Interview met Ernst Weijschede en Ingeborg Noordam

Prins HendrikHotel Prins Hendrik: enthousiaste ondernemers onder aan de dijk

Hotel Prins Hendrik, sinds 1911 een begrip aan de Waddendijk. Met twintig kamers is Prins Hendrik een populair toevluchtsoord voor vogelaars. Maar het hotel heeft veel meer te bieden, zo blijkt in een gesprek met Ernst Weijschede (33) en Ingeborg Noordam (31). Sinds januari zwaait het stel de scepter in het hotel onder de rook van natuurgebied Utopia.

Door: Job Schepers

Jullie komen uit Breda, hoe raak je dan op Texel verzeild?

Ernst: “Mijn oma woont hier en vroeger in vrije weekenden en vakanties waren we veel op Texel. Het voelde voor mij als thuiskomen. Ik heb veel ervaring in de hotelwereld en toen we besloten een eigen hotel te willen runnen, kon dat eigenlijk maar op één plek zijn.” Ingeborg: “We hebben ook nog in Vlissingen gekeken. Het had voor ons niet dat gezellige wat ons aansprak. De klik was er niet en die is er op Texel wel.”

Vanuit Breda is de verlaten polder een grote stap….

Ingeborg: “Ik vond dat best spannend. Ik dacht: straks denken mensen ‘daar heb je weer van overkanters’. Daar was totaal geen sprake van. Maar al vanaf het begin zijn de mensen die ik spreek erg enthousiast. We werden direct geaccepteerd. Wel vind ik het af en toe heerlijk om in een grote stad te zijn, zoals bijvoorbeeld Amsterdam. De afwisseling is heerlijk”

Het eerste jaar is dus goed bevallen?

Ernst: “Absoluut. We hebben geen seconde spijt gehad van deze stap. Al is het natuurlijk vreselijk hard werken. Mede doordat we moeite hadden bij het vinden van personeel, hebben we weinig vrije tijd gehad. We hebben een team van acht man, maar daarvan is een groot deel parttime in dienst. Hierdoor hebben we zelf weinig vrije tijd en dat was wel lastig als je wilt integreren.”

Ingeborg: “Maar daar is nu meer ruimte voor. Ik volleybal sinds kort in de Eilandcompetitie volleybal bij het team Kees de Waal. Dan leer je mensen kennen. Ernst tennist. Dat is wel met een privétrainer, maar op de baan en met de competitie kom je natuurlijk wel veel nieuwe mensen tegen.”

Hotel Prins Hendrik was al een gevestigde naam, hoe druk je daar je eigen stempel op?

Ernst: “Dat gaat stapsgewijs. We hebben de lobby en het restaurant gerenoveerd. Maar we willen meer. Zo gaan we acht kamers een opfrisbeurt geven. Je moet steeds vernieuwen, zodat ook je gasten zien dat je in beweging bent. We hebben een bar die past in een bruin café, maar de uitstraling is nu veel moderner. Dat moet je op elkaar laten aansluiten.

Dat zijn uiterlijke veranderingen, maar jullie hebben vast ook in aanpak dingen die jullie anders doen…

Ingeborg: Absoluut. Zo hebben we de samenwerking met Natuurmonumenten weer aangehaald en werken we samen met Klaas de Jong. Je hebt hier bij Utopia veel vogelaars. Daar moet je in je keuzes op aansluiten. Dat zag je bijvoorbeeld met de Wadwachters. Zij stuurden mensen voor een kop koffie en taart deze kant op. Wij stuurden weer mensen naar hun. Bovendien leggen partijen als Natuurmonumenten, Natuur Digitaal en de Vogelwerkgroep hier weer promotiemateriaal neer. Het is een wisselwerking en die loopt goed.”

Ernst: “Een ander punt waarmee we bezig zijn is het bereiken van de Texelaar. Je hoort toch vaak: ‘Prins Hendrik, daar kom ik nooit.’ Dat is zonde, want het is hier prachtig.  Daarom hebben we bijvoorbeeld geprobeerd het Houthakkampioenschap op poten te zetten. Maar wellicht was het allemaal te kort dag, waardoor we te weinig deelnemers hadden. Als je zoiets organiseert, moet het wel direct een succes worden. Daarom wilden we minimaal tien teams hebben. We gaan het volgend jaar zeker weer proberen. Als Texelaars zien hoe lekker je hier ook op een terrasje kunt zitten, komen ze misschien ook wel vaker”

Veel samenwerking met natuurorganisaties. Zijn jullie al echte vogelaars? Hotel Prins Hendrik

Ingeborg lacht: “Nee, al vind ik het wel heerlijk om in de natuur te zijn. Hier wandelen met de hond over de dijk gaat bijvoorbeeld nooit vervelen. Wel zijn we laatst met Klaas de Jong op Vogelsafari geweest, dat was wel heel leuk.”

Ernst: “We waren op De Mok en ineens roept hij de naam van een vogel en wijst hij. Wij kijken, maar zien natuurlijk niets. Hij wist puur aan het geluid waar de vogel zat en wat voor soort het was. Dat is toch geweldig.”

Richten jullie je alleen op vogelaars?

Ernst: “Absoluut niet. We zetten juist in op een gevarieerd publiek. Maar het is natuurlijk een feit dat in dit gebied veel vogelaars zijn. Onlangs hadden we nog vijftig vogelaars die hier met een opruimactie van Natuurmonumenten bezig waren. Maar iedereen is hier welkom. We hebben een geheel eigen kaart die we proberen te variëren. Texelse seizoensproducten spelen hierin een grote rol. Met Maarten Koster, die eerder bij Landal werkte, hebben we een leuke enthousiaste kok. Dat helpt enorm.”

Het team heeft dus wel vorm gekregen?

Ingeborg: “Als gezegd werken we met acht mensen. We hebben niet geselecteerd op ervaring, maar op eigenschappen. Wij hebben liever iemand die het de gast naar de zin maakt, dan iemand die alle regeltjes van de etiquette uit zijn hoofd kent. Iemand die een gezellig praatje kan houden met de gast. Wanneer je met mensen zonder horeca-ervaring werkt, kost dat soms wel wat meer energie aan het begin. Maar die investering verdien je dubbel en dwars terug. 

Geen spijt van de stap naar Texel dus?

Ernst: “Geen seconde. We runnen het hotel met veel plezier en blijven dat voorlopig doen ook. Het was aan het begin wel wennen wanneer er een afspraak aan de overkant was. Je moet rekening houden met die boot. Je moet een slaapplaats regelen. Dingen waar je eerder nooit zo bij stil stond. Ook moest ik aan het begin kostelijk lachen om de term ‘overkanter’, maar gebruik hem zelf ook al wel eens. Het beginjaar is zeer goed bevallen. Uiteraard is er nog veel te winnen en kan het netwerk nog groter. Gelukkig hebben we daar al veel hulp van Bouke Weber bij gehad.”

Ingeborg: “Daarnaast hebben we ons aangemeld bij JONT en zijn we lid van TOP. Het is goed om contact te hebben met andere ondernemers. Je kunt met elkaar sparren, bovendien leer je nieuwe mensen kennen. Je zit als ondernemers in hetzelfde schuitje natuurlijk.” 

Ondernemer uitgelicht

Twitter