Te weinig mensen

Heino Huizing 

Laatst vroeg ik me af hoeveel koks en ander horecapersoneel we eigenlijk nodig hebben op het eiland. Want als ik alle advertenties over keukenpersoneel van de afgelopen tijd moet geloven, dan zitten alle bungalowparken, hotels en andere logiesverstrekkers het hele jaar met een chronisch tekort aan vakbekwaam personeel. Zouden die vacatures al allemaal vervuld zijn…? Ik ben bang van niet. Het wordt in dat opzicht een zeer uitdagend seizoen, want waar gaan we deze mensen ook nog eens herbergen?

Binnen TOP hebben we het ook regelmatig over uitgaanscontroles. De sectie Toeristische dienstverlening van TOP houdt zich hier mee bezig en werkt op meerdere vlakken heel nauw samen met gemeente Texel en Koninklijke Horeca Nederland, waar ook veel Texelse horecaondernemers lid van zijn.

Hoe kan het dan dat van die Texelse horecaondernemers er relatief weinig lid zijn van TOP? Ik ben bijvoorbeeld regelmatig met de gemeente in gesprek over het verbeteren van huisvesting voor horecapersoneel. Dat wordt binnen TOP sowieso breed opgepakt, omdat dit huisvestingsprobleem ook in andere sectoren speelt.

Maar TOP werkt ook hard aan het vestigen van een goede horecaopleiding op Texel in de toekomst , samen met Koninklijke Horeca Nederland. Er wordt gewerkt aan goede stagetrajecten en aan de aansluiting tussen vmbo en relevante opleidingstrajecten enzovoort. Vanuit de gedachte dat deze nieuwe opleiding straks enthousiaste, nieuwe mensen zal leveren, die een carrière in de horeca ambiëren en dat het liefst natuurlijk hier op Texel willen doen. Hierdoor zal het probleem wat betreft de eerder aangekaarte huisvesting op termijn ook verdwijnen! Daar wil je toch deel van uitmaken, denk ik dan! Maar als ik goed kijk, vind ik eigenlijk dat te weinig horecaondernemers dit belang inzien … Ik kan niet ontkennen dat dit me zeer teleurstelt.

Dus; steek je kop niet in het zand voor de problemen, neem je verantwoording voor de ondersteuning van toerisme, neem plaats in de gespreksgroepen die we hebben en maak deel uit van de oplossing! Kortom word lid van TOP en sluit je aan bij onze sectie toeristische dienstverlening! Je zult je nog verbazen hoeveel nut en plezier je daarvan gaat hebben. Ik zal het niet bij deze woorden laten. Je gaat me binnenkort zien! Ik zeg nog niet hoe, of waar…..laat je verrassen!

Heino Huizing

Ondernemer uitgelicht

Twitter