Duinrand Texel

“Een  gevoel van ontspanning, van ‘het leven is goed’.” Dirk en Corien Kuip willen hun gasten een weldadige ervaring bezorgen als zij straks de energie-0 –woningen van Duinrand Bungalowverhuur betrekken. Ze bouwen de huisjes in oud-Texelse stijl op een prachtige open plek in het bos en voorzien ze van alle comfort dat een huis in de eenentwintigste eeuw maar kan hebben. Dat de vakantiehuizen ook nog eens energieneutraal worden, was oorspronkelijk niet eens de bedoeling. Maar doordat de bouw vertraging opliep, ontstonden er ineens allerlei mogelijkheden om voor duurzame oplossingen te kiezen. 

Door: Clara Jonker

Het begon allemaal toen de zes bungalows van Corien en Dirk Kuip aan de Badweg in 2006 aan grootschalige renovatie toe waren. Vanwege de overlast op deze locatie besloten Corien en Dirk de woningen te herbouwen op een stuk grond aan de Pelikaanweg. “In die tijd verdiende je nog goed geld met elke baksteen die je op een andere stapelde”, vertelt Dirk met een spijtige glimlach. Al gauw veranderde dat. Het duurde vijf jaar voor de gemeente Texel de benodigde vergunningen verstrekte. Het verplaatsen van bedden op Texel is nu eenmaal niet eenvoudig. Gelukkig wel toegestaan, zolang je maar aan alle regels voldoet. De nieuwe woningen zouden gefinancierd worden met de verkoop van onroerend goed, maar die markt stagneerde inmiddels. Dat vertraagde de bouw aanmerkelijk, en toen ze de huizen gingen tekenen bleek dat in hun voordeel te werken. Want het energieloket was inmiddels geopend en het echtpaar kon gebruik maken van subsidie om de vakantiehuizen energieneutraal te maken. Na oplevering van de huizen wordt zorgvuldig gemeten of de woningen inderdaad energieneutraal zijn. Dit is namelijk een voorwaarde voor de verstrekte subsidie.  Corien en Dirk hebben er alle vertrouwen in, dat ze aan deze voorwaarde zullen voldoen, ook dankzij de kennis en ervaring die er bij Texelaars als Peter Jan Kuip en Danny Westerlaken voorhanden was. Maar ze doen graag zoveel mogelijk zelf. En daarom zitten ze nu eens bij de architect, staan dan weer kniediep in de modder te bouwen of hartelijk nieuwe gasten te verwelkomen en buigen zich vervolgens tot in de kleine uurtjes over nieuwe plannen met hun bedrijf, zoals de mogelijkheden van de 25% regeling voor kleine logiesverstrekkers.

Geen moment verwachten Dirk en Corien dat gasten hun vakantiehuizen op het energieneutrale karakter uit zullen kiezen, al gebruiken ze het straks wel in wervende teksten. “Als we daardoor duurder zijn dan anderen, kiezen de gasten toch voor een goedkopere woning”, denkt Corien. Mensen vinden het hopelijk wel mooi meegenomen, vooral omdat de duurzame bouw geen nadelige invloed heeft op het comfort in de woningen. Deze manier van bouwen levert zelfs voordelen op. Zo worden de huisjes in de zomer een paar graden gekoeld door de warmtepomp.

Ook met de subsidie via het energieloket is het duurder om een vakantiewoning energieneutraal te bouwen dan om een gewone vakantiewoning te realiseren. Deze meerkosten berekenen Dirk en Corien Kuip niet aan de gasten door. Een deel verdienen ze straks terug met de besparing op energiekosten. Daar is tegenwoordig heel wat winst te behalen: de afgelopen twaalf jaar zijn de energieprijzen verdrievoudigd. Maar geld is ook niet alles. Het echtpaar vindt het belangrijk bij te dragen aan een goede, schone wereld. “Het is ons cadeau aan de gasten, aan Texel.”  

Meer informatie over de warmtepomp en andere energiebesparende maatregelen van Dirk en Corien Kuip vindt u in het duurzaamheidsmagazine van de Texelse Courant.

Ondernemer uitgelicht

Twitter