Gun het mekaar!

Ronald Biesboer

Ik was laatst bij een ondernemer die mopperde over een branchegenoot. Door zijn collega – door hem overigens steevast benoemd als concurrent – vreesde hij verlies van klanten en omzet. Het liefst zag hij alle 'concurrenten' vandaag nog verdwijnen. Het verbaasde me. Waar was het geloof in eigen kunnen? Zo'n defensieve houding kom ik wel vaker tegen; ondernemers die – uit onzekerheid of angst? – niet uitgaan van hun eigen kracht. Terwijl we eigenlijk allemaal wel weten dat je met samenwerken veel verder komt.

Samenwerking is voor mij een van de pijlers van mijn bedrijf. Ik werk samen met Ralph in Zilte Zaken en zet graag nieuwe initiatieven op met andere ondernemers. Zo ontstond bijvoorbeeld ook ons platform Zilt & Zakelijk. Alleen was mij dat nooit gelukt. Ik heb altijd de samenwerking actief opgezocht. Vroeger in mijn bakkerijtijd knoopte ik al alles al aan elkaar. Later liep ik eens bij Theo Legierse binnen. Een half jaar erna hadden we samen een supermooie sportzaak en vier woningen gerealiseerd op de locatie van onze oude bakkerij. Waarom ik zo open sta voor samenwerking? Misschien door de manier waarop ik in het leven sta. Of door het leven dat ik leid. Met een jong gezin in België is het niet altijd gemakkelijk om een bedrijf op Texel te runnen. Toch lukt het. Dat schrijf ik zelf toe aan een positieve en vrije instelling. Hoe lastig het soms ook is, ik probeer altijd de positieve kant zien en niet te focussen op de negatieve dingen. Die brengen mij namelijk niks.

Ik kijk graag verder dan mijn eigen winkeltje, zowel privé als zakelijk. Misschien ben ik daardoor minder 'eilandblind' en kan ik net wat anders tegen de zaken aankijken. Gelukkig heerst op Texel een sterke cultuur van gunning, dat maakt zaken doen hier uniek. Tegelijk zie ik ook misgunning. Waarop dat is gebaseerd? Meestal alleen maar op grond van horen zeggen. Ik persoonlijk kijk liever naar elkaars kwaliteit en aanbod. Wat kunnen we voor elkaar betekenen? Hoe kunnen we elkaar verder helpen? Het is juist leerzaam om eens bij elkaar in de keuken te kijken. Collega's die dat ook doen, zijn vaak enthousiast en geïnspireerd en doen het zakelijk opvallend goed.

Wij zijn terecht trots op onze eilandcultuur. Maar het kan nog veel beter. Wanneer we vaker de handen ineenslaan, elkaar helpen, wordt ons zakelijke landschap mooier. Samen streven naar meer verbondenheid. En vooral niet vergeten jezelf af en toe een spiegel voor te houden. Wat is jouw rol als ondernemer in dit decor? Neem bijvoorbeeld eens wat meer de tijd voor je klanten, voor je collega's. En ook voor je leveranciers. Gun elkaar een stuk van de taart. Je zult zien: wat je geeft, krijg je meestal dubbel en dwars terug. Ik daag je uit om het nieuwe jaar met open vizier en een bredere blik tegemoet te treden.

Ronald Biesboer

Ondernemer uitgelicht

Twitter