Laten we eens Omdenken!

Laten we eens Omdenken!

Wat nu weer? Een blog van Wouter de Waal? Dachten we net dat we daarvan af waren. Mooi niet, ik ga het hebben over Omdenken. Dat is denken in termen van kansen en niet van problemen. Je maakt van een probleem een feit en van een feit een mogelijkheid. Dat is best wel eens leuk om op hedendaags toeristisch Texel toe te passen.

Na Barcelona en Amsterdam is volgens de Volkskrant nu ook Texel bedolven onder de toeristen. En als het in de krant staat is het waar, zelfs recreatieondernemers hoor ik klagen. Tijd om eens 'om te denken'. Want is het niet supergaaf, dat er zoveel mensen sparen om een week bij ons op het eiland te gast te zijn? Best een eer, om in een gebied te wonen waar mensen lyrisch over zijn.

En die toeristen zorgen niet alleen voor het nodige economisch geweld. Ook dat wij een mooie grote boot hebben die heel veel vaart. En een hoeveelheid winkels die past bij een veel grotere gemeente. Of de fietsvoorzieningen, de inkomsten uit toeristenbelasting, het parkeergeld, evenementen, lekkere restaurants, musea. En als er geen toerisme was, woonden er niet zoveel mensen en was er waarschijnlijk geen middelbare school. Dus last van drukte . . . . ?

Veel mensen willen Texel 'houden zoals het is'. Da's ook een leuke omdenker. Want niets blijft zoals het is. Al omdenkend is het veel leuker en veel ambitieuzer om Texel veel Mooier te maken. Dat is veel interessanter. Dat is een positieve manier om met de ontwikkelingen om te gaan. Bijvoorbeeld door het aantal borden te minimaliseren, passende architectuur te promoten, troep op te ruimen, de juiste beplanting te promoten, et cetera.

Er is nieuw toeristisch beleid in de maak. Daarvoor gaan we via allerlei sessies vragen wat de Texelaar wil. Tijd om om te denken! Want waarom doen we niet gewoon een marktonderzoek? Dan voorkom je niet alleen dat de mening van de usual suspects eenzaam boven komt drijven, maar kan je ook eens analyseren wat bijvoorbeeld de jeugd eigenlijk wil. En het is in een paar maandjes klaar.

En laten we u eens naar buiten kijken. Door alleen op Texel te focussen zijn we druk met onze Texelse navel en laten we de kans op echte vernieuwing liggen. Dus hup, raadsleden, College, ondernemers, in de bus naar Zeeland.

Ondernemer uitgelicht

Twitter