Interview met Valerie Jongeneel

Even voorstellen:

Valerie Jongeneel, op 26 juli 1982 geboren in Rotterdam. 

“In december 1996 ben ik met mijn ouders naar Texel verhuisd. Een hele onderneming en een regelrechte hel voor een tiener. Tenminste, dat was mijn beleving destijds, niet wetende dat ik er jaren later zelf bewust voor zou kiezen hier te blijven. Uiteindelijk vestigde ik mij na een korte tussenstop in Alkmaar (voor mijn studie International Business), Rotterdam (stage) en Curaçao (uitwisselingsproject met de Universiteit van de Nederlandse Antillen) op Texel en kocht een huis in Oudeschild. De stad ruilde ik definitief in voor het eiland en dat is een keuze waar ik nog iedere dag blij van word. Al moet ik regelmatig even naar de stad: de stadse 010 afkomst kruipt toch waar het niet gaan kan ;-)."

Wanneer en waarom bent u uw bedrijf begonnen?

"Na mijn afstuderen werkte ik ruim zes jaar bij Start People. Ik groeide van intercedente naar vestigingsmanager en was uiteindelijk verantwoordelijk voor elf vestigingen in Noord Holland als regionaal salesmanager. Dat was een leuke en zeer leerzame tijd. Maar de sector waarin ik werkte is hard: het is nooit genoeg. Alles draaide om materie, bonussen, scoren en de beste zijn. Iets dat op een bepaald moment niet meer bij mij  paste. Ik besloot in 2011 om ontslag te nemen, na te denken over wat ik wilde en te gaan doen waar ik blij van word. 

Al sinds mijn kindertijd houd ik ervan dingen te organiseren, ook toen ik bij Start People werkte deed ik dat er als vrijwilliger naast. Ik besloot Puur Zsa Zsa Zsu op te richten. Inmiddels werk ik aan een combinatie van verschillende projecten, die allemaal een sociaal-maatschappelijke en economische waarde hebben. De kern van mijn werk: event- en projectmanagement.

Inmiddels ben ik twee en een half jaar ondernemer en organiseer ik met veel plezier Texel Culinair, de Van Voor Texel ondernemersbeurs, De Kop Werkt!, Wadden Conferentie en deze zomer organiseerde ik voor het eerst het Open Huis van Snelstart."

Wat is de grootste uitdaging?

"Als zzp’er ben je ondernemer, dat staat buiten kijf. Omdat je veelal alleen optrekt, is de uitdaging om jezelf iedere dag te blijven motiveren en trots te blijven op ieder stapje dat je zet. Er is geen schouderklopje van de baas, je moet je eigen successen vieren."

Wat is uw beste ondernemerskwaliteit?

"Het samenbrengen van mensen, partijen en ideeën. Als ik met iemand in gesprek ben over een mogelijkheid, een wens, kans of idee, als ik een stad of evenement bezoek… dan begint het in mijn hoofd automatisch te ratelen en ga ik verbindingen leggen. Zo zijn er al een paar prachtige samenwerkingen ontstaan."

Wat maakt ondernemen op Texel speciaal voor u?

"We hebben hier maar één vijver, en dat is een hele mooie, grote vijver waar we trots op mogen zijn. Waarom moet het telkens een “overkanter” zijn die ons dit duidelijk maakt? Denk bijvoorbeeld aan het prachtige interview met een directe en scherpe toon van Herman den Blijker in Zilt & Zakelijk: 'Jullie hebben goud in handen!'. Dat hebben we inderdaad. Dat is iedere dag te zien en te voelen."

Waar kunnen Texelaars u nog meer van kennen?

"Texelaars kunnen mij kennen als JONT bestuurslid, van De Kleppertjes op de manege en van Start People. Ook probeer ik ieder jaar als vrijwilliger een evenement te ondersteunen; dit jaar is dat opnieuw Struûn Texel

Daarnaast heb ik twee belangrijke platforms helpen oprichten. In de  eerste plaats Werken op een Eiland (met een knipoog naar mijn werkverleden), een online plek die vraag en aanbod bij elkaar brengt, waar ondernemers in de cv-database een geschikte medewerker kunnen zoeken en werknemers en zzp’ers zichzelf in de spotlight kunnen zetten. In de tweede plaats ben ik samen met mijn collega’s Jacco en Ester Zandstra trots op De VerzamelPost: de ontmoetingsplaats waar Texelaar en toerist kunnen flexwerken, deelgenoot zijn van evenementen en waar generaties met elkaar worden verbonden middels verschillende activiteiten. Het ZOMER programma is bijna afgerond en het HERFST programma staat voor de deur. Dit najaar staat onder andere het Repair Café op de agenda." 

Waarom bent u lid van TOP?

"Ik vind het belangrijk dat er een partij is die opkomt voor de belangen van de ondernemer, hoe klein dan ook. Daarom ben ik lid geworden van TOP."

Over welke actuele ontwikkeling maakt u zich zorgen?

"De 'broodnijd' die er soms is tussen ondernemers onderling. Ondernemen op Texel vereist de kunst anders te durven zijn, niet je buurman na te apen, niet bang te zijn voor dat bekende maaiveld, de roddelrondes op verjaardagen of andere belemmerende “media”.  Want die buurman kan jou helpen, je kunt zelf de media op de juiste manier inzetten, dat maaiveld kun je zelf prachtig vormgeven en het zijn het eiland en haar bewoners met wie je dit sámen doet. Wie op zijn eigen eilandje op het eiland blijft zitten zal niet ver komen. Maar ook ontgroening en vergrijzing, de ontwikkelingen op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid en het vestigingsklimaat op het eiland zijn absoluut zaken die mij bezig houden."

Op welke verandering zit u te wachten?

"Planet Texel… prachtige ambitieuze plannen! Door de tentoonstelling in Rotterdam ben ik zeer gecharmeerd geraakt van de plannen van IABR Projectatelier Planet Texel. Met name de boost die zij De Koog willen geven zal de toeristische trekpleister versterken en herstellen. Ook hun aandacht voor seizoenen, geen leegstand meer van vakantiehuisjes/caravans maar een natuurlijke groei in drukte, zal het eiland haar schoonheid terug geven. 

Daarnaast vind ik het ontwikkelen van een evenementendesk zeer positief. Evenementen zijn geen bedreiging maar een uiting waarbij ondernemer, bezoeker, bewoner en toerist worden samengebracht. Daarom kan een evenement prima samengaan met de kernwaarden rust, ruimte en natuur. Mits er een duidelijke visie wordt geformuleerd. Het beleid is nu vaak te troebel om duidelijke richtlijnen te stellen. Wat mag wel en wat niet? En waarom daar wel en daar niet? Een duidelijk aanspreekpunt waar álle informatie beschikbaar is (over vergunning, preventie, veiligheid, locatie, sponsoring, partnering etc), zou een uitkomst kunnen zijn."

Waar moet TOP meer aandacht aan besteden?

"Het is goed dat TOP werkt met communities. Maar ik zou graag meer ledenbijeenkomsten zien. Bijvoorbeeld zoals JONT dat doet. Alle leden van JONT zijn ondernemers onder de 35 jaar. Naast het feit dat we veel lol hebben tijdens de bijeenkomsten (maandelijks) op een locatie van één van de leden of bij een interessant lokaal bedrijf, kan iedereen zijn of haar woordje doen en kennis opdoen van de gastspreker of van het JONT lid dat optreedt als gastheer of gastvrouw. TOP zou ook meer netwerkmogelijkheden kunnen creëren. We zouden zulke bijeenkomsten kunnen gebruiken om de eilandproblematiek én de positieve ontwikkelingen op het eiland te bespreken en zo onze eigen rol daarin verduidelijken."

Hoe zien uw bedrijf, TOP en Texel er over vijf jaar uit?

"Hopelijk is het over vijf jaar duidelijk wie (ondernemer, bewoner) zich willen vestigen op Texel en waarom. Dat de aanwezige mogelijkheden en behoeftes inzichtelijk zijn en dat het woon-, leef-, investerings- en werkklimaat met elkaar in balans zijn. Want alleen dan kunnen we over vijf jaar constateren dat de ondernemers, TOP, Texel en mijn eigen bedrijf gegroeid zijn." 


Ondernemer uitgelicht

Twitter