Interview met Esther Krijnen

Esther“Niet lullen maar poetsen”

"We hebben op Texel met z'n allen veel gepraat en er zijn goede ideeën. Maar er is te per saldo te weinig concreets gedaan op Texel als het aankomt op duurzaamheid. Het wordt tijd om de handen uit de mouwen te steken." Aan het woord Esther Krijnen van subsidie adviesbureau InnoFundNL. Maar wie is Esther Krijnen en wat drijft haar?

Tekst en foto: Job Schepers.

Wat doet InnofundNL precies?

InnoFundNL heeft veel ervaring met subsidie- en projectmanagement. Wij kennen de beslissers en zijn specialist in maken van professionele subsidie-aanvragen. We weten precies wat een subsidiegever nodig heeft om enthousiast te worden en te blijven over de plannen. We creëren vooral overzicht in ingewikkelde regelingen en zorgen dat alle partijen op de hoogte blijven.

 Wat houdt dat concreet in?

 Een mooi voorbeeld vind ik zelf de Stichting Waterrijke Perspectieven in De Cocksdorp. Een initiatief van de bewoners zelf. Na al een aantal prachtige ontwikkelingen in het dorp zelf is men nu druk bezig met de Waddensteiger en brede trap in het verlengde van de Kikkerstraat. Maar dat is niet zo maar gedaan, daar komt een hoop bij kijken. Ten eerste heb je met verschillende partijen te maken, zoals bijvoorbeeld het Hoogheemraadschap, Rijkswaterstaat, de gemeente, de bewoners en Natuurmonumenten. Het Hoogheemraadschap is bezig met de dijkversterking en de aanleg van zo'n steiger moet daarmee samenvallen. Timing is dus belangrijk. Maar een idee is één, het moet ook gefinancierd worden. Je hebt verschillende fondsen, waaronder Texelse als Texelfonds en Stift, Stichting Samen Eén, ed.. Het is lastig als leek om in dit netwerk alle wegen te vinden. Wij hebben alle contacten en weten wat gevraagd wordt. Samen met de initiatiefnemers trekken we op en proberen we deze prachtige projecten te realiseren. Dat vraag een lange adem en optimisme. Voor de waddensteiger is begin februari een nieuwe Waddenfondsaanvraag ingediend.

 Je komt gedreven over, waar komt je drive vandaan?

 Ik ben opgegroeid in een ondernemersgezien, als dochter van kottervisser Fup Krijnen. De visserij is een innovatie branche en daarmee zijn we op Texel gestart met diverse innovatiesubsidieterajecten. Texel is wat de visserij betreft altijd één van de koplopers op het gebied van innovatie geweest. Denk dan bijvoorbeeld aan de pulskorvisserij. Die innovatie is dus met de paplepel ingegoten. In mijn loopbaan aan de overkant heb ik mij ook vaak met technische innovatie en funding bezig gehouden. Maar ik hou van ondernemen en van vrijheid. Daarom ben ik in 2011 met een aantal anderen InnoFundNL gestart. De innovatie van de visserij zie ik graag terug op Texel als het aankomt op duurzaamheid en dan in het bijzonder het duurzaam opwekken van en besparingstechnieken rondom energie. Daar zijn een aantal hele interessante ontwikkelingen gaande.

 En wat voor projecten doel je dan op?

Een van de projecten is het Postcode Roos Project. Bedrijven met grote daken zoals agrariërs stellen hun dak beschikbaar voor particulieren en bedrijven met een kleinverbruik aansluiting die zelf geen mogelijkheden hebben voor zonnepanelen. "Al die daken kunnen benut worden voor schone energie. Middels een basisvergoeding en een vast bedrag per jaar is het interessant voor de dakeigenaar. Voor de investeerder is het interessant omdat ze jaarlijks hun energiebelasting en btw teruggestort krijgen en zelf energie opwekken. Dat levert een beter rendement op het spaargeld dan op de bankrekening. Er zijn nu al tien Texelse bedrijven die mee willen doen. In mei ’17 willen we panelenbier stelt Esther zelfverzekerd. Maar niet alleen voor agrariërs, ook voor hotels en andere grootverbruikers kan het interessant zijn om zonnepanelen via deze methode of met behulp van andere subsidies op het dak te plaatsen.

 Is er genoeg gedaan aan duurzaamheid?

Nee! We zijn in slaap gesukkeld in de realisatie. In 2020 zelfvoorzienend zijn op energiegebied is onhaalbaar. Maar je moet de doelstellingen niet loslaten. Je moet er alles aan doen om het doel ze snel mogelijk te behalen. De energiemarkt en nieuwe technologieën ontwikkelen maar door. Denk aan getijdencentrales, windenergie, geothermie (aardwarmte) en ga zo maar verder. We moeten gewoon ergens beginnen en niet de ontwikkelingen afwachten. We moeten ook kijken waar we zonnepanelen kunnen plaatsen. Waarom niet de strandslagen voorzien van zonnepanelen? Dat zijn enorme oppervlaktes. En ook voor Staatsbosbeheer en gemeenten kan dit een leuk verdienmodel zijn. Voor zo’n instantie liggen daar kansen. Duurzame investeringen boren een nieuwe economische markt aan voor innovatieve bedrijven om zich op Texel te vestigen. Duurzaamheid zit ook in het leefbaar houden en toekomstbestendig maken van het eiland.

 Gaan we de goede kant op?

Ja, neem nou  de drijvende zonnepanelen. Dat spreekt andere bedrijven aan en samen met twee Texelse bedrijven, Texel4Trading en Meyert Boon, wordt aan nieuwe drijvende velden op Texel maar ook daarbuiten gewerkt. Dat zijn oppervlaktes die ertoe doen en de meter aantikken. De Krim is bijvoorbeeld bezig met eigen drijvende zonnepanelen. Wij ondersteunen ze bij de subsidieaanvraag. Maar ook veel andere bedrijven geven aan te willen verduurzamen. Een ander voorbeeld is Damen Shipyards. Daar wordt het ponton van het dok in Oudeschild helemaal verduurzaamd en vergroend. Je moet de mogelijkheden ook kenbaar maken. Steeds meer boerencampings maken gebruik van een warmtepomp om de doucheruimtes te verwarmen. Dit als vervanging van gas. Duurzame investeringen zijn bovendien financieel interessant. In veel gevallen heb je de investering binnen vijf tot zeven jaar terugverdiend. Dat is voor een bedrijf geen lange periode. Daarna ga je er op verdienen. En vergeet niet dat duurzaamheid sexy is. Het is marketingtechnisch een pluspunt voor je bedrijf.

Ondernemer uitgelicht

Twitter