Nieuwe opzet bedrijfsoriëntatie succesvol

Leerlingen die hun eigen toetje maken in Hotel Greenside in De Koog, een rondleiding door de Gollards en meedraaien bij Bouwcenter RAB . Het is een greep uit de activiteiten tijdens de vernieuwde bedrijfsoriëntatie van de OSG, in de nieuwe opzet omarmd door TOP.

Tekst en foto's: Job Schepers

De bedrijven gingen eerder altijd naar de OSG toe, dit keer trokken de leerlingen uit de derde klas van het VMBO naar het bedrijf. Het idee is ontstaan bij Gerjan Hebers van Greenside en opgepakt in samenwerking met Willem Oosterhof van de OSG. "De OSG dacht er over na om er mee te stoppen. Ik heb toen dit idee geopperd. Voor de leerlingen is het minder statisch en spreekt het meer tot de verbeelding. Voor ons als bedrijf liggen er ook meer mogelijkheden. Neem nou de koks bijvoorbeeld, die hebben hier hun eigen spullen en kunnen dus makkelijker laten zien wat het werk inhoudt. Ook presenteren veel medewerkers zich makkelijker in hun eigen omgeving", vertelt Hebers. In Greensid

DSC 0913

e blijkt het in ieder geval een schot in de roos. De leerlingen krijgen een rondleiding door het hotel en worden geïnformeerd over alle verschillende afdelingen en taken. Als laatste wordt de keuken bezocht en is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Onder leiding van chef-kok Melvin van Sambeek werd een restaurant-waardig dessert op tafel getoverd dan aan de zelf ingedekte tafel werd ingedekt. DSC 0901

In de Gollards ontmoeten we Quinty, Jasper, Myrthe en Elza. Met name de drie meiden willen later in de zorg aan het werk. 'Hoe ga je om met ouderen?', 'Hoe spreek je ze aan?, 'Hoe ziet een dag van een bewoner er uit?' en 'wat houdt de dagbesteding in?' Margreet Tromp laat de antwoorden aan de leerlingen over en vult ze aan waar nodig. Was de bedrijvenoriëntatie een stijf concept, de flexibiliteit lijkt met de nieuwe aanpak terug. Leerlingen konden een voorkeur aangeven en werden vervolgens verdeeld over negen verschillende bedrijven. De leerlingen werden vervoerd door TBO. De nieuwe werkwijze sluit goed aan op het voornemen van TOP-voorzitter Jan Jacob Rab om de band met de OSG te versterken. Aan  de oriëntatiemiddag deden verder Boutique Hotel Texel, Damen Shipyards, Containerbedrijf Tatenhove,Hotel de Boschrand, Landal Sluftervallei, Westerlaken, Esther Klippel, de Fontein en Hamamtexel Charlotte  en Garage van Sambeek mee.

Later dit jaar volgen nog sollicitatietrainingen, waarbij TOP betrokken is. Ook werkt TOP met de OSG samen met de snuffelstages die terugkeren.

 

 

Ondernemer uitgelicht

Twitter