Interview met Albert Huisman

Van 1917 tot ver in de jaren zestig stond Stolpboerderij Anja Hoeve aan de Westerweg bekend als Sonja, naar de hond van eigenaar Pieter Zijm. Hij nam Sonja elke avond mee naar bed, in de hoop dat ze zijn reumatiek over zou nemen. Dit jaar blies Albert Huisman de naam nieuw leven in. Op de website van de Anja Hoeve schrijft hij: “Anno 2014 hebben wij een kleine vrijstaande Bungalow gerealiseerd op ons terrein, in de vorm van een kleine hoeve. Authentiek en passend bij de omgeving. Binnen voorzien van alle gemakken en aangepast aan de eisen van deze tijd. Uit historisch oogpunt past hierbij maar één naam: Sonja.”

Door: Clara Jonker

Het is alweer negen jaar geleden dat Albert met zijn vrouw Hennie in Anja Hoeve op Texel trok. Het was liefde op het eerste gezicht: “Ik stond hier voor de deur en zei: ‘Als dit het niet wordt, wordt het nooit wat’.” Met logies verstrekken hadden ze geen enkele ervaring. Wel kwam Albert van jongs af aan op Texel. En op hun reizen naar Engeland en Amerika hadden Hennie en hij de nodige B&B’s en kleine particuliere accommodaties van binnen gezien. “Ik zag heus wel wat voor werk er in steekt”, zegt hij. “Maar het draait vooral ook om gastvrijheid. Om hoe je zelf in het leven staat en naar mensen toe stapt.” Omdat de vorige eigenaar het seizoen wilde afmaken, hadden Albert en Hennie Huisman een jaar om zich voor te bereiden. Ze praatten met de VVV, namen een abonnement op de Texelse Courant, maakten kennis met de website beheerder van de Anja Hoeve, de plaatselijke schilder enzovoort. “Je staat te popelen om te starten, maar het is een heel goed overgangsjaar geweest achteraf” zegt Albert. “En de overkant was, toen we hier eenmaal waren, snel vergeten.”

Inmiddels is het echtpaar niet meer uit de Texelse samenleving weg te denken. VVD lijsttrekker Hennie Huisman was met 640 stemmen de populairste Texelse politicus bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. En Albert houdt zich niet alleen bezig met de verhuur van de appartementen op de Anja Hoeve, maar ook met verhuurbemiddeling via Texelverhuur Hoornderring. Daarnaast is hij sinds 2006 actief in het bestuur van de Kleine Logiesverstrekkers Vereniging (KLV), zat hij een termijn in het bestuur van de de Texelse Vereniging van Logiesverstrekkers (TVL) en maakte hij de eerste drie jaar deel uit van het TOP bestuur. Maar daar komt nu een eind aan. Vorige maand trad Albert af als bestuursvoorzitter van de KLV en daarmee eindigt ook zijn bestuursfunctie bij TOP. “Je moet voorkomen dat je alles al een keer hebt meegemaakt, het moet niet vanzelfsprekend zijn”, zegt hij. Na zeven jaar vindt hij het tijd voor een nieuwe generatie bestuurders.

Dat is nog niet zo vanzelfsprekend. Hoewel de KLV bijna 450 leden heeft, was het moeilijk kandidaten te vinden voor de vrijkomende posities in het bestuur toen Albert Huisman en Janny Rozendaal zich op de ledenvergadering van april niet meer verkiesbaar stelden. Uiteindelijk zijn Alfred Bakker en Rob Teisman toegetreden tot het bestuur, maar volgend jaar begint de zoektocht opnieuw, want dan zijn bestuursleden Marga Harinck en Petra Kikkert volgens rooster aftredend. Petra heeft al aangegeven zich niet meer herkiesbaar te stellen en Marga denkt daar nog over na. Er is dus behoefte aan nieuw organisatorisch talent, benadrukt Albert. Aan mondige aanpakkers die mee willen discussiëren over nieuwe ontwikkelingen en de spreekbuis kunnen zijn voor de 450 leden. Aan de kwaliteit ligt het niet. KLV-ers ontplooien vaak meerdere (bedrijfsmatige) activiteiten. Het zijn kunstenaars, ZZP´ers, veelzijdige ondernemers met ervaring en kennis die de vereniging goed kan gebruiken. Albert begrijpt als geen ander dat het soms lastig is voor een logiesverstrekker om tijd voor bestuurswerk vrij te maken. De gast is immers koning: "Ook als je geen tijd hebt, moet je net doen of je wel tijd hebt, en dan maar gebruik maken van het Texels kwartiertje”. Maar een bestuursfunctie bij de KLV is ook een mooie aanvulling op het gastheerschap.

De KLV is niet alleen de grootste sectie van TOP, het is ook een zelfstandige vereniging. Dat komt omdat kleine Logiesverstrekkers zich niet kunnen aansluiten bij een landelijke vereniging als MKB NederlandRecron of Koninklijke Horeca Nederland. De KLV werd in 1990 opgericht voor B&B eigenaren, kampeerboeren en verhuurders van vakantiehuisjes en wordt vooral zichtbaar actief als daar aanleiding voor is. Zo hebben leden hun expertise ingezet om onderdelen van het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied te verbeteren, er is een uitsterfregeling bedongen voor de 25% regeling en het laatste succes is de regeling voor B&B’s die van oudsher meer dan 6 slaapplaatsen hebben. Die regeling is niet in de laatste plaats te danken aan individuele KLV leden die het lef hadden voor hun belangen op te komen. Maar dan helpt het natuurlijk wel dat er een actieve vereniging achter hen staat die regelmatig met de gemeente om tafel zit. De KLV biedt ledenvoordeel en website  Mooi Texel waar de KLV leden hun accommodatie(s) kunnen etaleren. Gasten die willen boeken worden doorgelinkt naar een eigen website of naar het VVV boekingssysteem TOR.  De KLV onderhoudt ook contact met zusterorganisaties als de VPVA op Ameland. Zo was de succesvolle KLV beurs van januari 2012 gebaseerd op de Amelandse VPVA vakbeurs. En Texel kan op meer gebieden iets van Ameland leren. Ze gebruiken daar bijvoorbeeld een ander systeem voor toeristenbelasting. Amelandse Logiesverstrekkers mogen zelf kiezen of ze een vast bedrag per jaar per slaapplaats willen afdragen of betalen op basis van het aantal overnachtingen. Al met al is de KLV een actieve vereniging die zich op verschillende manieren voor de leden inzet.

Albert heeft in zijn jaren als KLV bestuurder veel geleerd. “Je praat mee over onderwerpen waar je anders alleen aan de zijlijn over nadenkt en je leert veel mensen kennen.” En er ligt nog wel het een en ander waar een nieuw KLV bestuurder zijn tanden in kan zetten. Er zijn verschillende interessante ontwikkelingen, zoals de City Marketing in Den Helder en nog dichter bij huis het nieuwe initiatief TexelPoints. Daar zou de VVV zich best wat minder afwachtend bij op mogen stellen van Albert Huisman. De VVV zou zich sowieso van grote kortingaanbieders als booking.com kunnen onderscheiden door meer stapelvoordeel te  initiëren. Denk aan een bootkaartje of Texelvignet, korting op een etentje of een toegangskaartje voor het optreden van Guus Meeuwis. Samenwerken is goed voor het collectief, vindt Albert, ook als je er als individuele ondernemer niet direct baat bij hebt: “Als het regent bij de buurman en het druppelt bij jou, dan is dat prima. Want je gaat voor Texel en dat moet voorop staan.” Albert verwacht ook veel van de promotie van evenementen. Men weet nu wel dat je op Texel vakantie kunt vieren. De promotie van een evenement belicht de veelzijdigheid van het eiland. En wie een Texels evenement bezoekt, wil ook ergens slapen.

Albert zal zich er vanuit de KLV en TOP niet meer hard voor maken. Maar al heeft hij zich dan teruggetrokken uit het bestuur, hij zit bepaald niet stil. Zo heeft hij zijn hulp aangeboden voor de organisatie van de tweede KLV beurs in 2015. En natuurlijk vragen ook de Anja Hoeve en de kleine Sonja zijn aandacht, nu het seizoen weer begint: “Je kan zoveel promotie maken als je wil, maar de grootste promotie, dat zijn je gasten. Zij zijn je ambassadeurs. Als zij met een goed verhaal weggaan, omdat ze ergens geweest zijn waar ze nooit eerder waren of omdat je iets voor hen hebt opgelost, als ze met een tevreden gevoel vertrekken, dan is dat onbetaalbare promotie. Eigenlijk draagt iedereen op Texel zijn steentje bij aan het Gastheerschap. Dat plaatje moet gewoon kloppen.”

Ondernemer uitgelicht

Twitter