Interview met Ivonne Boom

"Ik ben heel sociaal, maar als het druk is moet er gewerkt worden"

Ivonne Boom is bij velen bekend als het gezicht van strandpaviljoen Paal 28 op het noorden van het eiland. Niet zo gek, want inmiddels is ze alweer 22 jaar de trotse eigenaresse van het paviljoen dat ze zelf 'nostalgisch en gezellig' noemt. We zoeken haar op haar paviljoen.

"Toen ik begon waren er in de wintermaanden maar twee paviljoens"

"Toen ik begon waren de wintermaanden nog echt een rustige periode. Nu zijn we alleen nog in januari drie weken dicht voor groot onderhoud. Maar als we dan met personeel even nazitten na een dag klussen, zie je allemaal mensen om het paviljoen lopen die komen kijken of we toch open zijn." De locatie is hetzelfde, de uitstraling is hetzelfde en toch is er een hoop veranderd in het werk bij Paal 28. "Toen ik begon waren er in de wintermaanden maar twee paviljoens, deze en die van René Jager bij paal 9. Nu blijven bijna alle paviljoens het hele jaar staan, maar ik zie dat niet als een bedreiging. We hebben allemaal onze eigen sfeer en locatie. Ik ga als ik vrij ben ook graag wat drinken bij één van mijn collega's." Boom nam het paviljoen destijds met hulp van haar vader over van Piet Zijm. "Eerste werkte ik bij Piet. Als hij dan op het paviljoen was, kwam hij allemaal gasten tegen - toerist en Texelaar - die al jaren bij hem terugkwamen. Nu merk ik dat ik diegene ben die de hele tijd praatjes maakt met bekenden. Dat is toch prachtig." Dat Boom carrière maakte op Texel is geen toeval. Na haar opleiding Hotelmanagement liep ze stage in Duitsland en ook daar kon ze blijven. "Maar ik wilde terug naar Texel. Ik ben een echte Texelaar." Ze ging aan het werk op De Krim, maar dat was in die tijd nog heel rustig in de winter en dus hield het werk op. Toen bood Piet Zijm haar een baan aan op Paal 28. Het verhaal is bekend, ze vertrok er nooit weer.

Spontaan, maar duidelijk

"Wie Ivonne kent, weet wat hij aan haar heeft. Je kunt vreselijk met haar lachen en een koffiemoment met Boom is altijd een feestje. Maar als er gewerkt moet worden, moet er gewerkt worden. "Ik kan best streng zijn, ik wil dat de bedrijfsstructuur duidelijk is. Het is hier in de zomer enorm druk. We hebben natuurlijk ook nog het Strandhuus (het tweede paviljoen op het strand red.) en nog de ijskarren op het strand. Omdat in goede banen te leiden moeten de lijnen gewoon duidelijk zijn. In totaal hebben we 35 tot veertig medewerkers met op iedere afdeling een leidinggevende. De gasten maken dit werk zo leuk, dan moet je ze ook geven waarvoor ze komen." Ivonne is iemand met het hart op de tong en laat duidelijk weten wat ze vindt. "Mensen zullen mij ook wel eens streng over vinden komen, maar ik vind mijzelf een heel sociaal mens. Ik ben ook voor hard werken. Wij zetten ook altijd in personeelsadvertenties dat met geen '9 tot 5-mentaliteit' hoeft te hebben als ze hier willen werken. Je ziet heel snel wie er wel geschikt zijn en wie niet. Als je hier werkt, weet je dat je soms eerder naar huis kan als het rustig is en dat het later kan worden als het druk is. Welkom in de horeca. Ik krijg heel regelmatig oud-werknemers op bezoek. Sommigen springen nog bij als het heel druk is. Dus ondanks dat ik duidelijk - of in ogen van anderen streng - ben, is mijn band met mijn medewerkers uitstekend. Ik kan met de meesten enorm lachen."

"Start weer een horeca-opleiding"

Het succes van Texel is niemand onopgemerkt gebleven en dit geldt ook voor Paal 28. Maar hier zit ook een keerzijde aan. "Het wordt steeds lastiger om goed personeel te vinden. We 'maken' ze ook niet meer. Het is toch eigenlijk van de zotte dat een eiland dat zo gestoeld is op het toerisme, geen horeca-opleiding heeft. Ik vind echt dat dat terug moet komen. Nou gaan jongeren voor dergelijke opleidingen naar de overkant en het merendeel komt niet meer terug. Als je personeel van de overkant wil aantrekken, moet je ze wel ergens kunnen onderbrengen en ook dat wordt steeds lastiger. Dan heb ik niet alleen over mij, maar over alle bedrijven die personeel van de overkant aantrekken. Ik zie dat gezamenlijke belang en het is voor mij ook één van de redenen om aangesloten te zijn bij TOP. Samen staan we sterker."

"Verander niet teveel"

Gasten die naar Paal 28 komen, weten al jaren wat ze kunnen verwachten. "Ik houd van die authentieke strandpaviljoensfeer. Bij mij niet zo'n hypermodern paviljoen, hoewel ik Paal 17 prachtig vind. Maar we moeten niet allemaal hetzelfde doen natuurlijk. Ik kijk hier bij veranderingen goed of het de sfeer niet aantast. Die misschien wat conservatieve instelling betekent niet dat het hier oude zooi is hoor. Ieder jaar wordt de vloer onder handen genomen, de apparatuur wordt onderhouden en dit geldt ook voor alle andere zaken in en om de paviljoens. Laatst had ik nog een gast die zei: 'verander niet teveel. Ik herken hier echt Texel nog zo als ik het ken uit mijn jeugd. Het ademt jeugdherinneringen' en dat vind ik leuk. Veel mensen komen hier ook vanwege herinneringen en een stukje herkenning. Dat geef ik ze."

Sint Maarten

Waar veel toeristen Texel zien als hun tweede thuis, heeft Ivonne haar 'second home' gevonden op Sint Maarten. "Zes jaar terug kwam ik er voor het eerst. Ik had privé een lastige tijd achter de rug en mijn neef woonde toen op Sint Maarten. Ik ben toen naar hem toegegaan om even helemaal tot mijzelf te komen. In die tijd ben ik verliefd geworden op Sint Maarten. Inmiddels heb ik er mijn eigen favoriete tentjes om een glas rosé of kop koffie te drinken en heb ik daar al vrienden. Zoals veel toeristen hebben als naar Texel komen." Groot was dan ook de ontzetting voor Boom toen orkaan Irma haar geliefde eiland in een chaos veranderde. Waar veel mensen het zouden afdoen met het storten van een geldbedrag, was dit voor Ivonne niet genoeg. "Als je iets wilt veranderen, moet je iets doen. Daarom ben ik toen met een aantal andere Texelaars gaan kijken wat ze nodig hadden en ben ik spullen gaan inzamelen en hebben we er met een groep voor gezorgd dat die spullen daar terecht kwamen. Ik ben toen zelf naar Sint Maarten gegaan toen de spullen daar aankwamen. Het was prachtig dat ook zoveel andere Texelaars wilden helpen." Ze hoopt dat ze snel weer een keer naar Sint Maarten kan. "Maar ik heb mijn huis momenteel verhuurd aan mensen die het harder nodig hebben." 

"Ik leer nog iedere dag"

Alles beschouwend heeft Ivonne nooit spijt gehad van haar 'Paal 28-avontuur'. "Iedere dag dat ik hier ben, besef ik weer wat voor prachtige werkplek ik hier heb. Ik ben trots op we hier met z'n allen doen. Voor mezelf leer ik nog iedere dag. Ik reageer rustiger dan vroeger en weet dat ik soms eerst tot tien moet tellen. De wereld is veranderd, ook door sociale media. Er wordt mij verteld dat ik op gasten moet reageren als ze een klacht hebben op sociale media. Ik doe dat niet. We vragen hier aan tafel of alles naar wens is en als dat niet zo is, proberen we dit op dat moment nog te veranderen is. Ik ben nog altijd voor de directe benadering. Ik leer iedere dag, maar doe dingen nog wel altijd op mijn manier."

Ondernemer uitgelicht

Twitter

TOP Texel - Texels Ondernemers Platform - Postbus 155 - 1790 AD DEN BURG Texel - E-mail:
ontwerp & techniek: Zilte Zaken i.s.m. WEBJONGENS © 2017