Hoe de 38e Ronde om Texel er toch nog kwam

 Hoe kijk je terug op de Ronde?

“Uiterst voldaan. Het is een prachtig evenement geworden ondanks de korte voorbereidingstijd. Dankzij de steun, het geïnspireerde team en de goede wind!”

De ingezonden brief aan de leden van TOP in de nieuwsbrief loog er niet om. Heeft het er financieel om gespannen?

“Absoluut. We kregen de begroting niet rond. Het bestuur heeft een risico genomen door de inschrijving open te gooien, dat pakte goed uit. Daarnaast hebben we in alle hoeken van het bestuursnetwerk partners gezocht en gevonden.”

Heeft de brief nog veel reacties opgeleverd? Meest treffende reactie?

“We hebben in onze beleving te weinig respons gehad. Daaruit maken we op, dat de ondernemers op Texel te weinig inzicht hebben in wat de Ronde om Texel voor de Texel BV betekent. Voor ons ligt er een taak om het belang van het evenement voor het eiland duidelijker over het voetlicht te brengen.

En er waren hartverwarmende reacties. De meest treffende: Opduin bood ons een schitterend appartement aan voor een van de overkantse organisatoren. Iwan Groothuis van De Krim reageerde direct: ‘Jongens, kan ik iets doen?’ Hij maakte vrijblijvend 10 chalets vrij op De Krim voor overkantse officials. Tussendoor kwam er nog een zure reactie van iemand. En Netty Driehuis bood spontaan haar hulp aan als coördinator vergunningen.” 

Is er een moment geweest waarop het waarschijnlijk niet door kon gaan?

“Jazeker. Een handreiking van P 17 Events betekende de redding voor de Ronde. Toen kon het doorgaan.”

Handreiking?

“Paal 17 Events heeft ons in natura gesponsord. Het bedrag dat deze handreiking vertegenwoordigt, is immens. Als ik het je laat zien… Ongelooflijk. Zonder deze steun hadden we dit jaar geen Ronde om Texel gehad.”

Hoe erg was dat geweest, als het niet doorging?

“De Ronde om Texel is in de Nederlandse nautische wereld het op één na belangrijkste zeilevenement. En in het rondeweekend heeft Texel 1 miljoen euro omgezet. Dan heb ik het nog niet over de historische waarde voor het eiland en de emotionele band die duizenden mensen met De Ronde hebben. Een van onze bestuursleden, Thalia Houwing, stond bijvoorbeeld als klein meisje al langs de vloedlijn te kijken. En zo hebben heel veel mensen een verhaal. Die verhalen moeten we veel zichtbaarder maken.”

Rondeomtexel2015Wat is je beste herinnering aan het rondeweekend?

“Dat op het laatste moment alles op zijn plek viel, door inzet van de juiste disciplines op het juiste moment. En vooral: dat ik de zeilers te woord mocht staan en kon zeggen dat er op zaterdagochtend gevaren kon worden!”

Hoe zat het nu met de winnaar en het foutje?

“Dit is een smet op een prachtige ronde. De organisatie is bezig om dit zorgvuldig af te wikkelen. Door een menselijke fout is er een verkeerde winnaar aangewezen. Het bestuur werkt nog aan een passende oplossing voor de betrokken zeilers.”

Grootste wens voor volgend jaar?

"Dat de Ronde net zo goed verloopt als dit jaar. Maar dan met een vlekkeloze uitslagverwerking en iets langere voorbereidingstijd.”

Ondernemer uitgelicht

Twitter