Interview met Ronald Biesboer

"Ik krijg energie van mijn drukke bestaan"

Ronald Biesboer is dit jaar de voorzitter van TOP, velen kennen de Texelaar als eigenaar van mede-eigenaar van mediabedrijf Zilte Zaken dat uitgever is van onder meer het toeristische platforms TexelNU, KustNU en het glossy Zilt & Zakelijk. Dit jaar fuseerde Zilte Zaken met EN/OF ontwerp en communicatie. Hoog tijd dus om eens een kijkje te nemen bij het bedrijf aan de Emmalaan.

Het gaat goed dus?

Dat kun je wel stellen. Sinds 1 april is het team flink uitgebreid. Ik kan wel stellen dat we er vakmensen bij hebben gekregen, die weer allemaal frisse ideeën binnen hebben gebracht. Daar krijg je enorm veel energie van. Heidi (Amende red.) is net als ik. Die wil altijd door. Ze is er altijd voor de klanten. Op het gebied van vormgeving hebben we een boost gekregen met Silvia Schraag heeft de vormgeving een boost gekregen en Jochem Kools is echt de art-director en conceptmaker die we al tijden zochten. De samenwerking met hem was er al langer overigens. Hij heeft zoveel mooie ideeën, dat werkt gewoon heel prettig en inspirerend. En daarnaast zijn we natuurlijk een samenwerking aangegaan met Jorinde Veeger  die zich helemaal verdiept heeft in videocontent. Zij gaat blogs en vlogs maken, met namen gericht op de culinaire hoek. Dus restaurants en leveranciers. Het gaan lekkere vlotte vlogs worden. Waarbij ze uiteindelijk recepten mee naar huis neemt en die zelf klaarmaakt. Zo gaat ze haar volgers iedere keer verrassen.

Drukte genoeg dus?

Ja, maar er is ook veel werk. We hebben TexelNU, KustNU, De Koog info kwam op ons pad, daarnaast hebben we Zilt & Zakelijk doorontwikkeld. En we doen heel veel op reclamegebied en we hebben de boekjes over diverse onderwerpen zoals de TESO, de boetjes en de strandpalen en onlangs de Texelse fotografen. We hopen natuurlijk meer boeken in deze serie te maken.

Hoe ben je in de media terechtgekomen?

Dat is wel een leuk verhaal. Ik ben geboren als bakkerszoon op Texel. Ik groeide op bij mij ouders in de zaak in Den Burg waar nu de Sportshop zit. Maar ik wilde gaan studeren en vertrok van het eiland om eerst maar eens op de MDS de richting detailhandel te volgen. Toen ik drie jaar aan de overkant woonde, viel de compagnon van mijn vader uit en vroeg hij mij om even in de zaak te komen helpen. Dat heb ik toen bijna 10 jaar gedaan. De marketingman zat er toen al een beetje in als ik het bekijk met de kennis van nu. Ik bundelde onze krachten met de groenteboer, bloemist en de slager. We stuurden elkaars klanten gericht door. Dat werkte als een trein. Op een gegeven moment kwam ik er wel achter dat mijn hart niet in de bakkerij lag. Ik wist dat Theo Legierse – die toen nog met de Sportshop zat waar nu de Kolonist zit – op zoek was naar een groter winkelpand. Ik ben naar hem toegegaan en heb gezegd: “Jij hebt de handel, ik de locatie.” Een samenwerking was snel gemaakt. Maar hij kwam snel met zijn rug te zitten en ik kwam in een serie van tegenslagen in de privésfeer. Mensen om mij heen werden ernstig ziek of vielen weg. Ik nam de tegenslagen mee naar mij werk en kon het niet meer los van elkaar zien. Toen kwam Peter Dral van de Kabelkrant.

En dat klikte meteen?

Ik heb dat een paar jaar met echt heel veel plezier gedaan. Ik had echter meer ideeën op reclamegebied die ik niet verder kon ontwikkelen binnen het bedrijf. Dat is niet erg, maar dan is het tijd om een nieuwe weg in te slaan en zo is met enkele omwegen in 2007 Zilte Zaken ontstaan. Aanvankelijk deden we dit met zijn vieren, tegenwoordig zijn Ralph (Grabowski red.) en ik de eigenaren.

Met jullie inmenging ontstond er dus een derde mediapartij, is dat niet wat veel?

“We profileren ons alle drie anders. De Texelse Courant is heel wat anders dan Texelse Media en ook wij hebben weer ons eigen DNA en marktaandeel. Ik zie ons niet als concurrenten, al blijf je natuurlijk ook niet volledig uit elkaars vaarwater. Dat snap ik ook. Wij werken veel met freelancers. Maar ik vind wel dat als je vakmensen inhuurt, dat je ze daar ook naar moet betalen. In een goed artikel voor bijvoorbeeld Zilt & Zakelijk gaan uren tijd zitten en wij willen kwaliteit dus dat kost dan een paar centen.

Naast een eigen bedrijf ben je dit jaar voorzitter van TOP, hoe kwam je in die rol terecht?

Ik werd een aantal jaren terug benaderd door Robin Konijn – toen voorzitter van de sectie zakelijke dienstverlening – en hij vroeg of ik in de sectie wilde. Op een gegeven moment werd ik zijn opvolger als voorzitter en zodoende kwam ik in het algemeen bestuur terecht. Daar hebben we ieder jaar een ander bestuurslid als voorzitter. Ik mag dat nu een jaar doen en volgend jaar neemt Rob Vos het stokje van mij over.

Kun je in één jaar veel veranderen als voorzitter?

Direct veranderen weet ik niet. Je kunt wel dingen op gang brengen. Ik ben wel eens ongenuanceerd en gooi dingen er makkelijk uit. Zoals bijvoorbeeld tijdens de nieuwjaarsreceptie waar ik een balletje opgooide om een late avond boot in te stellen. Ik snap heus wel dat TESO niet zomaar een extra boot kan laten varen. Maar ik vind het goed dat er over nagedacht moet worden. We zitten in een tijd dat bijna alle zaken goed lopen, maar steeds meer ondernemers te maken krijgen met een personeelstekort. Als je personeel van de overkant haalt moeten die ook ergens verblijven. Als dat weer niet mogelijk is door een gebrek aan personeelshuisvesting moet je andere opties zoeken om het voor personeel aantrekkelijk te maken. En er hoeft niet meteen een boot van de TESO te varen he! Wie weet is er een variant mogelijk waarbij een kleiner schip personeel overzet van Texel naar Den Helder. Een latere boot zou bovendien voor veel Texelaars – waaronder mijzelf - makkelijk zijn.

Hoezo voor jou?

Zoals velen weten woont mijn partner in België met mijn zoontje Zeb (5) en Rob (14). Ik ga daar veel heen. Het is vier uur rijden inclusief boottijd en exclusief files. Dat doe ik met veel plezier natuurlijk, ik krijg er alleen maar energie van. Maar als de jongste dan vraagt of ik langer kan blijven, heb ik toch rekening te houden met de boot.

Een erg druk bestaan dus. Nog wel tijd voor andere dingen?

Natuurlijk wel. Tijd maak je. Ik heb op Texel mijn vader en twee kinderen, Juup (14) en Beau. (19). Daar wil ik ook tijd voor vrijmaken. Daarnaast heb ik tennis-, hardloop- en voetbalvrienden en vind ik het ook leuk om zo nu en dan een borrel te drinken met vrienden. Dit is allemaal te combineren, als je het maar wil.

Waar liggen nog uitdagingen?

Namens TOP zijn onze standpunten wel bekend. De mobiliteit, huisvesting en onderwijs. Maar als TOP moeten we ook naar onszelf kijken. We zijn vaak gesprekspartner, maar we moeten de rug misschien wat vaker recht houden. Best wel eens met de vuist op tafel slaan als geld niet terecht komt waar het terecht moet komen, tegen de afspraken in. We moeten ons realiseren dat we met alle ondernemers echt wel sterk staan. We moeten hierbij kijken naar ons gezamenlijk belang en niet naar het belang van een individu. Maar ik snap bij gesprekken met bijvoorbeeld een gemeente dat er veel politiek bij komt kijken en dat het geven en nemen is. Michel Gregoire doet dat geweldig en het wordt lastig om iemand met dezelfde kwaliteiten te vinden nu hij bekend gemaakt heeft op te stappen. Maar ik vergelijk het maar met voetbal: als er een topcoach vertrekt, komt er ook altijd iemand voor terug. Maar die heeft wel een uitdaging.

Tot slot, wat mogen we de komende jaren van je verwachten?

Ik wil met Ralph en de rest van het team nog meer prachtige producten maken, verbeteren en doorontwikkelen. Verder zijn er aantal punten die we vanuit TOP voor elkaar willen krijgen. Daar gaan we hard ons best voor doen.

 

Ondernemer uitgelicht

Twitter