Jord Kuiken: "Uiteindelijk kan je niet alles alleen"

Zoals te lezen op de homepage van deze website, heeft TOP het vizier op de toekomst gericht. Maar waarom zou je eigenlijk TOP-lid worden en wat is de motivatie van leden om actief te worden in een sectiebestuur. We legden deze vraag voor aan een zestal leden die al actief zijn of actief willen worden. In de tweede bijdrage komt Jord Kuiken (jordkuiken.nl, sectie Zakelijke en Toeristische Dienstverlening) aan het woord. 

Waarom ben je TOP-lid?

TOP is een belangenbehartiger. Dat is wel iets fundamenteels. In het begin dacht ik dat TOP zou opkomen voor mij als individuele ondernemer en dat is dus niet waar. Uiteindelijk moet je als ondernemer zelf je verantwoordelijkheid nemen en pakken. Opdrachten komen dus niet zomaar via TOP binnen. Onlangs maakte een gesprek met wethouder dit weer helemaal duidelijk. Aan tafel onder andere Michel Gregoire als manager TOP en ik een ondernemer (TOP-lid) die zich ‘zorgen’ maakt over de participatie in de transitievisie warmte. Naar mij wordt gekeken als: 'oh een ondernemer die geld wil verdienen' en Michel als vertegenwoordiger van TOP. De reden om lid te worden, is om de sectie zakelijke dienstverlening meer stem te geven. En om met mede TOP-leden van verschillende disciplines onderwerpen daadwerkelijk op te pakken en te realiseren. 

We moeten het echt samen doen

Daarnaast ben ik lid geworden voor het delen van elkaars kennis en netwerk. Makkelijke snelle lijnen. Uiteindelijk kan je niet alles alleen. Ik wil in het TOP-bestuur om ook aan tafel te zitten voor het algemene belang, zonder dat met zegt dat er een $-teken op mijn voorhoofd staat (klinkt bijna als een frustratie). Met bijvoorbeeld de complexe energievraagstukken die Pepijn Lyklema en ik afgelopen jaren in beeld hebben gebracht, worden we weggezet als vervelende kritische ondernemers. Ik ben ervan overtuigd als we dit onder de vlag van TOP hadden gepresenteerd, dit veel meer impact had gegeven. Ik wil een bijdrage leveren aan Texel in de meest brede zin van het woord (en dat voor een overkanter uit Rotterdam-Zuid). Mijn rol vergelijk ik altijd als muzikant (lees paukenist) in het symfonieorkest, waarin ik 20 jaar heb gespeeld. De één op één-relatie met de dirigent moet super goed zijn. Want als ik vetraag, vertraagt het hele orkest en andersom, ondanks dat wat de dirigent daar op de bok staat te doen. Zo zie ik ook mijn bijdrage. De slagwerkers zijn bovendien altijd aan het sjouwen he. Als eerste aanwezig bij repetitie en uitvoeren en als laatste weg.

Genoeg ervaring

En wat bestuurservaring betreft, naast bestuurslid ZP-Texel en bestuurslid van amateur-symfonieorkest, ben ik tijdens mijn overkantse werkbare leven voorzitter geweest van de ondernemingsraad van een internationaal opererende importeur en distributeur van automaterialen in Schiedam (paar honderd medewerkers). In mijn bestuur zaten oud werknemers van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij - echte Rotterdamse doorgewinterde vakbondsmannen. Het was een hele tour om continu alles bij elkaar te houden en de eenheid te vormen."

 

 

Ondernemer uitgelicht

Twitter