'Maak minder mooie landbouwdaken functioneel voor maatschappij'

Arnold Langeveld laat zijn licht schijnen over de mogelijkheid om daken van boerenschuren te benutten voor zonne-energie. 

"We hebben op Texel twee keuzes als het aankomt op duurzame energie opwekken. Omdat windenergie wegvalt, zijn dat zonnepanelen en een vergistingsinstallatie. Er zijn heel veel daken van agrarische schuren die niet gebruikt worden. Persoonlijk vind ik zonnepanelen op mooie huizen zonde. Maak dan de minder mooie landbouwdaken functioneel." Arnold Langeveld van LTO Noord, afdeling Texel ziet het plan om zijn schuren te voorzien van zonnepanelen al helemaal zitten en volgens Jeroen Hin van LTO is het zelfs de ideale oplossing. "Je moet kijken waar je direct wat kunt d

Zonnepanelen

oen. Windmolens stuiten op veel tegenstand en bovendien is de provincie niet voor. Een vergistingsinstallatie is een hele investering. De grasvergister van De Nederlandse Gasunie, AT Texel en AB Texel is een prachtige ontwikkeling, die een goede kans van slagen heeft. Maar er gaan niet nog drie van dat soort vergisters geplaatst worden. De zonnepanelen kunnen we wel direct mee aan de slag", legt Hin uit. Het postcoderoosproject (zie artikel Esther Krijnen) werd enthousiast ontvangen door de agrariërs. "De vergoeding voor de boeren was te laag, maar toen die wat is bijgesteld, waren er direct aanmeldingen", vervolgt Hin. Langeveld:

"Het gaat niet alleen om het verdienmodel, het kan ook voor ons eiland van grote promotionele waarde zijn. Je wilt iets doen voor Texel. Het is promotie voor het eiland. Sommige huizen zijn niet geschikt voor zonnepanelen, deze mensen krijgen nu wel de mogelijkheid om in zonne-energie te investeren. En ook het dagelijks bestuur heeft nog niet kunnen bijdragen en meewerken aan het energie neutraal maken van ons mooie eiland. Dan moeten we dus samenwerken met de maatschappij om het doel alsnog te behalen. Als ik kijk naar onze eigen situatie, we hebben zoveel schuurdak dat ik te veel heb voor ons bedrijf, het hotel (Hotel Texel red.) en ons huis. Aangezien de energie nog niet opgeslagen kan worden in accu's, is dit natuurlijk een prachtige oplossing ." Ook de grasvergisting ziet Langeveld met veel vertrouwen tegemoet.

"Het biedt kansen voor de landbouwers in een tijd waarbij de graanprijs onder druk staat. Hoe mooi zou het zijn als de Texelstroom straks op Texels gas vaart. Bovendien kun je niet alleen landbouwgras, maar ook horeca-afval en bermgras vergisten. Er liggen zoveel mogelijkheden voor Texel. Dat is geweldig", besluit Langeveld.

Foto Texelse Courant: Naast Texelse zon, ook Texels gas op de boot?

Ondernemer uitgelicht

Twitter