Interview met Anita Muilwijk

“Als je niet gelukkig bent, zul je nooit stralen”

Anita Muilwijk is met  haar bedrijven Relax op Texel en Sheepangels onlangs lid geworden van TOP. Een mooie aanleiding om haar het hemd van het lijf te vragen over het ondernemerschap, haar gemoedstoestand en het leven met (zakelijk) partner Niek Zuidhoff. "Ik voel me lekker. Alles klopt."

Door: Femmy Saal

"Tien jaar geleden kwam ik op het eiland. De aanleiding: ik kreeg te maken met een uitdaging binnen mijn gezin, waarover ik verder niet te veel wil zeggen. Ik verplaatste mijn verzorgingsstudio in Brabant naar het pandje op de hoek van de Warmoesstraat/Elemert. Ik ben pedicure, verzorg schoonheidsbehandelingen en masseer. Het gedachtengoed van Reiki loopt als een rode draad door mijn zaak."

Waarom is Reiki de rode draad?

"Een mooi uiterlijk kan niet zonder innerlijk welzijn en andersom. Als je niet gelukkig bent, dan zul je nooit stralen, ook niet als ik je prachtig opmaak. Daarom is opmaken van bruidjes ook zo dankbaar. Ze stralen van geluk. Daar hoef ik nog maar een heel klein beetje aan toe te voegen."

Ondernemersinterview Salon

In de vier regels van je mail stond nog een lijst van bedrijvigheden.

"Een paar maanden geleden hebben Niek en ik Sheepangels opgezet. Een belevenis met de elektrische scooter over het eiland. We kennen elkaar nog niet lang, maar de klik is hoorbaar genoeg voor het aangaan van deze zakelijke verbinding."

En dan was er nog de verhuizing. 
Anita verruilde een jaar geleden het voor haar te dure huurpand voor een eigen plek. Aan de voorzijde van de Gravenstraat bevindt zich nu haar sfeervolle studio waar de stoelen met schapenvachten uitnodigend in de ruimte staan. Een ‘doorsteekje’ brengt ons naar het woongedeelte aan de achterkant. Vanuit de pas verbouwde ruimte besef je dat je in het hart van Den Burg zit; hier kijken we uit op de bovenverdieping van hotel-restaurant De Lindeboom. Op de bank zit Anita’s geliefde Niek Zuidhoff op zijn laptop te werken. "Het was een bouwval. Ik heb het zelf gekocht en veel zelf opgeknapt. Daar ben ik best trots op. Niek zei: ‘Als ik wist waar je voor stond toen ik je ontmoette, had ik gezegd: ‘we doen in april wel weer een keer een bakkie, veel succes.’’ Achteraf was het allemaal de moeite waard en genieten we er volop van."

Ondernemersinterview Warmoesstraat

Maar je hebt ook het pand aan de Warmoesstraat nog?

"Ja, dat klopt. De verhuurder hield, me ondanks mondelinge toezeggingen coulant te zijn, na anderhalve maand formeel aan mijn huurcontract tot 30 maart 2016. Ik heb nu de knop omgezet, een bedrijfsplan gemaakt en ga er het gewoon nog het beste van maken."

Hoe?

"De ruimte is te huur voor mensen die iets leuks willen organiseren, maar daarvoor geen eigen plek hebben. Je kunt er yogalessen geven en workshops organiseren. En hoe vaak is het niet zo dat mensen met elkaar willen vergaderen, maar liever niet aan één van de eigen keukentafels of in een druk restaurant? Ik verhuur de ruimte voor 25 euro per dagdeel met koffie, thee en water. Iemand zei gisteren: ‘hé, leuk voor mijn eetclub!’ Ook ben ik van mening dat je elkaar dan kan versterken. Ik wil tot eind maart een agenda op de deur hangen en laten zien wat er te doen is. Om de ruimte rendabel te maken, run ik er ook een paar dagen per week een interieurwinkel."

Hoe kwam je op verhuren van elektrische scooters?


"We gaan voor Relax XXL, hierover vertel ik later, wel eens naar Bonaire. Ik word heel gelukkig van scooterrijden, dus dat doen we daar regelmatig. ‘Dit moet ook op Texel rondrijden, maar dan wel CO2-neutraal en zonder geluid’, zei ik tijdens een ritje. Als ik TukTuk’s over het eiland door de natuur zie rijden, vind ik dat zó niet passen bij het duurzame en rustige Texel!

We hebben inmiddels tien elektrische scooters. Vooral van het geruisloze rijden worden mensen ontzettend blij. De huurders gaan trouwens niet op pad voordat we het adres van een leuk strandpaviljoen of de locatie van een plek waar je kunt uitrusten hebben gegeven. Deze week hebben we ons eerste personeelsuitje, waarbij wij de gids zijn. Dankzij de contacten met Natuurmonumenten is mijn kennis over Texel de afgelopen maanden behoorlijk uitgebreid."

Natuurmonumenten?


"We hoorden dat in Schoorl een scooterverhuurbedrijf weerstand ondervond van mensen die de natuur beheren. Wij zijn daarom direct met Eckard Boot van Natuurmonumenten op de scooter gestapt om hem kennis te laten maken met ons product. Hij vindt het geweldig." Online zorgden de scooters ook voor veel reuring. "We nodigden bloggers en vloggers uit voor een rondje, dat leverde zo veel leuks op!" Het cabaretduo Yentl en De boer ging ook een rondje en deelde de bevindingen in woord en beeld.

Hoe ging de verhuur deze zomer?

"De eerste maand flut, omdat wij op werkvakantie waren en de verhuur stillag. De maand erna draaiden we quitte en de derde maand het dubbele ten opzichte van maand twee. En scooters verhuren combineert goed met mijn werk in de salon. Als alle scooters zijn verhuurd, gaan wij even lekker naar het strand. Ik heb de zomer voor het eerst sinds jaren méégemaakt."

Niek loopt bellend de kamer uit. En komt later weer terug. "Dit geloof je niet, Anita. Een groot distributiecentrum heeft interesse in lenen van onze scooters." Anita: "Niek heeft een stunt bedacht om ook in de winter inkomsten te halen uit onze elektrische schapen, met de slogan ‘Onze scooters willen op vakantie’. Dat is opgepikt door een bedrijf dat duurzame energieprojecten een podium geeft. En nu beginnen er dus allerlei bedrijven te bellen, die interesse hebben."

Zoiets als een verzorgpony van de manege in de winter?

"Ha, ha, ha. Ja! Je hoeft ze alleen maar op te laden en met zorg te behandelen!"

anita en niek

En Relax XXL, Bonaire….? Vertel!

"Niek is onder andere dj en professioneel stemacteur en neemt commercials op in zijn eigen studio. Voor Relax XXL combineren we mijn ontspanningsmassage met zijn werk. Over twee weken gaan we naar Bonaire. Terwijl Niek muziek draait, masseer ik het publiek. Op de ABC-eilanden is het heel gebruikelijk om 's middags vanaf 16.00 uur een happy hour te organiseren in de plaatselijke horecagelegenheden. Bij elkaar te zijn. Te eten. Muziek te luisteren. Te ontspannen. En om 21.00 uur weer naar huis te gaan.

Over twee weken is Relax XXL bij een concert van Dré Hazes op Bonaire. In december doen we iets soortgelijks in Oostenrijk. Op Texel is het leven totaal anders. Ik hoop dat er hier ooit ruimte komt voor de happy hours waar de Antilianen zo goed in zijn."

Jullie doen veel verschillende dingen. Dat kan een gevaar zijn?


"Alles wat wij doen is terug te leiden naar één ding. Dat is genieten, hard werken, goed voor jezelf zorgen en tevreden zijn met wat je hebt."

Wat is je gemoedstoestand nu?


"Ontzettend blij. Zakelijk en in de liefde gaat het goed. Ik ben oma. Alles klopt. Heerlijk. Ik werd jong moeder en mijn dochters ook. Daarom ben ik nu al oma. Maar geen standaardoma; de kinderen klagen dat ik te weinig tijd heb. Maar ik ben zo blij met mijn oma-zijn! Het is een nieuw soort rijkdom. Ik geniet van een stel prachtige kinderen, waarin ik heel veel van mijn eigen kinderen herken. Maar ik ben niet meer verantwoordelijk. Dat is een heel bijzondere vorm van rijkdom."

Meer informatie

www.sheepangels.nl
www.relaxoptexel.nl

 

Ondernemer uitgelicht

Twitter