Bijzondere Smaakbelevenisssen tijdens de Markt van de Smaakbelevenis

Den Hoorn - Op zondag 30 juni organiseert Slow food Texel in samenwerking met Landgoed De Bonte Belevenis en diverse andere partijen de vierde editie van de Markt van Smaakbelevenis.

Thema dit jaar is: “Smaken Verschillen

Wat de één lekker vindt, vindt de ander niet lekker. Wat de één proeft, proeft een ander niet. Tijdens deze markt willen we de zintuigen prikkelen, kennis vergroten en gaan we op zoek naar de oorsprong van smaak. Proeven en beleven: “Smaken uit vervlogen tijden, smaken van heden en smaken van de toekomst….”

De gezellige Markt van de Smaakbelevenis wordt dit jaar op zondag 30 juni van 11.00 uur tot 16.30 uur gehouden en is een belevenis- en activiteiten dag voor jong en oud. Maak kennis met de bijzondere grondstoffen die Texel rijk is en de verschillende producten die met deze ingrediënten worden gemaakt.

Bijzonder is ook de aanwezigheid van Terschellinger Hans Ditzel met gerookt zeezout en op ambachtelijke wijze gerookte visjes. Imker Jacco van de Ree vertelt u over het Bijenraadsel en waarom de Texelse honing zo bijzonder en geliefd is.

Texel is beroemd om haar Texelse schapenras: Tijdens deze bijzondere dag worden schapen geschoren en zijn er demonstraties schapen drijven. De dierenarts vertelt over schapen houden en hoe je aan wol kunt zien hoe een schaap geleefd heeft. Er wordt wol ter plekke verwerkt en het is mogelijk om een workshop wol vilten te volgen. Een expert vertelt waarom Texels lamsvlees zo geliefd is en het is mogelijk om dit te proeven.

Er zijn bijzondere workshops te volgen, zoals bijvoorbeeld boter schudden, Onvergetelijke Groenten Pizza maken, mosterd maken en (zachte) kaas maken. Ook zullen ervaren bierbrouwers u laten zien dat het heel goed mogelijk is om thuis een lekker bier te brouwen. Komt u de brouwers een handje helpen? En worden diverse grondstoffen verkocht om zelf bier te brouwen of kaas en wijn te maken,  ambachtelijke mixen om zelf brood te bakken en vele andere producten om thuis mee aan de slag te gaan.

In de bakkerij van de Bonte Belevenis geeft de Texelse Chocolaterie workshops en ook hier is allerlei lekkers te proeven. Diverse topkoks presenteren heerlijke hapjes, zoals bijvoorbeeld Texelse lamspaté, cranberryscones met duindoornjam en prachtige ambachtelijke broden van Texels meel. En loopt u het water ook niet in de mond als u denkt aan een Slow Tea?

In de diverse kramen worden Texelse producten verkocht, zoals biologische (zilte) groenten, zaden, fruit, jams en chutneys, oliën en azijnen, cranberryplanten, Texelse kaas en Texelse lamsvlees-producten. In de kraam van Slow Food Texel wordt u verteld waarom de Waddengarnaal zo bijzonder en lekker is. Komt u ook zelf pellen?

Bezoekers die komen op de fiets, die krijgen iets……..

 

­­­­­­

Ondernemer uitgelicht

Twitter