Ondernemer uitgelicht: De Eilandbroeders

Eilandbroeders hebben nog 1001 ideeën 

“Je kunt geen mooie dingen maken als het niet je passie is. Zo staan Hans en ik er beide in, dat maakt de samenwerking ook zo fijn.” Aan het woord Doeke de Leeuw (35). Samen met Hans van Marrewijk (45) heeft hij het bedrijf De Eilandbroeders, gevestigd op industrieterrein Nollekoog in De Koog. De heren maken de prachtigste interieurs, volledige keukens en meubels op maat.

Hoe is het bedrijf ontstaan?

Doeke: In 2016 ben ik begonnen met dit bedrijf. Voor de start was het idee om dit te doen met Joost de Winter. Dat is iets anders gelopen. Joost is succesvol als schilder bij Bens Schildersbedrijf en dat is prima. Maar het begon zodoende eigenlijk als Eilandbroeder. Sinds twee jaar run ik het bedrijf samen met Hans. Dat is een gouden keuze geweest. Het heeft de mogelijkheden een boost gegeven. We vullen elkaar echt aan.

Hoe vullen jullie elkaar aan?

Hans: “Ik ben technischer. Maar Doeke is creatiever. Door onze krachten te bundelen zijn we nu in staat complete keukens te bouwen, voorzien van alle moderne apparatuur. Een keuken op maat, voorzien van alle gemakken. 

Doeke: Veel mensen denken dat maatwerk veel duurder is, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Doordat de lijntjes kort zijn en we alles pas kunnen maken, bespaar je ook weer kosten. Ik moet overigens zeggen dat de meeste mensen die bij ons komen onze stijl mooi vinden. En dát is de belangrijkste factor. 

Hoe is jullie samenwerking tot stand gekomen?

Hans: Doeke en ik kennen elkaar al heel lang.  Ik was fanatiek parachutespringer en was daarvoor veel op reis. In de winters was ik vrij. Doeke wist dat ik in mijn vrije tijd al graag met hout bezig was en vroeg mij of ik hem kon helpen. Ik heb een gezin en wilde me vestigen op Texel, het heeft uiteindelijk tot deze samenwerking geleid. 

Doeke: Je bent met z’n tweeën minder kwetsbaar en kunt meer aan. We zijn eigenlijk met 2,5. We hebben een vaste ZZP’er waarmee we samenwerken. Je weet wat je aan elkaar hebt en met meer mensen weet je meer op het moment dat er een probleem is.

Jullie doen ook interieurs van hele horecazaken?

Hans: Ja, zo hebben we onder meer het restylen van de ontbijtzaal van het Eilandhotel – de vroegere Kieviet – gedaan. Het is van oudsher een echt parachutistenhotel, zodoende kende ik ze goed. Maar we hebben bijvoorbeeld ook het interieur van Texelse Branding in Den Burg voor onze rekening genomen. Het zijn de beste visitekaartjes voor een bedrijf als het onze.

Doeke: Mensen weten wat we kunnen en wat we maken. Dat maakt een gesprek makkelijker. Als wij ze adviseren zaken anders aan te pakken bij een keuken, hebben de klanten eigenlijk altijd vertrouwen in je aanpak. Soms is het eindresultaat heel anders dan ze vooraf hadden bedacht, mooier. Het is niet zo dat we zonder overleg een heel ontwerp veranderen. Het is belangrijk dat je de klanten meeneemt tijdens het proces. 

Hans: ze weten dat wat we maken, met liefde en overgave wordt gemaakt.

Wat valt er nog te winnen?

Doeke: “Och, zoveel. We hebben nog 1001 ideeën. Daarnaast willen we toonaangevend worden op het gebied van keukens en interieurs op maat. Dat mensen zeggen: “hey, dat is duidelijk het werk van de Eilandbroeders”. Op dit moment doen we tachtig procent van ons werk op Texel en twintig elders. Ons marktaandeel aan de overkant mag ook nog best groeien. Maar het moet wel maatwerk blijven, geen massaproductie.”

Hans: “Het is mooi om voor ieder een keuken te maken die bij hem of de locatie past. Uiteindelijk blijft een keukenkastje in de basis een keukenkastje, maar qua uiterlijk kun je natuurlijk steeds weer iets nieuws verzinnen. Bovendien werken met verschillende producten als staal, steen en hout. Dan kun je alle kanten op. Dat maakt dit werk ook zo ontzettend gaaf.”

Waar komt die creativiteit vandaan?

Doeke: Ik heb hiervoor in een heel andere branche gezeten. Ik maakte muziek voor reclames en films. Dat lijkt heel verschillend, maar ook daarbij zoek je nieuwe wegen terwijl beelden en muziek wel moeten aansluiten. Het is beiden een constant creatief proces. Ik heb in Australië gewoond en daar ging de knop om toen ik als meubelmaker aan de slag kan bij een bedrijf. Daar mocht ik veel leuke dingen bouwen en kreeg ook al vrijheid in het proces. Ik had er zoveel plezier in. Dat heb ik tot de dag van vandaag nog steeds.

 Schilderweg 199 03 StefanKrofft 2021 11zon 1Foto Stefan Krofft.

Hans: Ik heb altijd al graag met hout gewerkt. Ik had ook een werkplaatsje aan de Maricoweg waar ik hobbymatig bezig was. Ik kon me daar helemaal in verliezen. Het is een fascinerend product, omdat iedere soort anders werken is. En met vurenhout kun je wat meer uitproberen dan met bijvoorbeeld notenhout dat hartstikke duur is. Daar wil je geen fouten mee maken.

Wat voor invloed had de coronacrisis en nu de oorlog in Oekraïne voor jullie bedrijf?

Doeke: Tijdens de coronacrisis waren er juist wel mensen die bij gebrek aan vakantie besloten te gaan klussen of verbouwen. In de huidige periode hebben we net als veel anderen te maken met leveringen en prijsstijgingen. We maken voor klussen altijd een prijsindicatie. Het is met de huidige grondstofprijzenwisselingen niet mogelijk een vooraf vastgelegde offerte neer te leggen. De klanten snappen dat hoor, maar het is eigenlijk niet wat je wilt.

Kogerstraat 92 01 StefanKrofft 2021 11zon 1Foto: Stefan Krofft.

Hans: En met de levertijden is het soms zo dat je klussen niet in één keer af kunt maken. Dan komt de over een paar weken later. Wat daar voor ons jammer is, is dat je de keuken niet in één keer oplevert. Ze zijn dan al aan het geheel gewend als je de laatste dingen komt afronden. Dat is jammer, want dat gaat ten koste van die absolute ‘wauw-factor’ die je maar één kunt hebben. 

Waarom zijn jullie TOP-lid?

Hans: Wij geloven er allebei in dat samenwerking belangrijk is. Vanuit die hoedanigheid hebben we ook besloten TOP-lid te worden. Samen sta je sterker.

Nabrander

Sinds kort heeft het bedrijf ook een mooie showroom, zodat iedereen kan komen kijken wat de Eilandbroeders nu eigelijk doen en wat er anders is dan de standaard keuken.

Ondernemer uitgelicht

Twitter