Computervirus bedreigt Texelse bedrijven

De afgelopen dagen zijn verschillende bedrijven op Texel geïnfecteerd met het zogenaamde cryptolocker virus. Hierbij ontvangt de gebruiker een e-mail, gericht aan het bedrijf, waarbij er een pakket zou bezorgd worden dat helaas niet kon worden afgeleverd. 

OpgeletDaarbij staat een link die moet worden aangeklikt. Als dat gebeurt, nestelt zich een virus in de pc en worden alle bestanden op pc of netwerk versleuteld. Er kan dan tegen betaling een sleutel verkregen worden, waarmee de bestanden 'uncrypt' zouden kunnen worden. Het valt bijna niet op dat het hier om een nepmail gaat. Ook zijn er varianten met andere onderwerpen, zoals KPN facturen. Er moet dus uitgekeken worden met e-mails waarin gevraagd wordt op een linkje te klikken of bijlage te openen. 

Het valt op dat (voor zover bij ons bekend) er nu in deze week al meerdere bedrijven op Texel zijn getroffen. Dit kan zeer grote problemen tot vervolg hebben, zeker indien er geen (offline of externe) back-up is van de bestanden. Deze link geeft meer informatie over de verschillende vormen van deze 'ransomware'.

Jorian Ploegman, ICTexel, 06-52575157

 

 

 

 

Ondernemer uitgelicht

Twitter