Spookfacturen

TOP ontvangt regelmatig meldingen van spookfacturen. Een spooknota is een factuur die u ontvangt terwijl er geen sprake is van een overeenkomst of eerder contact tussen u als ondernemer en de verzender van de spookfactuur. Soms worden zulke spooknota’s door een bedrijf betaald omdat ze op 'de grote stapel' terechtkomen. Er zijn ook spooknota's die eigenlijk een aanbieding zijn. In de kleine lettertjes staat dan ‘dit is een aanbieding en geen factuur’. Als u zo'n spooknota betaalt gaat u onbewust een overeenkomst aan. Ook zijn er mails van zogenaamde incassobureau's waarin u wordt verwezen naar een bijlage die een virus bevat.

Tips:

  1. Vraag u af of u ooit zaken gedaan hebt met of een product afgenomen van het bedrijf dat de factuur stuurt.
  2. Lees de kleine lettertjes.
  3. Wees extra alert als het een factuur betreft voor naamsvermeldingen of advertenties, voor sponsoring door naam- en logovermelding, voor inschrijving in (internatonale) handelsregisters en databanken, merkregistratie of registratie van domeinnamen.

Als u een factuur niet vertrouwt, dan kunt u controleren of het bedrijf ergens staat geregistreerd als oplichter (bijv. op Steunpunt Acquisitiefraude). U kunt de spookfactuur het beste negeren, dus niet betalen en niet reageren. Als een bedrijf gaat dreigen met bijvoorbeeld een incassobureau kunt u een brief sturen. Bij de Kamer van Koophandel vindt u meer informatie over dit onderwerp en over de manier om van een overeenkomst af te komen.

Hebt u zelf een spookfactuur ontvangen? Stuur hem door naar TOP. Dat kan ook per post (Postbus 155, 1790 AD Den Burg) dan plaatsen we hem  op deze pagina.

Op Texel gesignaleerde spookfacturen:

Helaas worden er ook op Texel regelmatig spookfacturen gesignaleerd. Leden van TOP waarschuwen u voor de volgende facturen:

Dit is een mooi voorbeeld van een factuur die eigenlijk een overeenkomst is:

En hier de mail waar in de bijlage een virus wordt meegestuurd:

MKB waarschuwingen voor fraude (april 2015):

Fraudeurs aan de haal met PayPal

De naam van PayPal wordt misbruikt. Er is een e-mail in omloop met de boodschap dat de rekening van de betaaldienst slechts beperkt werkt. De ontvanger wordt gevraagd via een link deze beperking ongedaan te maken. Advies: trap hier niet in! Het bericht ziet er weliswaar professioneel uit, maar is niet afkomstig van PayPal maar van internetcriminelen en het betreft een phishingmail. Ook een misleidende e-mail ontvangen? Meld dit bij de Fraudehelpdesk met het specialeformulier. Meer voorbeelden van deze vorm van deze misleiding zijn hier te vinden.

ABNAMRO stuurt geen e-mail over nieuwe betaalpas

De laatste weken zijn er verschillende nepmails uit naam van ABNAMRO verstuurd. Dit keer gaat de e-mail over een nieuwe betaalpas. Onder meer aan het afwijkende e-mailadres en de taalfouten is te zien dat het gaat om een phishingmail. Het bericht met als onderwerp ‘Uw betaalpas verloopt over 5 werkdagen’ is verstuurd door fraudeurs die uit zijn op persoonlijke informatie. Daarvoor doen ze het voorkomen dat een nieuwe betaalpas aangevraagd kan worden waarbij het niet meer nodig is om bij kleine bedragen de pincode te gebruiken.

Global Express stuurt spooknota

Ondernemers die op een factuur gelijkende post ontvangen van Global Express kunnen in de kleine letters lezen dat het gaat om een “offer valid 14 days”. Kortom een spooknota en geen echte factuur! Het bedrag van 650 euro hoeft dan ook niet betaald te worden. Zie ook: Overzicht dubieuze nota’s.

Op de campagnewebsite Veilig Bankieren van de  Nederlandse Vereniging van Banken en de site van de Fraudehelpdesk staat informatie over wat te doen bij een verdachte brief, telefoongesprek of e-mail.

 

 

Ondernemer uitgelicht

Twitter