Interview met Monica Ralling

Monica Ralling

'Niet vergeten hoe uniek dit eiland is'

We spreken met Monica Ralling, sinds anderhalf jaar actief als Coördinator communicatie & educatie bij Nationaal Park Duinen van Texel. Een uitdagende baan noemt ze het zelf. "Maar daarom juist leuk. Ik zie het als een uitdaging om in de communicatie rond het nationaal park een goede balans te vinden tussen aandacht voor de bijzondere natuurwaarden en aandacht voor manieren om deze prachtige natuur te beleven.

Waar zit die uitdaging precies?

De één wil totale rust, de ander gaat vogels spotten en weer een ander gaat hardlopen of mountainbiken. Ook in de verkiezing ‘mooiste natuurgebied van Nederland’, waar Texel in het samenwerkingsverband het Nederlandse Waddengebied genomineerd is, speelt die balans een belangrijke rol. "Heb je eigenlijk al gestemd?” vraagt Monica met een lach op haar gezicht.

Hoe pakken jullie dat aan?

Om het Nationaal Park Duinen van Texel op de kaart te zetten belichten we unieke eigenschappen van het gebied. Zo is De Slufter een uniek natuurgebied met smalle kreken en kwelders vol paars bloeiende lamsoren. Ook de natuurreservaten De Muy met zijn wilde orchideeën en De Geul met de grootste lepelaarskolonie van Nederland zijn gebieden waar we echt heel trots op kunnen zijn. Texel onderscheidt zich als een uniek vogelgebied, waar ruim 380 verschillende vogels zijn waargenomen. Geen enkele gemeente in Nederland heeft dat. Sommige vogels keren nooit meer terug, als ze eenmaal verstoord zijn. Daarom is het altijd zoeken naar de juiste middenweg."

Volgens Monica is samenwerking de enige methode om deze balans te vinden. De ondernemers spelen hierin een belangrijke rol. Maar wat is die rol?

Zij kunnen fungeren als gastheer van het Nationaal Park, een win-win-situatie. In het voorjaar starten we met een cursus gastheerschap. Deze cursus is interessant voor alle bedrijven en instellingen die zich betrokken voelen bij recreatie en toerisme in en rond het nationaal park. Zowel voor eigenaren, als medewerkers is deze cursus een echte aanrader. Het idee er achter is om meer kennis te krijgen over de flora, fauna en cultuurhistorie van Texel en elkaar te versterken in de dienstverlening. Logiesverstrekkers of restaurants kunnen het Nationaal Park uitdragen door hun klanten te attenderen op de mooiste plaatsen van het Nationaal Park. Als tegenpresentatie liften zij weer mee op promotie rond het nationaal park; krijgen korting op advertenties of participeren in beurzen en evenementen op Texel of aan de overkant.

Toch weet ook zij dat het allemaal wat gecompliceerder ligt.

"Soms zit er oud zeer of bestaat het beeld dat het nationaal park zelf de regels bepaalt. Dat doen we niet. Als nationaal park zijn we een beschermd natuurgebied met bijbehorende regelgeving. Ook als het nationaal park zou uitbreiden op Texel met gebieden van bijvoorbeeld Natuurmonumenten, veranderen de bestaande regels voor deze gebieden niet. Onduidelijkheid hierover leidt soms voor de nodige discussies. Hier heb ik dus nog wel werk te doen! Aangezien de natuur één van de trekkers van het eiland is, moeten we die beschermen en proberen beter door te geven aan een volgende generatie. Doe er je voordeel mee, ook als ondernemer.

Wat is het belang van de cursus gastheerschap?

De gastheercursus die in het voorjaar van start gaat, is met name bedoeld om met elkaar te werken aan gezamenlijke arrangementen of samen te werken aan het behoud van de natuur. Met zijn allen kom je verder. En de ondernemer kan juist zijn voordeel halen uit de aantrekkingskracht van het nationaal park. Een voorbeeld van die goede samenwerking is de TESO. Op de nieuwe boot hebben wij met de hulp van een andere actieve gastheer, het Vogelinformatiecentrum, natuurbeelden verzorgd voor de grote digitale schermen op de Texelstroom. De Teso biedt hun gasten tijdens de bootreis een extra voorziening en ondertussen zijn ze ambassadeur voor het Nationaal Park. Ik noem een voorbeeld. Je hebt het Wadden-vogel-festival. De die-hard-vogelaar is al om zes uur bezig. Hoe mooi zou het zijn als ze dan bij een restaurant om een uur of acht al een kopje koffie kunnen doen of dat er tijdens dat weekend logiesverstrekkers zijn met een apart arrangement. Ik noem maar wat. Die cursus in het voorjaar is ook bedoeld om met elkaar na te denken over dit soort ideeën. Met zijn allen kom je verder.

Texelaars vinden het soms lastig dat ze op bepaalde plekken niet mogen komen, hoe kijk jij daar tegenaan?

Vroeger kwamen er veel minder mensen. Het nationaal park heeft inmiddels vijf miljoen bezoeken per jaar, niet te verwarren met bezoekers. Als je de natuur wil blijven beschermen, is het onmogelijk om alles toegankelijk te houden. We streven er naar om zoveel mogelijk gebieden open te houden. En op de meeste plaatsen lukt dit ook. De tijd van het jaar speelt uiteraard ook een grote rol. In het broedseizoen zijn er bepaalde duingebieden afgesloten die in de rest van het jaar wel toegankelijk zijn. Texel ligt op de West-Europese vliegroute van de trekvogels. Dat maakt de locatie uniek. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan. Wel kijken we hoe we gebieden die (grotendeels) afgesloten zijn toch kunnen tonen aan het publiek. Dit kan zijn door kleinschalige excursies te organiseren, zoals nu ook al op de Schorren gebeurt, waar de grootste kolonie lepelaars van Europa zit. Maar ook webcams kunnen een rol spelen.  

Je woont zelf niet op Texel, kom je hier vaak?

Naast nationaal park De Duinen van Texel ben ik ook werkzaam voor Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Toch ben ik minimaal één keer per week op Texel. Maar al voordat ik werkzaam was voor het nationaal park kwam ik al jaren op Texel. De diversiteit heeft mij altijd weer verrast. Bos, duin, strand, de Noordzee, het Wad, de akkerbouw. Er is zoveel moois. Texel is echt uniek, soms zien Texelaars dat te weinig omdat het voor hun een gegeven is. Maar je moet daar echt van bewust blijven.”

Waar kom je het liefst?Slufter

De Slufter. Ieder seizoen is dat landschap qua vorm en kleur weer totaal anders. Ik geniet daar intens. Ik heb me daar ook een klein beetje laten aansteken met het vogelvirus. Er zijn zoveel verschillende vogels te zien. Ik heb zelf niet zo’n grote kijker, maar ga wel eens mee op één van de excursies. Als je vogels gaat herkennen, wordt het steeds leuker. Het is een soort schatzoeken.

A4 poster Stem op het Nederlandse Waddengebied

Ondernemer uitgelicht

Twitter