De beddenbank

TOP

Op een zonnige herfstochtend stapt de man vrolijk de Texelse beddenbank binnen. "Goedemorgen", zegt hij, terwijl hij op het beeldscherm kijkt of hij al aan de beurt is. Een gevoel van ongeduld maakt zich van hem meester als de mevrouw aan de beddenbalie zegt dat hij eerst een nummertje moet trekken alvorens hij geholpen kan worden.

"Maar er is hier toch verder niemand", merkt hij op. Het is eigenlijk nooit zo druk bij de beddenbank. De mevrouw zucht een keer en zegt vriendelijk 'dat is nou eenmaal de procedure en daar hebben we ons allemaal aan te houden'! Oké,oké, denkt de man. Hij loopt naar de automaat en trekt een nummertje. Even later gaat de ping en hij loopt naar de beddenbalie. "Wat kan ik voor u doen", vraagt de vrouw. "Ik zou graag zeventig bedden hebben", geeft de man aan. "Waar wilt u die voor?', vraagt de vrouw. "Voor mijn innovatieverblijf", antwoordt de man. "aha", zegt de vrouw en herhaalt het woord innovatie, terwijl ze de telefoon pakt. "Ik zal even de innovatiemanager bellen, dat is degene die erover gaat." Even later komt de innovatiemanager de beddenbank ingelopen. 'wat is precies uw bedoeling' vraagt deze.

"Ik heb 70 bedden nodig voor mijn innovatieverblijf'." "Dat gaat zomaar niet", zegt de innovatiemanager. "Hoezo? U hebt toch 400 innovatiebedden in voorraad?" "Ja, maar dan zullen we toch eerst moeten kijken wat voor innovatieverblijf u precies heeft, of wilt bouwen. Er zijn regels voor innovatiebedden, dus ik kan ze niet zomaar geven." De man en de innovatiemanager gaan in gesprek, bekijken de plannen en lopen door alle regels voor het uitgeven van de innovatiebedden. Uiteindelijk concludeert de innovatiemanager. "Ik kan ze u niet geven, maar u mag ze wel kopen." "kopen?", roept de man verbaasd uit "Maar…ik snap het niet. Niemand op Texel heeft ooit voor bedden betaald!." "Ik zal proberen het u uit te leggen", zegt de innovatiemanager. "Kijk, we zijn een bank als elke ander. We adverteren en maken reclame voor onze producten, we praten met iedereen over wat we doen, ja, we maken zelfs beleid. Maar in werkelijkheid doen we niks. U kunt dus geen bedden van ons krijgen." "Maar dat is niet logisch", zegt de man. "Tuurlijk wel!", roept de innovatiemanager. "Heeft u wel eens een krediet gekregen bij een bank? Of een hypotheek? Nee dus! Nou, zo gaat het hier ook. We zeggen van alles, maar we doen he-le-maal niks!"

Thuisgekomen vraagt zijn vrouw waarom ie zo bleek is. 'Ik moet naar bed' is alles wat de man weet uit te brengen….

TOP

Ondernemer uitgelicht

Twitter