"Wees zuinig op de winkel"

Bed and Breakfasts (B&B's), ze lijken populairder dan ooit. Op de website Airbnb alleen al staan 244 accommodaties in alle soorten en maten. Moet Texel deze ontwikkeling toejuichen of ontaardt het juist?

Airbnb2

Er was het afgelopen jaar veel te doen over het aantal slaapplaatsen, na een lange politieke discussie werden in december 2016 de vierhonderd innovatieve bedden van tafel geveegd en werd een algemene beddenstop afgekondigd, of toch niet? "U mag in uw woning bed & breakfast (B&B) of logies met ontbijt aanbieden. Hiervoor heeft u geen vergunning of toestemming nodig van de gemeente", zo omschrijft de gemeente de mogelijkheid tot een B&B. Uiteraard zijn e

r wel een aantal voorwaarden. Zo mag de verhuurder aan maximaal zes personen onderdak bieden in maximaal drie kamers; moeten de kamers zich bevinden in de woning, is de B&B ondergeschikt aan de woonfunctie en woont de verhurende partij zelf permanent op het adres. Voor het volledige overzicht aan regels: vul de zoekterm Bed & Breakfast in op de website www.texel.nl.

 "Ik wil voorop stellen dat ik het niet als bedreiging wil zien, je moet mensen niet tegenhouden om te ondernemen", stelt Michel Gregoire van het Texels Ondernemers Platform, "je moet wel kijken tot hoever je wil gaan. Hoe groot is de toeristische druk? Wat kan er nog bij en wat willen we?" De gemeente heeft sinds 1 juli meer handvatten om op te treden tegen B&B's, op die datum is de Wet aanpak woonoverlast in werking getreden. "Het kan verhuurders onder meer verplichten zich te registreren. Dat maakt het inzicht in het aantal B&B's groter en bovendien kan er hierdoor ook beter op veiligheid gecontroleerd worden. Want dat is wel belangrijk. Als je kijkt wat voor waslijst aan regels logiesverstrekkers met meer dan zes bedden voorgeschoteld krijgen, staat dat niet in verhouding tot de B&B's", vervolgt Gregoire.

 VVV-directeur Frank Spooren sluit zich hierbij aan. "Er moeten goede spelregels zijn. Op dat punt zijn er een aantal interessante ontwikkelingen. Kijk naar Amsterdam, waar woningen niet meer dan zestig dagen per jaar mogen worden verhuurd. Groei is mooi, maar we moeten niet arrogant worden. Iedereen heeft het recht iets te beginnen, maar ik denk dat je moet kijken naar het grotere geheel. Je moet gaan voor een stuk kwaliteit, anders blijven mensen vanzelf weg. Het is luxe dat het goed gaat, maar wees zuinig op de winkel. Aan de andere kant moeten we ook niet overdrijven. Als we maar lang genoeg zeggen dat het te druk is, gaan we het vanzelf geloven. Natuurlijk heb je de absolute piekmomenten en de concentratiegebieden. Ja, in het hoogseizoen is het gezellig druk in De Koog, maar als je een paar kilometer verderop kijkt, kun je nog volop genieten van de rust."

Beddentelling

Om goede spelregels te maken, moet men op Texel natuurlijk eerst de situatie schetsen. Het aantal van 45.000 bedden blijft een ruwe schatting. "De TESO heeft hier al een keer aangedrongen op een goede beddentelling en ik vind dat geen gek idee. De cijfers van TESO laten maandelijks een stijging zien van het aantal passagiers, maar waar blijven deze mensen? Zijn er meer dagjesmensen? Er is te weinig grip op de beweging, al zou de gemeente middels toeristenbelasting ook belangrijke input in deze aantallen moeten kunnen geven", vervolgt Spooren. De gemeente geeft aan bezig te zijn met nieuwe beleidsvorming en wil zodoende pas in september op de kwestie reageren. "Feit is dat tachtig procent van de B&B's niet bekend is bij de VVV. Sinds oktober monitoren wij dat maandelijks. En dat is ondernemers ook vrij, de VVV is geen verplichting. Sommigen kiezen voor Booking.com, Airbnb of eigen pr. Wat wel belangrijk is om te weten dat de vergoeding aan de VVV ook daadwerkelijk ten goede komt aan de promotie van Texel", vult Spooren aan.

Kwaliteit

Zowel Spooren als Gregoire geven dus aan dat het belangrijk is om kwaliteit hoog in het vaandel te houden en een speurtocht op Airbnb laat zien dat zij een punt hebben. In sommige gevallen worden tuinhuisjes die amper ruimte bieden aan twee fietsen al als luxe overnachting gepresenteerd. "Nog los van het feit dat dit niet aan de woning grenzend is en dus niet aan de eisen voldoet, moet je je afvragen of je dit als Texel moet willen. Maar de markt bepaalt dat, zolang er geen handhaving of controle is. Ik spreek wel eens ondernemers die een nieuw bedrijf beginnen en dan in een hoekje nog een B&B willen om de kosten wat te drukken. Ze weten vaak niet eens dat dit niet is toegestaan. De communicatie over dit onderwerp kan nog stukken beter", stelt Gregoire.

Waar ligt de grens?

Met ruim 6.000 huishoudens biedt Texel in theorie ruimte voor 36.000 bedden in de B&B-sector. Maar deze rekensom gaat in de praktijk natuurlijk niet op. Niet iedereen heeft ruimte om inpandig zes bedden aan te bieden en bovendien heeft lang niet iedereen zin in een dergelijke inbreuk op de eigen privacy. Maar met de toenemende drukte op Texel lijkt de vraag om een goed inzicht op het aantal daadwerkelijke toeristische bedden echter groter dan ooit.

Ondernemer uitgelicht

Twitter