Kennis & Kunde TX

De gemeente en TOP koppelden de twee ondernemers Pepijn Lijklema en Vivianne Neeteson Lemkes. Samen maken zij een plan om het Texelse (beroeps)onderwijs beter af te stemmen op de Texelse economie. 

Zij stellen zich voor en leggen uit hoe zij te werk gaan.

Hoe kan het onderwijs beter aansluiten op de Texelse arbeidsmarkt?

Pepijn Lijklema

PepijnEen industrieel ontwerper, die als student kennismaakte met Texel, via een onderzoek naar haalbaarheid van ledverlichting in de Texelse openbare ruimte. Hij studeerde af, bleef ‘hangen’ op het eiland, startte zijn eigen bedrijf Vigor Novus, waarmee hij het openbare verlichtingsplan voor de gemeente bedacht dat nu wordt uitgevoerd. Sinds kort zet hij zijn ervaringen als eilandstudent ook in voor het onderwijs op Texel. “Hier is de hiërarchie veel minder strikt dan elders in Nederland. Daardoor krijg je veel meer kansen om zelf dingen te doen en jezelf te ontplooien. Het is een misvatting dat je alleen bij een groot, randstedelijk bedrijf succesvol kunt afstuderen.”

Vivianne Neeteson Lemkes

VivianneMet haar bedrijf Mediaonderwijs en meer bereidt Vivianne Neeteson Lemkes, die zich als voorzitter van ZZP Texel hardmaakt voor de éénpitters op het eiland, onder andere middelbare scholieren voor op de samenleving waarin zij over tien jaar hun werk moeten gaan doen. Ze leert hen hoe ze nieuwe media kunnen inzetten om zichzelf goed te presenteren. “Ik zie dat kinderen worstelen met het beperktere aanbod op de OSG en voor hun toekomst noodzakelijke vakken die definitief uitvallen. Ik zie vaak dat de geografische ligging ervoor zorgt dat ze voor een opleiding kiezen die dichtbij is, in plaats van het volgen van dromen. Er ligt een taak voor ons en voor de Texelse bedrijven om hier iets mee te doen. Een van de belangrijkste vestigingsreden van jonge gezinnen op Texel is goed onderwijs!”

Wat is de status van het project?

Vivianne: “Onderzoekbureau Wagenaar en Hoes heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor verbreding van het aanbod van (beroeps)onderwijs op Texel. Hiervoor zijn Texelse ondernemers benaderd. W&H heeft onder andere aanbevolen om de mogelijkheid van een onderwijsloket (makelaarspunt) te onderzoeken, in gesprek te gaan met opleidingsplatformen die meerwaarde hebben voor Texel en de Texelse arbeidsmarkt nader te verkennen. Dat vervolg pakken wij op.”

Wat willen jullie?

“Wij willen graag dat Texelse bedrijven meedoen en fungeren als klankbord, zodat we (beroeps)onderwijs naar Texel kunnen halen dat aansluit op wat leerlingen willen. Ook willen we alles weten over de behoefte van Texelse bedrijven aan toekomstig personeel.”

Kun je al aangeven waar je nu al een behoefte proeft?

Vivianne: “De samenleving vraagt steeds meer om specialistische kennis. Zo begrepen wij dat er in de bouw een schreeuwend tekort aan goede metaalbewerkers en metselaars is. Of mensen die specialistisch rekenwerk kunnen doen bij de bouw van grotere projecten.” Op dit moment worden kinderen opgeleid tot allrounders, die alles een béétje kunnen. Dat sluit niet aan op de specialistische behoefte die er op de arbeidsmarkt is.”

Pepijn vult haar aan: “In de horeca proef je dat er vaak lang gezocht wordt naar goede managers en chefkoks. De talenten verlaten na OSG De Hogeberg het eiland voor vervolgonderwijs en blijven werken bij hun laatste stageplek. Het is verschrikkelijk lastig om hen weer terug te krijgen of nieuw talent aan te trekken.”

KenniskundeTX2

Foto's: Edo Kooiman

Dit klinkt als een utopie, in het huidige onderwijsklimaat

Vivianne: “De gemeenteraad heeft aangegeven de verbreding van het (beroeps)onderwijs en aansluiting op het bedrijfsleven in deze eilandeconomie belangrijk te vinden en financiert dit vervolgonderzoek niet voor niets. Samen met het bedrijfsleven en het onderwijs gaan we nu kijken hoe een verbreding van het (beroeps)onderwijs beter aansluit bij de wensen van onze eilandeconomie.”

Dat klinkt zo eenvoudig. Waarom is dat niet eerder gelukt?

Vivianne: “Er gebeurt al heel veel. Zo is TESO gestart met een bestuursopleiding om ook in de toekomst de kwaliteit van besturen veilig te stellen. SnelStart en Jumbo Supermarkten Texel hebben eigen opleidingstrajecten. Wat nog mist is de samenwerking en afstemming tussen de mensen achter de initiatieven.” Pepijn, die in januari 25 studenten van TU Delft een week naar Texel haalde, ziet tussen de regels door ook kansen voor hoger opgeleiden: “hbo- en wo-studenten kunnen zichzelf op Texel in alle rust ontwikkelen.”

Wat gebeurt er als we niets doen?

Vivianne: “Dan blijft het aanbod op Texel beperkt tot primair en voortgezet onderwijs. Ook mis je de kans om de ontwikkeling van de vernieuwing van het vmbo te ondersteunen, met alle gevolgen van dien. Bovendien draagt dit niet bij aan een gunstig vestigingsklimaat voor mensen die afwegen naar Texel te komen om op het eiland te blijven. Onderwijs is voor mensen een van de bepalende factoren hierin.”

De rol van TOP in het onderwijsonderzoek 

logo websiteTOP houdt samen met OSG De Hogeberg, Scholen aan Zee en de gemeente Texel de kwaliteit en doelstelingen in de gaten. Zij houden Pepijn en Vivianne op de hoogte van ontwikkelingen die relevant zijn voor hun onderzoek.

Wilt u meer weten en graag in gesprek met Vivianne en Pepijn?
Pepijn: 06 – 24448483 pepijn@kennisenkundetx.nl | Vivianne: 06 - 38067061 vivianne@kennisenkundetx.nl
www.kennisenkundetx.nl

 

Ondernemer uitgelicht

Twitter