De magie van open data

FrankIIFrank Verschoor (The Green Land) vertelt op woensdag 1 april over de magie van Open Data. “Als je bestaande data over elkaar heen schuift, ontstaan er interessante dingen.”
Wat zijn open data?

“Dat is informatie die bij bedrijven en overheden al aanwezig is en die je kunt hergebruiken.”

Wat kunnen we met open data?

“Benutten van data die iemand anders al eens heeft verzameld, kan ervoor zorgen dat je verbanden legt die je anders misschien niet had gezien of projecten ineens in een heel ander perspectief ziet.” Wij Nederlanders denken bijvoorbeeld dat wij snel kunnen beschikken over handelsinformatie. De website registries.opencorporates.com laat zien hoeveel informatie handelsregisters wereldwijd gratis beschikbaar stellen. Wat zien wij op deze site? Dat de Kamer van Koophandel in Nederland met 20 van de 100 punten een slechte dienstverlener is; voor nagenoeg alle belangrijke handelsinformatie moeten wij betalen. We scoren beduidend slechter dan Bulgarije en Birma (35) en Servië (40). Engeland, Noorwegen, Denemarken, Letland, Roemenie, Belgie en Zweden verschaffen hun achterban de meeste gratis informatie uit hun handelsregisters. Door dit soort data besef je: dat moet anders in Nederland.”

Meer voorbeelden?

Frank: “Elektrische autofabrikant Tesla heeft al haar patenten vrijgegeven. Andere autobouwers kunnen nu kostenloos gebruik maken van de techniek. Natuurlijk verzwakt dat de positie van Tesla niet. Het bedrijf  heeft er belang bij dat de totale elektrische automarkt innoveert. Een kleiner voorbeeld: ik sprak een slager die heerlijke hachee verkoopt. ‘Deel het recept’, zei ik. ‘Natuurlijk niet’, zei de slager, ‘want dan kopen ze mijn hachee niet meer.’ Ik denk juist dat de waardering voor de slager de verkoop van zijn vlees stimuleert.”

Hoe krijg je data boven tafel?

“Dat is een samenspel tussen ondernemers en overheden. In Den Helder sprak ik retailers en detailhandelaren uit de binnenstad. Ze willen meer winkelend publiek trekken. ‘De overheid moet ons gegevens aanleveren’, zegt een aantal mensen dan. Maar zij hebben de informatie zelf grotendeels. Zij weten precies wie er elke dag rondlopen. En op welke tijden het druk is. Zo heeft elke ondernemer stukjes informatie. Als ondernemers vervolgens de gemeente vragen om een lijst met alle evenementen in het jaar, de wegwerkzaamheden en samenstelling van het inwoneraantal, dan kun je alles wat het winkelend publiek stimuleert om naar Den Helder te komen, samenbrengen. Als je data over elkaar heen schuift, ontstaan er interessante dingen.”

Zijn overheden verplicht om alle data beschikbaar te stellen?

"In de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) staat welke data openbaar zijn. Met uitzondering van bijvoorbeeld privacygevoelige, zoals persoonsgegevens. De kans is groot dat overheden op termijn verplicht worden om alle niet-privacygevoelige openbare informatie actief te publiceren. Ook als er niet om gevraagd wordt, dus. Maar, er is nu al veel meer openbaar dan we denken."

Wat ga je de Texelaars op woensdag 1 april bieden?

“Ik vertel over fantastische open dataprojecten. En ik help je hoe jij succes kunt hebben met delen en koppelen van data.”

 Succes hebben met open data

Een initiatief van de gemeente Texel, in samenwerking met TOP

Voor wie? Voor nieuwsgierige, ondernemende Texelaars

Woensdag 1 april 20.00 – 22.00 uur

Gemeentehuis Texel, Emmalaan 15, Den Burg

 

Ondernemer uitgelicht

Twitter