Interview met Chris en Manon Dobber

Een behoorlijke ontwikkeling…

Chris: "Het is enorm snel gegaan. Toen we deze kans kregen, hoefden we er niet lang over na te denken. We waren het direct eens. Vanaf dat moment is het een gekkenhuis. We hadden kunnen besluiten alleen het nieuwe gedeelte (voorheen fietsverhuur Kikkert red.) nieuw in te richten, maar we willen dat het één geheel wordt

Manon: "Bovendien is dit hét moment om de winkel onder handen te nemen. Als je het nu niet doet, gebeurt het niet."

De reacties in de badplaats zijn enorm positief. In de winkel is het een komen en gaan van mensen die alvast een kijkje willen nemen. Hoe ervaren jullie dat?

Chris: "Het wordt ons duidelijk gegund en dat is prachtig”

De historie van Dobber Outdoor gaat terug tot 1986 toen de ouders van Chris en Manon begonnen met Badweg Sportief. Hoe zijn Chris en Manon in de winkel terecht gekomen?

Manon: "In 2011 hebben we het gekocht van onze ouders. Dat was best spannend, want in die tijd klapte de boel. We begonnen midden in een financiële crisis. in 2013 hebben we de naam veranderd naar Dobber Outdoor. We vonden dat Badweg Sportief de lading niet meer dekte en wilden een naam die aansloot bij deze tijd. We hebben toen voor deze naam en huisstijl gekozen. Voor de meeste mensen erg herkenbaar. Het is mooi dat we nu op deze locatie kunnen uitbreiden. We zitten hier op de aanlooproute van het strand. Ideaal.”

Chris: “Het assortiment van de zaak is erg veelzijdig. Beneden vindt men badkleding, surfspullen en vliegers, boven vindt men alles op het gebied van kamperen. Maar na de verbouwing gaat er nog meer veranderen. Doordat we meer ruimte hebben, kunnen we boven een mooie showroom inrichten. Klanten kunnen dus direct zien wat we te bieden hebben. Ik hoef het niet meer eerst uit de doos te halen als ze interesse hebben.

Broer en zus vullen elkaar goed aan en zitten op één lijn als het op de winkel aankomt. Hoe zien ze dat zelf?

Manon: "We hebben eigenlijk nooit ruzie. We hebben ieder onze specialiteit. Ik verkoop meestal de badkleding, Chris de vliegers. Maar als de één er niet is, neemt de ander de taken moeiteloos over.

En ook geen ruzie tijdens de stress van deze spoedverbouwing?

Chris: "We hebben eigenlijk geen stress, daar hebben we geen tijd voor. Het is nu gewoon doorpakken."

Geen stress dus, wel drukte. Chris en Manon zijn van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in de zaak te vinden…

Manon: "Normaal zijn januari en februari de rustige maanden. Dan komen we bij van de periode dat we zeven dagen per week in de winkel staan. Nu is die rust er niet. Maar we weten waar we het voor doen.”

Chris: “Voor mij betekent het dat het lastiger is om tijd vrij te maken voor het gezin. Maar mijn vriendin, Eva-Lotta Buijs, zorgt dat alles thuis op rolletjes loopt met onze twee kinderen. Gelukkig is zijn oudste al op een leeftijd dat hij graag helpt. Op zijn traptrekker helpt hij druk mee met het wegrijden van rotzooi. Natuurlijk wil ik graag meer tijd met ze doorbrengen. Het is niet zo dat dit nu niet gebeurt, maar het liefst natuurlijk nog meer. Maar dit was voor ons zo'n enorme kans. Die konden we niet laten schieten. Het heeft enorm veel voordelen. De opslag die nu nog elders zit, wordt straks inpandig. Dan hoef ik dus niet meer heen en weer te rijden. Dat scheelt al veel tijd. Bovendien gaat Manon in de bedrijfswoning wonen en is dus altijd dichtbij het bedrijf.”

De toekomst ziet er dus rooskleurig uit. Hoe kijken jullie daarnaar?

Manon: “We gaan er vol voor. Als over twintig jaar blijkt dat Chris zijn kinderen het niet over willen nemen, kijken we weer verder. Onze toekomst is met deze uitbreiding voorlopig gewaarborgd. We zijn begonnen in een tijd dat de economie klapte, wij zijn eigenlijk alleen maar gegroeid. Dit is de kroon op ons werk tot nu toe.

Zoals jullie al aangeven, zeven dagen per week in de winkel. Kom je dan nog toe aan andere zaken?

“Ik ben jarenlang bestuurlijk actief geweest bij de hondensportvereniging. Daarnaast fulltime tante van Kick (5 jaar) en Luck (2 jaar). Natuurlijk is het druk met de winkel. Maar gelukkig hebben we daar ook een geweldig team dat ons helpt.”

Chris: Naast de winkel en het gezin ben ik actief voor de KNRM en de Ondernemersvereniging De Koog Badplaats. In oktober help ik bij het organiseren van het Wind Festival Texel. Geen tijd voor verveling.

Er wordt soms lacherig gedaan over De Koog, hoe ervaren jullie dat?

Manon: “We zijn hier opgegroeid en groot geworden. Van pap tot bier zeg maar. Als je nu rondkijkt, zie je hoeveel er gebeurt. De schutting bij de Taxistandplaats, diverse panden die worden opgeknapt.”

Chris vult aan: “Je moet het met zijn allen doen. Dat is ook voor ons de reden om bij TOP aangesloten te zijn. Sommigen vinden het niet nodig, omdat de mensen toch wel komen. Maar je profiteert wel mee op de inspanningen van TOP. Wij zijn er vanaf onze start bij aangesloten geweest, toen nog TVO. Samen kom je het verst.”

Ondernemer uitgelicht

Twitter