Werkt crowdfunding op Texel?

“Willen we op Texel een eigen crowdfundplatform hebben, crowdfunding van en voor Texel? Of moeten we kijken naar andere opties?” Met die vraag triggert Maarten-Jeroen den Boer, adviseur van Credion, de Texelaars. Hij organiseert daarom een TOP Crowdfundingavond die op dinsdag 6 december gehouden wordt in de bioscoop.

“Het gaat in op alle facetten van crowdfunding. Wat is het? Wat kun je er mee en wie kan er wat mee? Crowdfunding is niet alleen voor ondernemers die de financiering niet voor elkaar kunnen krijgen. Er zijn zoveel succesvolle voorbeelden te noemen van bedrijven die begonnen zijn vanuit crowdfunding”, vertelt Den Boer. Volgens de adviseur hebben investeerders er in veel gevallen geen vertrouwen in als de bank een persoon of bedrijf niet wil financieren. “Maar dat is niet altijd eerlijk. De bank heeft tegenwoordig met heel andere voorwaarden en regels te maken.”

Maar wanneer is crowdfunding een goed idee en wanneer investeer je in iemand die voor crowdfunding aanklopt? Den Boer stelt dat het gaat om een meer idealistische samenwerking, waarbij het om meer gaat dan rente en het terughalen van de investering. Het gaat vaak ook om een tegenprestatie. “Veelal is het idee dat crowdfunding alleen via internet bestaat. Ook een misvatting. In West-Friesland is er bijvoorbeeld iedere laatste vrijdag van de maand een (besloten) bijeenkomstvan daadkrachtige ondernemers. Voor € 1.500 mag de kapitaalzoeker pitchen en voor dit bedrag wordt hij ook begeleid. Daar wordt crowdfunding op een prachtige lokale manier neergezet”, vervolgt Den Boer.

Op zes december wordt in 120 minuten in gegaan op de ins en outs van crowdfunding: crowdfunding van a tot z. Dit gebeurt onder meer aan de hand van voorbeelden van succesvolle en niet succesvolle projecten. Daarnaast is Den Boer druk bezig met het strikken van specialisten op dit gebied. Zo werd er al medewerking toegezegd van de ING en de Rabobank en is Den Boer al druk bezig met ondernemers die succesvol waren via deze manier van financieren.

“De avond zal interessant zijn voor investeerders en mensen die investeerders zoeken en antwoord geven op de vraag of crowdfunding gaat werken op Texel. Alle kanten van crowdfunding worden belicht. Het kan bijdragen aan het doorgeven van kennis en kunde aan een volgende generatie. Ik wil op die avond kijken hoe andere Texelaars daar over denken.”

Op de crowdfundavond is ruimte voor 55 personen. Het programma in Cinema Texel aan de Gravenstraat begint om 20:00 uur en duurt tot 22:00 uur. Opgeven kan via secretariaat@top-texel.nl.

Ondernemer uitgelicht

Twitter