TOP Thema-avond 10 december

De wereld verandert. Als je doet wat je deed, krijg je niet wat je kreeg, nee, dan krijg je straks helemaal niets meer! Aldus Floris Venneman, die op de TOP thema-avond in ’t Pakhuus sprak over werken met vijftigplussers.

De avond begon om 18 uur met onze eigen Texelse smaakmaker Joscha Schoots van Landgoed De Bonte Belevenis:

Het werkgeversservicepunt verstrekte vervolgens achtergrondinformatie en beantwoordde vragen. De presentatie vindt u hier. Verschillende ondernemers hebben inmiddels een afspraak gemaakt voor aanvullend advies. Wilt u dat ook, of zoekt u meer informatie? Klik dan hier.

Na het diner vertelde Floris Venneman niet alleen over werken met vijftigplussers, hij ging ook uitgebreid in op de vraag hoe u er als ondernemer voor kunt zorgen dat uw businessmodel er over 10, 15 en over 20 jaar nog steeds succesvol bij staat. Zodat u nog steeds met uw onderneming geld kunt verdienen, goede dingen kunt doen, mooie producten in de markt kunt zetten en klanten blij kunt maken.

De tips van Floris in een notendop:

  1. De wereld verandert, beweeg mee en vernieuw uzelf. Bedrijven als Airbnb, Snapcar, Uber en Westwing bestonden een paar jaar geleden nog niet, maar zetten nu de markt waarin ze opereren in hoog tempo naar hun hand. Zoek met uw bedrijf aansluiting bij zulke nieuwe trends in uw branche.
  2. Ga eens kijken bij een vernieuwend winkelconcept als Melange 7 in Heiloo (winkel en restaurant ineen) dat heel gericht inzet op een specifieke doelgroep.
  3. Knuffel uw klant, zodat u voelt welke kant de markt op beweegt. Door uw klanten te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe producten, zoals Lego en Voys Telecom dat doen.
  4. Ga vreemd. Leer van andere bedrijven, van uw concurrenten en collega’s. Loop eens ergens stage. Neem een voorbeeld aan Coolblue, Nespresso en KLM. Laat u inspireren door wereldwijde trends te volgen via www.psfk.com en www.springwise.com
  5. Ga terug naar waar u goed in bent, wees u bewust van wat u niet goed kunt. En benut de kwaliteiten van uw personeel! Ook als ze vijftig plus zijn. Pik de interessante cv’s uit uw stapel open sollicitaties en nodig mensen uit voor een gesprek, ook als u niet direct iemand nodig hebt, voor een verfrissende blik op uw bedrijf. Geef uw personeel de ruimte om in een eigen tempo op nieuwe ontwikkelingen te reageren, dan kunnen uw oudste medewerkers straks misschien wel beter uit de voeten met een iPad dan u! En last but not least: waardeer en gebruik ideeën en suggesties van uw personeel om uw bedrijf naar een hoger plan te tillen.  
  6. Wilt u een andere doelgroep bereiken, een andere markt bedienen? Zoek de samenwerking met bedrijven of trendsetters, laat eens een product of dienst crowdfunden.
  7. Benut uw scharrelruimte! Experimenteer en leer van uw fouten door met een 'speedbootje' naast uw 'moederschip'bedrijf te gaan experimenteren: onder een andere naam, maar met gebruik van uw resources/producten/leveranciers.

Floris: "Waar we ons als ondernemers het meest aan ergeren, zijn de kansen die we niet durfden te grijpen. Veel ondernemers doen hele gave dingen en dan zitten we: ‘Ja, dat had ik ook wel willen doen.’ Of ‘Dat idee had ik eigenlijk ook.’ Ja, maar u hebt het niet gedaan! Grijp alstublieft die kansen die er liggen, maak er wat moois van!"

In de bijlage van de nieuwsbrief van december en op het besloten ledengedeelte van deze website vindt u het hele verhaal van Floris Venneman. Meer informatie over het werken met vijftigplussers vindt u hier.

 

Ondernemer uitgelicht

Twitter