TOP meets Ameland

Het kwam op onze ledenvergadering al ter sprake: een groepje Amelandse ondernemers nam begin oktober een 'kijkje in de keuken' bij de Texelse collega’s. Niet alleen waren de Texelaars zeer gecharmeerd van de Amelandse

gewoonte om op studiereis te gaan, de Amelanders waren onverdeeld enthousiast over de Texelse koppeling tussen belangenbehartiging en eilandpromotie via TOP.

Door: Clara Jonker

De afgelopen jaren zijn Amelander ondernemers in toerisme, gemeente, VVV en natuurorganisaties vijf keer met elkaar op studiereis geweest. Zo ging de reis naar Usedom, naar de Zeeuwse- en Vlaamse kust, naar de Duitse Waddenkust en Norderney, Sauerland en in 2014 naar Esbjerg, Rømø en Fanø. Dit jaar bleven ze dichter bij huis en bezochten van 13 tot 15 oktober Willemsoord in Den Helder, Beach Resort Ooghduyne in Julianadorp en het Van der Valk concept in Hoorn. Op Texel bezochten zij in samenwerking met VVV Texel Ecomare en Kaap Skil, ze namen een kijkje bij kleinschalige accommodaties die wat extra’s bieden, en lieten zich door de gemeente voorlichten over Planet Texel.

VuurtorenAmelandZij ontmoetten ook enkele Texelaars om te praten over verschillen en overeenkomsten tussen de twee eilanden. Zo is de Amelander horeca sterk vertegenwoordigd in het verenigingsleven en positief betrokken bij het eiland. Waar Texel nog andere takken van sport heeft zoals landbouw, visserij en zakelijke dienstverlening, leven de bewoners van Ameland voor meer dan 90 procent van het toerisme. Een duidelijke overeenkomst met Texel is de oriëntatie op duurzaamheid. Zo beschikt Ameland over de grootste zonneweide van Europa voor duurzame energie. En opmerkelijk: Ameland heeft het op Texel zo veelbesproken en bevochten beddenplafond losgelaten en heeft op dit moment een overschot van 6.000 bedden.

Ricardo de Graaf was aanwezig bij de ontmoeting en denkt dat Texel een voorbeeld zou kunnen nemen aan het tripje van de Amelanders; met ondernemers, de gemeente, VVV-medewerkers en bestuurders op pad gaan om te kijken hoe andere toeristische gebieden hun zaakjes regelen. Tegelijkertijd vonden de Amelandse ondernemers de ontmoeting met TOP zeer waardevol. Klaas Touwen, uitgever van De Amelander en voorzitter van de Klankbordgroep van de Amelandse VVV,  nam contact op met TOP. Hij vertelde dat de Amelandse ondernemers en wethouders onverdeeld enthousiast waren over het bezoek aan Texel. Ze hebben te weinig gezien, maar veel mensen gesproken, een goede indruk gekregen en mooie presentaties gehad. Met name aan de discussie op woensdagavond had hij goede herinneringen. Soms was deze fel, maar open en eerlijk. Het had wel wat langer gemogen!

VuurtorenTexelKlaas Touwen was met name geïnteresseerd in de samenwerkingsconstructie tussen TOP en de VVV. Ook op Ameland worstelen ze om alle ondernemers betrokken te houden en objectief vertegenwoordigd te krijgen. Daarom komt eind december een delegatie Amelanders praten met Michel Gregoire en bestuursleden over TOP. Ook nodigen ze TOP uit om een presentatie te komen geven over de Texelse werkwijze.

De Amelandse ondernemers zijn inmiddels op verschillende plaatsen geweest en overal nemen ze wel wat nuttigs mee. Op Texel worden ook wel eens studiereizen georganiseerd. Zo reisde een groep Texelaars op initiatief van TexelEnergie in 2013 en dit najaar naar het eiland Samsø af en bezocht de Texelse VVD afdeling begin dit jaar het Europees Parlement in Brussel. Vindt u dat TOP ook zo’n studiereis zou moeten organiseren? En zo ja, is dat iets wat TOP breed, op onderwerp  of door een sectie opgepakt zou moeten worden? En wilt u dan naar Ameland, of denkt u ook aan andere bestemmingen? Aan de studiereizen van Ameland zijn wel kosten voor de deelnemers verbonden, dit jaar was dat bijvoorbeeld 380 euro. Het TOP bestuur hoort graag via het secretariaat wat u ervan vindt: info@top-texel.nl.

 

 

Ondernemer uitgelicht

Twitter