terrein snapt wat hij Ralph bedoelt. Ondanks dat het park beschikt over 32 kampeerplaatsen en 150 chaletplaatsen, oogt het vriendelijk, knus en ruimtelijke tegelijkertijd.

Dat komt omdat we er veel aan doen om alles zo natuurlijk mogelijk te houden. Geen coniferenhagen hier, maar bomen en heide en ruimte tussen de chalets. Als we alles op elkaar zouden proppen, zouden er veel meer chalets op kunnen. Maar dat willen onze gasten niet en dat willen wij niet. De auto´s worden hier ook niet bij de tenten geparkeerd. Dat past niet bij ons park. Wel staan er karretjes waar mensen hun spullen op kunnen leggen om ze naar de tent te slepen.

Dat klinkt een beetje geitenwollensokken Ralph

Absoluut niet. Ik ben wel een echt natuurmens overigens. Er is niets dat ik liever doe dan lekker buiten bezig zijn. Ik weet er ook veel van. Ik ken de planten en de mossen en ik weet wanneer ik wat kan snoeien. De administratie en de receptie zijn natuurlijk belangrijke zaken die erbij horen, maar zeker niet mijn favoriete onderdelen. Dat is het domein van onze vrouwen Bianca en Ilonka. Laatst kwam iemand ook met een opmerking over de tuinman die iets toegezegd zou hebben. Die tuinman was ik. Maar ze zien mij niet voor de directeur aan als ik op een trekkertje in mijn oude kloffie voorbij kom rijden.Ralph grasmaaier

Ieder zijn kwaliteiten?

Zo is het. We runnen De Bremakker met zijn vieren. Berry en zijn vrouw Bianca en mijn vrouw Ilonka en ikzelf. We zijn hier het college van burgemeester en wethouders van ons eigen dorp. We hebben 711 bedden en zijn dus groter dorp dan De Waal he! Dat vergeten mensen wel eens. We zijn een hecht team waarbij ieder zijn eigen hoofdtaak heeft. Dat is bij mij dus het buitenterrein en bij Berry bijvoorbeeld de horeca. Al help ik hem daar natuurlijk ook, dat geldt voor de anderen trouwens ook. Waar we heel duidelijk in zijn, is dat we het samen doen. We steunen elkaar. Als een gast neerbuigend doet over iemand die hier werkt, hebben ze een kwaaie aan me. Het is ons park en iedereen is hier even belangrijk. Daarnaast zijn we heel gastvrij, maar bepalen wij de regels. De enige reden dat er inmiddels officiële regels zijn, is omdat sommige gasten eigen regels maakten. Dat ik niet oplet en er toch iemand een pergola heeft gebouwd. Dat willen we hier gewoon niet, dat soort toestanden. Dat weet men ook heus wel. Maar men probeert het dan toch even. Maar dat zijn wel uitzonderingen hoor.

Wie wel eens op de Bremakker heeft vertoefd, weet dat er een inderdaad een prima campingsfeertje hangt, in positieve zin overigens.Bremakker camping

“Mensen groeten elkaar hier en kijken naar elkaar om. Ik ken zelf de gasten ook bijna allemaal bij naam. De Bremakker bestaat volgend jaar vijftig jaar. Heel veel gasten zijn terugkerende gasten. Het is nu al lastig om er volgend seizoen tussen te komen. Daar spreekt veel waardering uit. Mensen vinden het sfeertje hier gezellig en we proberen regelmatig wat leuks te organiseren. Dan wordt het snel gezellig in de horeca.

Vijftig jaar alweer. Dat is een lange historie.

Dat is het zeker. De naam de Bremakker stamt al uit 1955, toen het al door familie als kinderkamp geëxploiteerd werd. In 1970 werden onze ouders Joop en Janny eigenaar en richtten zij zich op de ‘moderne toerist’. De oorspronkelijke camping is langzaam maar zeker doorgegroeid met onder meer het Bosveld, het Weideveld, het Heitje en het Akkerveld als laatste. Maar we hebben daarbij  juist ruimere plekken gecreëerd om het natuurlijke karakter te behouden. Want dat is je kracht. Dat je een natuurlijk park hebt, betekent niet dat er geen luxe is. Zo heeft iedere kampeerplaats zijn eigen sanitair. Bijkomend voordeel voor ons is dat we er minder omkijken naar hebben. We leveren het schoon op en maken het weer schoon als de gasten vertrekken. Tussendoor zijn ze zelf verantwoordelijk en men vindt dat ook prima, omdat alleen zij er gebruik van maken. Vroeger hadden we een toiletgebouw dat dan drie keer per dag schoon moet. Doe mij dan maar dit.

Verder hebben we de afgelopen jaren van alles geüpgraded en dat zullen we blijven doen. Zo kwam er een nieuwe kantine en een nieuwe milieustraat met ondergrondse containers. We hebben in de loop der jaren iets opgebouwd. Eerst onze ouders, later wij. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost. Maar dat was het echt waard. Ik ben al op mijn achttiende in het bedrijf gekomen en heb nog geen dag spijt gehad.

Nooit wat anders willen doen?

Ik ben wel voor studie naar de overkant geweest. Ik wilde installatietechniek leren. Maar dat was al puur voor de camping. Ik ben na een jaar al teruggegaan naar Texel. De Bremakker is mijn thuis en ik vind het hier heerlijk. Met de kinderen, mijn vrouw, familie en de gasten.

Je woont hier, je werkt hier. Is er nog ruimte voor privé?

Natuurlijk overlapt het veel. Ik ben ondernemer en ik weet waar we goed in zijn. Die laagdrempeligheid en ons niet anders voordoen dan we zijn, is daar onderdeel van. Dus het vakantiepark is mijn tuin en ik loop hier graag rond en gasten rekenen daar ook op. Maar ja, er is gelukkig ook tijd voor privé. Bijvoorbeeld de woensdagavond met het Runningteam dat bij velen wel bekend is inmiddels. Na het daadwerkelijke hardlopen, wordt er nog een biertje gedaan in de kantine.

Als ik je zo hoor, is het makkelijk geld verdienen…

Het is gewoon hard werken hoor. Maar het is wel leuk en dankbaar werk in een schitterende omgeving. Er is altijd wat te doen. In het seizoen dat steeds langer duurt, maar ook in de periode dat we dicht zijn. Dan is het tijd voor groot onderhoud en zoals je ziet, is dit terrein nogal groot. Er is dus een hoop te doen.

Wat zijn de uitdagingen?

Dat zijn zaken die veelal buiten onze invloed liggen. Er is vooralsnog veel onduidelijk over het tarief van de toeristenbelasting, de manier waarop dat geïnd gaat worden en of de zeven nachten wel of niet los worden gelaten. En als het maximum van zeven nachten wordt afgestoten, hoe ziet dan de regeling er uit voor langkampeerders. De kosten kunnen zeer nadelig uitvallen voor kampeerders. Dat is gewoon zorgelijk, maar we communiceren daar zo eerlijk en helder mogelijk over met onze gasten.

Zie je de toekomst nog wel met vertrouwen tegemoet?

Absoluut! Daar hoef je je geen zorgen over te maken!

Dank voor het interview.Bremakker

Ondernemer uitgelicht

Twitter