Overheidsmaatregelen op een rijtje
Beste TOP leden,
Ons bereiken veel vragen over arbeidstijdverkorting, maatregelen om belastingen op te schorten enzovoort. NBC Eelman heeft hierover een compleet overzicht opgesteld dat we graag met jullie willen delen. Uiteraard kun je ook bij je eigen adviseurs, zoals VBA Van Braak Accountants en/of Omnyacc Texel accountants terecht.
Wat we daarnaast adviseren is om de sites van de grote brancheverenigingen zoals Kon. Horeca Nederland, Recron, MKB Nederland en Inretail in de gaten te houden. Die geven op dit moment heel specifieke informatie.
VVV geeft informatie over annuleringskwesties, maar bij de front-office daar is het momenteel bijzonder druk. Geprobeerd wordt om relevante informatie zoveel mogelijk te delen; ook hier geldt: hou VVV site en die van brancheverenigingen goed in de gaten. Ook de liveblog van Texelsecourant is up-to-date en wij delen alle informatie met elkaar.
De Bestuursleden van TOP zijn beschikbaar voor advies en waar mogelijk antwoord op de vele vragen die er ongetwijfeld zijn; uiteraard is ondergetekende dat ook.
Namens het TOP bestuur: iedereen sterkte en wijsheid toegewenst; zoek elkaar op, deel je zorgen en zoek gezamenlijk naar oplossingen!
Bijgaand vast het eerste pakket overheidsmaatregelen.
Belastingmaatregelen Coronavirus
Het Coronavirus kan voor veel ondernemers financiële problemen veroorzaken. Daarom is het voor ondernemers mogelijk om voor een aantal belastingen uitstel van betaling aan te vragen bij de Belastingdienst. Hieronder geven wij antwoord op de belangrijkste vragen.
Voor welke belastingen is uitstel van betaling mogelijk?
- Loonbelasting
- BTW
- Inkomstenbelasting
- Vennootschapsbelasting
Uitstel kan ook verkregen worden voor toekomstige betalingen op voorlopige aanslagen:
- Inkomstenbelasting
- Vennootschapsbelasting
Voor deze aanslagen kan om herziening worden gevraagd.
Wat zijn de vereisten?
De gebruikelijke vereisten voor het verlenen van uitstel blijven gelden, de belangrijkste daarvan zijn:
- Er is eerder altijd op tijd aangifte gedaan
- Er is niet reeds een dwangbevel voor openstaande aanslagen
Hoe lang is uitstel mogelijk?
Het uitstel geldt voor vier maanden, een verlenging van deze termijn wordt verwacht.
Hoe kan je uitstel van betaling aanvragen?
Bij de Belastingdienst moet een verzoek worden ingediend voor bijzonder uitstel van betaling. In het verzoek moet gemotiveerd worden dat de ondernemer door het Coronavirus in de problemen is gekomen.
Geldt een boete bij te late betaling als er al wel een verzoek is ingediend?
Voor ondernemers die een verzoek indienen, maar de eerstkomende aanslag niet kunnen betalen, zal de belastingdienst de komende tijd een verzuimboete voor het niet (tijdig) betalen achterwege laten of terugdraaien. De behandeling van verzoeken om uitstel moeten namelijk handmatig plaatsvinden waardoor behandeltijden zullen oplopen wanneer er veel verzoeken binnenkomen.
Geldt het uitstel van betaling automatisch?
De Belastingdienst controleert het verzoek om uitstel van betaling voorlopig niet inhoudelijk, maar zet direct na ontvangst van het verzoek de invordering stil. Individuele beoordeling van het verzoek vindt later plaats.
Zijn er nog meer mogelijkheden?
Er zijn nog andere mogelijkheden voor ondernemers om de financiële nood te verzachten.
- Aanvragen werktijdverkorting (zie ook ons eerdere artikel hierover op: https://nbceelman.nl/werktijdverkorting-coronavirus)
- Bedrijven die getroffen worden door de gevolgen van de uitbraak van het Coronavirus en aan alle voorwaarden voldoen, kunnen in aanmerking komen voor werktijdverkorting. Er moet tijdelijk geen werk meer zijn voor (een deel) van het personeel door omstandigheden die buiten het normale ondernemersrisico vallen. Voor personeel kunnen werkgevers dan een beroep doen op de werkloosheidsuitkering (WW).
- Bijstand zelfstandigen
- Voor zelfstandigen die door het Coronavirus in de problemen komen kunnen een beroep doen op het besluit bijstandsverlening zelfstandigen. De gemeente voert dit besluit uit, zelfstandigen kunnen zich hiervoor tot de gemeente wenden.
- Kredietverruiming
- De overheid kan extra borg staan in geval van MKB-kredieten. Het borgstellingspercentage wordt verhoogd van 50 naar 75%.
Zijn er nog vragen neem dan contact op met je contactpersoon bij NBC Eelman & Partners via telefoonnummer 0222-314141.
Werktijdverkorting – Coronavirus
Wanneer je kunt aantonen dat je door het coronavirus (COVID-19) de komende 2 tot 24 weken minstens 20% minder werk hebt binnen de gehele organisatie, kun je bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een beroep doen op werktijdverkorting.
Werktijdverkorting heeft als doel bedrijven tegemoet te komen bij buitengewone omstandigheden die lijden tot een verlies aan productie, waardoor er minder werk is voor de werknemers. Het kabinet heeft het coronavirus aangemerkt als buitengewone omstandigheid die niet valt onder het normale ondernemingsrisico. Werktijdverkorting is overigens wat anders dan deeltijd-WW, een regeling die in het leven werd geroepen ten tijde van de economische crisis.
Ontheffing
Kent het ministerie van SZW de ontheffing voor werktijdverkorting toe, dan kun je bij het UWV een WW-uitkering aanvragen voor de werknemers voor de uren die zij niet werkten tijdens de ontheffingsperiode. Het UWV betaalt de tijdelijke WW-uitkering aan de werkgever. De ontheffing wordt niet verleend over perioden voorafgaand aan de datum waarop de aanvraag is ontvangen.
Looptijd
De ontheffing heeft een looptijd van 6 weken. Verbetert de situatie van de organisatie binnen deze 6 weken, dan gaan de werknemers weer aan het werk. Als de problemen langer dan 6 weken duren, dan kun je maximaal drie keer verlenging van de ontheffing aanvragen bij SZW. De maximale looptijd is dus 24 weken.
Loondoorbetaling
De WW-uitkering bedraagt de eerste twee maanden 75% van het dagloon en vanaf de derde maand 70%. Deze uitkering wordt aan de werkgever betaald. De werknemers voor wie werktijdverkorting wordt aangevraagd ontvangen gedurende de gehele periode 100% van hun salaris.
Eisen
Je kunt alleen werktijdverkorting aanvragen voor medewerkers die voldoen aan de volgende voorwaarden:
- De werknemer verliest minimaal 5 uur werk per week;
- Werkt de werknemer minder dan 10 uur per week, dan moet diegene minimaal de helft van dit aantal uren kwijtraken. Overuren of tijdelijk extra gewerkte uren tellen ook mee;
- De werknemer heeft in de afgelopen 36 weken minstens 26 weken gewerkt (een week is van maandag tot en met zondag);
- Voor een werkneemster die zwangerschaps- en bevallingsverlof heeftgehad, wordt verder teruggekeken dan de laatste 36 weken, namelijk naar een periode waarin zij wel minstens 26 weken heeft gewerkt;
- Je kunt géén werktijdverkorting aanvragen voor oproepkrachten met een nul-urencontract en uitzendkrachten.
Aanvraagformulier werktijdverkorting
https://www.uitvoeringarbeidsvoorwaardenwetgeving.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfrs=22730&mNch=g9bdlos6fm
Desgewenst kunnen wij het aanvraagformulier voor je invullen.
Heb je nog vragen als werkgever over de werktijdverkorting neem dan contact op met onze collega’s via salarisadministratie@nbceelman.nl of bel naar ons telefoonnummer 0222-314141 en vraag naar de salarisadministratie.
Wat gebeurt als de grenzen dicht gaan?
Twee mogelijkheden volgens verzekeraar Allianz: 1. Duitsland / België sluit de grens waardoor gasten hun land niet kunnen verlaten en Texel niet meer bereiken. Gevolg: er kan nog steeds geleverd worden wat wettelijk overeengekomen is met een gast. Het is aan de verhuurder om de gast zo goed mogelijk te helpen naar een oplossing te zoeken, maar de verhuurder is formeel niets verplicht. Het is aan de verhuurder om al dan niet coulant om te gaan met een eventueel verzoek en te komen tot een nette oplossing. Desalniettemin staat de verhuurder volledig in zijn recht om de geldende boekingsvoorwaarden te volgen.
2. Nederland sluit de grens met Duitsland / België OF de boot wordt uit de vaart genomen
Gevolg: een verhuurder kan niet meer leveren wat wettelijk overeengekomen is. De gast heeft daarmee het recht om zijn geld terug te ontvangen. Tenzij een verhuurder bijvoorbeeld een voucher zou willen aanbieden waarmee de gast een andere periode kan kiezen. Zo kan de verhuurder toch inkomsten behouden en hoeft hij niet terug te betalen.