De Ideale ondernemer bestaat niet

Jongeren die een eigen bedrijf willen starten hebben wel eens het gevoel dat ze een soort superman of supervrouw moeten zijn om een goede ondernemer te worden.

Die gedachte kunnen ze rap vergeten. Er zijn vele wegen naar succes, en dan is het natuurlijk ook nog eens zo dat je niet een TOP ondernemer hoeft te zijn om een succesvol bedrijf te realiseren. Vergeet niet dat goede ondernemers soms geen bevredigend resultaat weet te scoren.

Vraag je aan collega's naar de benodigde kwaliteiten van een ondernemer, krijg je soms een waslijst aan eigenschappen en skills te horen; je moet bijvoorbeeld zelfvertrouwen hebben, geboren netwerker zijn, doorzettingsvermogen en prestatiedrang hebben, actief zijn, innoveren en altijd de juiste beslissingen (durven) nemen enzovoort.

 

Jeetje, dan krab ik wel eens flink achter m'n oren, want ik lig wel eens wakker:

 - is die verbouwing of grote investering niet veel te gek?

 - hou ik mijn klanten tevreden?

 - netwerk ik wel genoeg?

 - heb ik alleen maar geluk met ondernemen omdat ik op een florerend eiland zit?

 - wat ga ik doen als er een recessie komt?

 

Er zijn ondernemers bij wie bedrijfssucces in eerste instantie afhangt van kunde en kennis zoals een huisarts of apotheker. Er bestaan ook "geboren" ondernemers, maar moet je dan per se deze ondernemer zijn om te slagen? Ik denk dat er genoeg voorbeelden zijn, waarbij een ondernemer op het juiste moment het juiste product op de markt brengt. Eén juiste beslissing of investering kan een bedrijf jaren laten bloeien, maar wil niet zeggen dat je de ideale ondernemer bent. Of je zult maar een slimme programmeur zijn en toevallig Mark Zuckerberg heten. Al worden zijn ondernemerskwaliteiten nu echt beproefd.

Zo kun je je ook afvragen of alleen geldelijk gewin het succes van een ondernemer bepaalt, al kicken sommige ondernemers daar wel graag op. Natuurlijk, ik ben genoeg ondernemer om te weten dat geld verdienen belangrijk is, maar het mag geen drijfveer zijn. Mijn prioriteiten liggen vooral bij tevreden klanten en verantwoordelijkheid voor je omgeving en milieu. Toch ben ik na al die jaren nog steeds op zoek naar de ideale ondernemer, maar kom er nu steeds meer achter dat die ondernemer niet bestaat.

Toon Schoenmaker

 

Ondernemer uitgelicht

Twitter