Toekomstdromen van Arnold Langeveld

In de discussie over duurzame ontwikkelingen liet Arnold Langeveld (voorzitter LTO Texel) zijn toekomstdromen de vrije loop. Hij ziet flink wat mogelijkheden. Wat te denken van auto's die stroomt terugleveren aan huizen?

Auto's die rijden op stroom die is opgewekt door Texelse zonnepanelen. Daar tegenover auto's, heftrucks en landbouwmachines die juist weer stroom terugleveren op dagen dat het grauw is. Het klinkt als toekomstmuziek, maar het is dichterbij dan we denken. Gunter Pauli, specialist als 

arnold2

het gaat om ontwikkeling van duurzame productiemethoden liet er al eens zijn licht over schijnen. Tweerichtingsverkeer tussen lokaal opgewekte zonnestroom in een woning en de batterij van een elektrische auto zijn een voorbeeld. Het overschot aan overdag opgewekte stroom kan tijdelijk worden opgeslagen in de accu van de auto. En als de zon 's avonds onder is, kan de opgespaarde energie weer uit die batterij worden gehaald om in huis te gebruiken. "Zie je die drie auto's daar? Die staan stil. Het zou prachtig zijn als je die energie weer kunt gebruiken voor de verlichting of verwarming van het huis. Natuurlijk doet de auto het ook niet wanneer je de hele accu leeg trekt, maar dat is een kwestie van regulering", legt Arnold Langeveld enthousiast uit in de kantine van boerderij Nieuw Breda nabij het vliegveld.

De mogelijkheden zijn enorm. "Hoe mooi zou het zijn als de Texelhopper op Texelse energie zou rijden. Dat is toch een prachtig visitekaartje. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de TESO. Zolang de opgewekte energie niet langdurig is op te slaan, moet je zoeken naar andere opties. Je hebt dan niet alleen als landbouw een mooi verhaal, maar ook toeristisch gezien is het natuurlijk prachtig." Langeveld heeft er duidelijk over nagedacht. De agrarische sector als groene koploper? "Je doet nu een beetje alsof dat nieuw is? Maar de landbouw loopt al heel lang voorop als het om groen gaat. Als je kijkt naar de mestvergisting bij veebedrijven of zoals nu de plannen voor de grasvergister. Het maakt een enorme ontwikkeling door. De nieuwe vergister levert naast energie ook weer droge compost die weer gebruikt kan worden in de voedselindustrie", vervolgt de LTO-voorzitter.

Waar veel mensen de hoop hebben opgegeven om in 2020 zelfvoorzienend te zijn op energiegebied, weigert Langeveld de handdoek in de ring te gooien. "Kijk hoeveel agrarische daken er zijn. Als we er met zijn allen de schouders onder zetten, is er veel mogelijk. Heel veel daken staan al in de goede zonrichting om honderd procent rendabel te zijn. Maar ook die markt ontwikkelt zich. Daken die niet de zon van de juiste kant krijgen, kunnen nog steeds tachtig procent rendabel zijn. Dat is dus nog steeds de moeite waard", stelt Langeveld.

Het postcoderoosproject dat Texelaars de kans geeft om te investeren in zonne-energie wordt de komende periode verder toegelicht door Innofund.

Ondernemer uitgelicht

Twitter